Οι γιατροί συνιστούν την κατανάλωση ψαριών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υγιή λιπαρά και πρωτεΐνες.
Σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας, που συνιστάται όλο και λιγότερο λόγω των σχετικών ασθενειών, το ψάρι είναι ένα από τα τρόφιμα που οι γιατροί προτείνουν να αυξηθούν στη διατροφή.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ισπανικής Καρδιολογίας (FEC), «Το ψάρι περιέχει 18-20% υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών της ομάδας Β, καθώς και λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Δ. Είναι επίσης πλούσιο σε ιώδιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο (αν καταναλωθεί με τα κόκαλα) και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε συνδετικό ιστό, γεγονός που καθιστά την πέψη του ευκολότερη». Παρόλα αυτά, πολλοί Ισπανοί δεν καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα ψαριού την εβδομάδα (τρεις με τέσσερις μερίδες).
Τα τρία ψάρια που οι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγονται:
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλύτερο είναι να επιλέγουμε ψάρια τοπικής προέλευσης και να γνωρίζουμε την προέλευσή τους, επιλέγοντας αυτά με την υψηλότερη διατροφική αξία. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγουμε ψάρια με χαμηλή θρεπτική αξία ή που προέρχονται από μολυσμένα νερά. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα:
Η τιλάπια
Η τιλάπια είναι ένα φθηνό ψάρι με χαμηλή θρεπτική αξία, παρέχοντας μόνο 130 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι ένα από τα ψάρια γλυκού νερού με τη χαμηλότερη θρεπτική αξία. Συνήθως προέρχεται από την Κίνα, όπου εκτρέφεται σε μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση. Μπορεί να αντικατασταθεί από τον μπακαλιάρο, ο οποίος έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
Η πέρκα
Η πέρκα, ένα αφρικανικό ψάρι που καταναλώνεται συχνά με παναρισμένα και μαγειρεμένα πιάτα, συνιστάται να αποφεύγεται. Η Οργάνωση Καταναλωτών και Χρηστών (OCU) συνιστά από το 2017 να αποφεύγεται η κατανάλωση πέρκας από τη λίμνη Βικτόρια στην Αφρική, καθώς βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ίχνη υδραργύρου στα φιλέτα της, αν και ήταν εντός νόμιμων ορίων.