Περισσότερη ευτυχία

Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν τακτικά αναφέρουν ότι είναι περίπου 7% πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που ταξιδεύουν σπάνια ή καθόλου, σύμφωνα με έρευνα σε πληθυσμό της Ταϊβάν που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο περιοδικό Tourism Analysis. Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι ερευνητές εντόπισαν μια σχέση μεταξύ ταξιδιού και ευτυχίας.

Παρακολούθησαν την τοποθεσία 132 ενηλίκων για αρκετούς μήνες. Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν τον Μάιο του 2020 στο Nature Neuroscience, έδειξαν ότι οι άνθρωποι που περνούσαν χρόνο σε διάφορα μέρη ανέφεραν περισσότερα θετικά συναισθήματα από εκείνους που δεν το τολμούσαν τόσο πολύ.

Τα ταξίδια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι “πρέπει” να παίρνετε το χρόνο των αμειβόμενων διακοπών σας, αλλά ίσως έχετε αναρωτηθεί αν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν — και υπάρχουν. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Wisconsin Medical Journal διαπίστωσε ότι, από 1.500 γυναίκες, όσες έκαναν διακοπές πιο συχνά ανέφεραν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη. Αλλά και πιο πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα.

Τα ταξίδια αυξάνουν την δημιουργικότητα

Αν αισθάνεστε εξαντλημένοι από την δουλειά, τα ταξίδια μπορεί να είναι χρήσιμα για να επιστρέψετε στα φυσιολογικά σας επίπεδα ενέργειας. Η προσαρμογή σε διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως συμβαίνει συχνά ενώ ταξιδεύετε, μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή για να ενισχύσει τη δημιουργικότητα. Η ζωή στο εξωτερικό μπορεί να διευκολύνει μια διαδικασία που ονομάζεται πολυπολιτισμική μάθηση, η οποία σας επιτρέπει να επιλύετε προβλήματα με νέους τρόπους, να αυξάνετε την επίγνωσή σας για το περιβάλλον σας και να μειώσετε την ακαμψία. Αυτή η διαδικασία όμως μπορεί να ξεκινήσει και μέσα από ένα ταξίδι.

Τα ταξίδια μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις σας

Εάν αισθάνεστε πιο κοντά με τους αγαπημένους σας μετά από διακοπές, δεν είναι ιδέα σας. Υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι τα ταξίδια μπορούν να συσφίξουν τις σχέσεις. Τα ζευγάρια που ταξιδεύουν μαζί αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση, βιώνουν καλύτερη επικοινωνία και έχουν πιο μακροχρόνιες σχέσεις. Αυτό φαίνεται να ισχύει και για τις φιλίες και τις οικογένειες. Ο περισσότερος χρόνος που αφιερώνουμε σε δραστηριότητες αναψυχής, ο οποίος είναι πιο προσιτός όταν ταξιδεύουμε, ενισχύει τις σχέσεις μας.

Τα ταξίδια ανακουφίζουν από το άγχος

Το άγχος είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής, αλλά το μακροχρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σας υγεία. Ακόμη και οι σύντομες διακοπές μπορεί να μειώσουν το συνολικό σας άγχος. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και η ανυπομονησία για προγραμματισμένες διακοπές μπορεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις του στρες.