Τα μυστικά του Μεσολογγίου, της πόλης των ηρώων

 

Του Δημήτρη Σταθόπουλου

 

Γενιές ηρώων στο «αλωνάκι»

Το Μεσολόγγι, είναι η πόλη που μπορεί να καυχιέται ότι ανέθρεψε πέντε πρωθυπουργούς και πέντε ποιητές. Η πόλη που πριν δύο αιώνες βρισκόταν στο επίκεντρο της διεκδίκησης της Ανεξαρτησίας. Είναι αυτό «το αλωνάκι», όπως το έχει αποκαλέσει ο Διονύσιος Σολωμός, που γέννησε γενιές ηρώων και μπορεί σήμερα τα πράγματα που κάνουν αυτή τη σύνδεση να είναι λιγοστά, ωστόσο είναι αρκετά για να την κατατάξουν μόνιμα στην καρδιά μας. Το όνομά του; Σύμφωνα με τον μύθο, αυτό προέρχεται από το messo – langi που σημαίνει «λιμνοχώρι» και είναι πράγματι αρκετά περιγραφικό και ανταποκρίνεται με απόλυτη πίστη στην πραγματικότητα.

Τα μυστικά που αποκαλύπτονται

Ποια όμως είναι αυτά τα μυστικά που βάζουν την πόλη στην καρδιά μας; Ποια είναι τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν την πόλη – σύμβολο της Εξόδου; Ο Κήπος των Ηρώων, το κοιμητήριο των νεκρών της Εξόδου είναι ένα από αυτά. Είναι η δύναμη του συμβολισμού, και η γενναία τους πράξη, αυτή που καθόρισε την πορεία της ελληνικής επανάστασης και μετέστρεψε την τότε παγκόσμια κοινή γνώμη υπέρ των Ελλήνων. Το κίνημα του φιλελληνισμού τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική πήρε μεγάλες διαστάσεις και ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα στις προτομές και τα μαρμάρινα αναθήματα, προς τιμήν των ηρώων.

Στο δημαρχείο, θα βρεθείτε μπροστά στην Πινακοθήκη του Αγώνα. Θα δείτε εκπληκτικές αλλά και συνάμα σπάνιες αεροφωτογραφίες της περιοχής. Μία από αυτές αποτελεί την πρώτη αεροφωτογραφία που υπήρξε στον ελλαδικό χώρο. Από τις συγκρίσεις θα δείτε τις αλλαγές στον χώρο εξαιτίας και των συνεχών προσχώσεων που προκύπτουν από τον Αχελώο και τον Εύηνο. Σε συνδυασμό με τα σχεδιαγράμματα που παρατίθενται γίνεται κατανοητή η «γεωγραφία της πολιορκίας και της Εξόδου του Μεσολογγίου».Σε ειδική προθήκη φυλάσσεται η πρώτη τυπωμένη έκδοση του Ύμνου προς την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού, που χρονολογείται από το 1825. Εδώ στην περίφημη Πινακοθήκη, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την εικόνα της Εξόδου που λιτανεύεται κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων, στις Γιορτές της Εξόδου.
 
Στο Μουσείο Άλατος
Η στενή σχέση της πόλης με το αλάτι είναι διάχυτη, ωστόσο εντείνεται ακόμη περισσότερο με μία επίσκεψη στο Μουσείο Άλατος. Στο μουσείο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό, τη θρησκεία, την τέχνη και γενικότερα τις 14.000 χρήσεις του.

Επίσης, θα θαυμάσετε τη συλλογή από 1.500 αλατιέρες που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας. Τέλος, θα παρακολουθήσετε από κοντά τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του αλατιού και τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του, ενώ από τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου θα απολαύσετε τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων πτηνών.

Ένας άλλος παραλληλισμός με την πόλη, είναι οι γεύσεις της θάλασσας. Φρέσκα ψάρια, χέλια, πετάλια και το μοναδικό αυγοτάραχο. Γεύσεις που ταξιδεύουν στον κόσμο, και μαζί τους και η αύρα του Μεσολογγίου. Αυτή η θαλασσινή εσάνς σε μία πόλη που διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της μοναδικότητας της.

 

 

Πηγή: travel.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top