Η κατανάλωση υγρής χλωροφύλλης είναι ένα νέο trend που προτείνεται από ορισμένους ειδικούς υγείας και ευεξίας.
Η χλωροφύλλη είναι η φυσική πράσινη χρωστική ουσία που βρίσκεται στα φυτικά κύτταρα. Χρησιμοποιείται ως ενέργεια για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα και του νερού ενός φυτού σε τροφή κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, μια διαδικασία που απελευθερώνει επίσης οξυγόνο στον αέρα.
Υπάρχουν πραγματικά οφέλη από την κατανάλωση χλωροφύλλης;
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα οφέλη της υγρής χλωροφύλλης περιλαμβάνουν την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, την αντιμετώπιση της ακμής, τη βελτίωση της πέψης και την ενίσχυση της ενέργειας. Οι μεγαλύτερες αξιώσεις περιλαμβάνουν την αποτοξίνωση του σώματος, την υποβοήθηση στην απώλεια βάρους και την πρόληψη του καρκίνου.
«Μια προειδοποίηση είναι ότι η χλωροφύλλη μπορεί επίσης να έχει επιζήμια αποτελέσματα όπως αύξηση της ευαισθησίας στο φως, αλληλεπίδραση με φάρμακα και, σε λίγες μελέτες, παρατηρήθηκε προώθηση της εξέλιξης του όγκου», προσθέτει. Τα συμπληρώματα χλωροφύλλης περιέχουν επίσης χαλκό, ο οποίος, σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα χαλκού.
Και παρόλο που μια μελέτη του 2014 σχετικά με την κλινική αποτελεσματικότητα της χλωροφύλλης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακμής βρήκε μείωση στα επίπεδα της ακμής και του σμήγματος, ήταν με τη χρήση τοπικής χλωροφυλλίνης και όχι συμπληρώματος από το στόμα.
«Οι παραγωγοί συμπληρωμάτων ισχυρίζονται ότι η χλωροφύλλη μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αλλά λίγοι από τους ισχυρισμούς υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία», ξεκαθαρίζει η Surampudi. Η έρευνα γύρω από το τι κάνει πραγματικά η χλωροφύλλη στο σώμα είναι πολύ περιορισμένη, με πολλές από τις υπάρχουσες μελέτες να έχουν γίνει σε ζώα.