Μία απρόσμενη κυνηγετική έναρξη περιμένει φέτος τους θιασώτες του τρυγονιού, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τους απίστευτα ικανοποιητικούς αριθμούς τους σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα λόγω… βιοντίζελ.
Τα βιοκαύσιμα και οι συνεχώς αυξανόμενες εκτάσεις με καλλιεργητές λιόσπορων, με τα εργοστάσια στη Θράκη να ζητούν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες, έχουν μετατρέψει σε «κίτρινη θάλασσα» τους εύφορους κάμπους της Μακεδονίας και της ακριτικής Θράκης.
Τα τρυγόνια φαίνονται και υπάρχουν παντού και η αισιοδοξία ότι η πλούσια τροφή θα κρατήσει τα πουλιά, ακόμα και σε περίπτωση μπουρινιών, είναι διάχυτη στους έμπειρους κυνηγούς της περιοχής. Αλλωστε, οι προγνώσεις του καιρού μέχρι και την Τρίτη της έναρξης δίνουν συνεχόμενα μελτέμια, με 6-7 μποφόρ, που θα κρατήσουν μακριά τις καταιγίδες.
Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει για τα ορτύκια, που έκαναν δειλά την εμφάνισή τους και σε μικρούς αριθμούς από την Πέμπτη 8 Αυγούστου ακόμη και στην Κωπαΐδα. Σε Τρίκαλα – Καρδίτσα εμφανίστηκαν επιτέλους ορτύκια και κάποιοι έκαναν από 5-8 χτυπήματα στα εκπαιδευτικά. Αρνητικό γεγονός ότι κάποιοι αγρότες ξεκίνησαν τα οργώματα παρά τις ενέργειες των συλλόγων.
Στον Νομό Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική όλα δείχνουν ότι τα καρτέρια των τρυγονιών θα δουλέψουν στην έναρξη, όχι όμως σε αριθμούς που θα δικαιολογήσουν την αύξηση των ηλίανθων.
Στο μεγάλο κάμπο των Σερρών τα ορτύκια είναι πολύ λίγα και σε συγκεκριμένα μόνο σημεία. Αντίθετα τα τρυγόνια υπάρχουν παντού, αλλά αποτελεί μεγάλο παράδοξο για τους καρτεριτζήδες των Σερρών ότι είναι λιγότερα τώρα από ό,τι τον Ιούλιο.
Ισως η αυξημένη ξηρασία (έχει να βρέξει πάνω από μήνα) έχει οδηγήσει τα πουλιά σε ρεματιές ή στα ποτιστικά του Στρυμόνα. Το βιοντίζελ, όμως, έχει μετατρέψει σε τρυγονότοπο και την Κομοτηνή, αφού στις ατελείωτες καλλιέργειες ηλίανθου όλοι βλέπουν και μικρά τρυγόνια από τις πολλές γέννες φέτος.
Στη Δράμα, στον κάμπο του νομού, σε Δοξάτο και Προσοτσάνη, τα τρυγόνια καλά κρατούν και παίζουν παντού. Τα λιόσπορα έχουν ξεραθεί και τα τρυγόνια απολαμβάνουν τους καρπούς. Τα ίδια και στα καρτέρια προς το Παγγαίο.
Οι αγρότες της συγκεκριμένης περιοχής της Προσοτσάνης παράτησαν τα βαμβάκια και στράφηκαν στα λιόσπορα και αυτοί, αλλά και στα καλαμπόκια, όπου λίγα ορτύκια γυρνούν γύρω από αυτά. Για τα τρυγόνια προς Καλλιθέα – Μικρόπολη, στη βιομηχανική ζώνη της Δράμας, έχει πολλά πουλιά, όταν βρίσκουν δροσιά στις πλαγιές της περιοχής.
Έβρος
Στον εμβληματικό νομό της χώρας για την έναρξη του κυνηγίου τα τρυγόνια είναι παντού. Και ειδικά στα βόρεια του νομού. Οχι ότι θα μείνουν παραπονεμένοι οι καρτεριτζήδες στις περιοχές πλησίον της Αλεξανδρούπολης, αλλά οι πληροφορίες για τον βορρά είναι πιο αισιόδοξες. Ολοι περιμένουν τις αντιδράσεις των πουλιών. Από την έναρξη του κυνηγίου, το Σάββατο στη Βουλγαρία, όπου η ζέστη σπάει ρεκόρ, όπως θα διαβάσετε στην επόμενη σελίδα.
Οι βροχές που δεν έρχονται και οι φόβοι για καταιγίδες από σχεδόν όλη τη Βαλκανική θα δημιουργήσουν απρόβλεπτο σκηνικό στις αντιδράσεις των πουλιών, αφού ποτέ τα Σκόπια, η Βουλγαρία αλλά και η Μακεδονία δεν είχαν τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς βροχή και με δυνατούς αέρηδες.
Πελοπόννησος
Αφαντα τα ορτύκια και στη γη του Πέλοπα, όπου λίγα ορτύκια παρουσιάστηκαν (όπως και στην Κωπαΐδα) μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στους κάμπους της Νεστάνης και της Σκοτεινής. Τρυγόνια λιγοστά στην Αρκαδία, πολλά όμως μέσα στο ορυχείο της ΔΕΗ, που είναι απαγορευμένο και γεμάτα πανύψηλα γαϊδουράγκαθα με τον καρπό τους, που είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μεζέδες της τρυγονιού.
Στην Αργολίδα, μέσα στις ζώνες δεν έχει καθόλου τρυγόνια. Οι ανταποκριτές μας σχολίασαν, όμως, τους δεκάδες πελαργούς στον κόλπο του Αργους, όπου οι παλιοί έλεγαν: «Ηρθανε λελέκια, αύριο θα έρθουν τρυγόνια». Που σημαίνει ότι θα έχουμε πιο νωρίς φέτος τα περάσματα!
Για τους έμπειρους ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί καθοριστική ημερομηνία, αφού οι πρώτες ψιχάλες στα βόρεια σύνορά μας θα κατεβάσουν πουλιά στους ελληνικούς κάμπους. Αλλωστε αύριο αρχίζει το κυνήγι του τρυγονιού και στην Τουρκία, που σίγουρα θα επηρεάσει τις μετακινήσεις των πουλιών, ίσως προς τη χώρα μας.
Το αρνητικό για τους αστούς, αλλά θετικό για τους ντόπιους κυνηγούς, η έλλειψη συνωστισμού στα παραδοσιακά καρτέρια φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης. Μία νέα παράμετρος στα χαρακτηριστικά της πρώτης μέρας. Ολα, όμως, θα εξαρτηθούν από τον καιρό και τα παιχνίδια των μεταναστεύσεων των πουλιών όπως γίνεται εδώ και αιώνες…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΛΗΖΙΩΤΗΣ
πηγη : ethnos.gr
αναδημοσίευση από : http://www.kskyparissias.com