Τα νομικά «πρέπει» της έναρξης

Αγαπητοί συνάδελφοι, καταρχήν να σας ευχηθώ καλή κυνηγετική χρονιά, υγεία και ότι καλύτερο για όλους μας.
Αρχίζει η νέα κυνηγετική περίοδος και να σας υπενθυμίσω τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ιδίως οι συνάδελφοι που για πρώτη φορά επίσημα θα κυνηγήσουν τώρα, κατά τις κυνηγετικές μας εξόδους. Και τούτο για να αποφύγουμε πιθανές δυσάρεστες καταστάσεις αφού για όλους μας το κυνήγι είναι τρόπος διασκέδασης και ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινότητά μας. Πρέπει να τηρούμε τις υπάρχουσες νόμιμες περί το κυνήγι διατάξεις. Ακόμα πρέπει να προτρέπουμε και τους φίλους μας κυνηγούς να τηρούν τα ανωτέρω.
Αυτά σαν προοίμιο.

Κατά τις κυνηγετικές μας εξόδους πρέπει:
1. Να είμαστε σίγουροι ότι εκεί που θα πάμε για κυνήγι αυτό να επιτρέπεται. Υπάρχουν σ΄ όλη την επικράτεια περιοχές όπου το κυνήγι απαγορεύεται (καταφύγια θηραμάτων, εθνικοί δρυμοί κ.λπ.).
Αν δεν γνωρίζουμε πρέπει να ζητάμε πληροφορίες προηγουμένως από το αρμόδιο τοπικό Δασαρχείο ή τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο.

2.Πέραν των ανωτέρω το κυνήγι απαγορεύεται: σε κατοικημένες περιοχές (πόλεις, κωμόπολεις, χωριά, συνοικισμούς, σε ακτίνα 250 μέτρων από της παρυφής αυτών και σε ακτίνα 100 μέτρων από μεμονωμένες κατοικίες.

3. Επίσης, το κυνήγι απαγορεύεται, χωρίς την συγκατάθεση του ίδιου μέσα σε αμπελώνες μέχρι τη λήξη του τρυγητού, μέσα σε αθέριστους αχυρώνες (σιτηρά, καλαμπόκια κ.λπ.) μέσα σε καλλιεργημένες εκτάσεις, μέσα σε περιφραγμένες εκτάσεις με φράχτη ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρα πτηνών που ευρίσκονται σε τηλεγραφικούς στύλους, καλώδια κ.λπ.

4. Από 20 Αυγούστου μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου το κυνήγι επιτρέπεται (των ειδών που ορίζει η κατά τ’ ανωτέρω απόφαση-ρυθμιστική του αρμόδιου υπουργού) μόνο στις περιοχές της χώρας που έχουν χαρακτηρισθεί «ως ζώνες διάβασης των αποδημητικών πουλιών» με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας. Και στην περίπτωση αυτή για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι εκεί που θα κυνηγήσουμε μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου είναι ζώνη διάβασης πρέπει να ζητήσουμε προηγουμένως πληροφορίες από το τοπικό Δασαρχείο ή από τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο.

5. Επίσης απαγορεύεται το κυνήγι με την χρησιμοποίηση πλωτών μηχανοκίνητων μέσω, ή μηχανοκίνητων μέσω (αυτοκινήτων) και η μεταφορά δι’ αυτών όπλων δεμένων και εντός θήκης. Η μεταφορά κυνηγετικών όπλων δεμένων με μηχανοκίνητα μέσα, κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου επιτρέπεται ΜΟΝΟΝ αν αυτά είναι λυμένα ή μέσα σε θήκη. Απαγορεύεται το κυνήγι του ελαφιού, ζαρκαδιού, αγριοκάτσικου και όσων ειδών ορίζεται από την ρυθμιστική απόφαση.

6. Απαγορεύεται επίσης η αγαοραπωλησία των θηραμάτων, η έκθεση του θηράματος σε κοινή θέα, το κυνήγι περισσότερων του ενός λαγού ανά κυνηγό για κάθε κυνηγετική έξοδό του, η διάβαση με δεμένο το όπλο και εντός θήκης σε περιοχές που απαγορεύεται το κυνήγι, η μεταφορά όπλου καθ’οιονδήποτε τρόπον εκτός της κυνηγετικής περιόδου χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής.

7. Το κυνήγι επίσης απαγορεύεται καθ’ όλη την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, μισή ώρα πριν την ανατολή και μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου, το κυνήγι μπεκάτσας στο καρτέρι όπως επίσης τα κυνήγι όλων των θηραμάτων στο καρτέρι σε πηγές νερού.

Οι ανωτέρω απαγορεύσεις είναι ένα μέρος των περί το κυνήγι απαγορεύσεων, πιστεύω όμως ότι είναι εκείνες που με περισσότερες πιθανότητες θα αντιμετωπίσετε γι’ αυτό και περιορίζομαι τώρα σε αυτές. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα αναφερθώ και σε άλλες απαγορεύσεις που τις αντιμετωπίζουμε λιγότερες φορές ή και καθόλου.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και προσοχή στους νόμους.

Άρθρο του δικηγόρου Ηλία Μπεκιάρη από το περιοδικό Κυνηγός & Φύση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top