nutrition_2

Θρεπτικά συστατικά

Μεγαλώνουν υγιείς σκύλους

Τα “μαγικά” ελιξήρια που αναγράφονται στις συσκευασίες τροφής μάς υπόσχονται υγεία και μακροζωία για τον αγαπημένο μας σύντροφο. Εσείς ξέρετε που οφείλεται αυτή η ευεργετική τους δράση; Γνωρίζετε τι σημαίνουν όλα αυτά που διαβάζετε;
Αρκετές δεκαετίες πριν, οι ιδιοκτήτες των αμερικανικών drugstores δεν τολμούσαν να βάλουν στα ράφια τους τροφές σκύλων. Σήμερα, τα νούμερα των πωλήσεων των τροφών μιλάνε από μόνα τους για την αναγνώριση της σημασίας της ισορροπημένης διατροφής.
Τώρα πια ξέρουμε ότι για κάθε ζωντανό οργανισμό -άνθρωπο ή σκύλο, νέο ή ώριμο- η διατροφή βασίζεται στην καθημερινή πρόσληψη μιας ορισμένης ποσότητας διάφορων θρεπτικών συστατικών, όλων εκείνων των συστατικών της τροφής, που είναι βιολογικά απαραίτητα για τη συντήρηση της ζωής.
Πραγματική πηγή νεότητας, παίζουν βασικό ρόλο στην καλή υγεία και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού απέναντι σε τυχόν ασθένειες.

Πρωτεΐνες

nutrition_3Ενυπάρχουν σε όλα τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Είναι σύνθετα μόρια, που αποτελούνται από πολλά αμινοξέα, δηλαδή διάφορα απλούστερα στοιχεία, με κύριο προορισμό να “χτίζουν”, να “συντηρούν” και να “επισκευάζουν” τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητες για την περίοδο ανάπτυξης, για ιδιαίτερα ενεργητικούς σκύλους ή σκύλους εργασίας, καθώς και για σκύλους που βρίσκονται σε περίοδο κύησης ή θηλασμού. Η ποσότητα των πρωτεϊνών (και αμινοξέων) που απαιτεί ένας οργανισμός εξαρτάται από την ηλικία του σκύλου και τη δραστηριότητά του.
Τα αμινοξέα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει τα μη απαραίτητα, τα οποία παράγονται από το ίδιο το σώμα του ζώου και η δεύτερη τα “απαραίτητα”, τα οποία εξασφαλίζονται αποκλειστικά με την ισορροπημένη διατροφή.
Τα αμινοξέα που περιλαμβάνονται στη διατροφή των σκύλων προέρχονται τόσο από το κρέας όσο και από τα δημητριακά. Η ανάμειξη των ζωικών και των φυτικών πρωτεϊνών στη συνταγή του προϊόντος διατροφής είναι εξαιρετικά σημαντική, επειδή επιτρέπει την πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη διατροφή των ανθρώπων.

Βιταμίνες

Ρυθμίζουν πολλές μεταβολικές λειτουργίες που συντελούνται μέσα στον οργανισμό και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την καλή φυσική κατάσταση των σκύλων μας. Η έλλειψη κάποιας βιταμίνης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα συμπτώματα, όπως απώλεια όρεξης, κακή ανάπτυξη, αναπαραγωγικές δυσκολίες και απώλεια βάρους.
Οι κυριότερες βιταμίνες είναι 13:4 λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και 9 υδατοδιαλυτές (θειαμίνη ή Β1, ριβοφλαβίνη ή Β2, πυριδοξίνη ή Β6, κυανοκοβαλαμίνη ή Β12, χολίνη, νιασίνη/νικοτινικό οξύ, παντοθενικό οξύ, φολικό ή φυλλικό οξύ, βιοτίνη).
Η δράση τους είναι σημαντική για διάφορες ζωτικές λειτουργίες.

Μεταλλικά στοιχεία

Όπως και οι βιταμίνες, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του οργανισμού και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την καλή φυσική κατάσταση των σκύλων.
Η ισορροπημένη αναλογία μεταλλικών στοιχείων στη δίαιτα είναι απαραίτητη, αφού η υπερβολική ύπαρξη ή έλλειψη κάποιου από αυτά επηρεάζει την αφομοίωση των υπολοίπων.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες μεταλλικών αλάτων: τα μακρομεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία. Τα πρώτα χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό σε σχετικά μεγάλες ποσότητες (ανάπτυξη, κύηση, άσκηση), ενώ μικρές ποσότητες των δεύτερων είναι σημαντικές για μεταβολικές λειτουργίες όπως η φυσική χρώση του δέρματος και η ευρωστία των μυών.

Λίπη

Όπως και για τον άνθρωπο, τα λίπη είναι απαραίτητα για την καλή φυσική κατάσταση των ζώων. Αντιπροσωπεύουν μία συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας, είναι σημαντικά για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, χαρίζουν στην τροφή ευχάριστη γεύση και περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, που δεν είναι σε θέση να παράγει ο οργανισμός. Τα λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την καλή κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου.

Υδατάνθρακες

Αποτελούν μία ομάδα θρεπτικών συστατικών, που περιλαμβάνει τα απλά σάκχαρα και τα περισσότερο σύνθετα άμυλα και ίνες. Η σημασία τους στη διατροφή του σκύλου συνίσταται στο ότι παρέχουν στον οργανισμό του την απαραίτητη ενέργεια και ειδικότερα οι ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ          ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Α                                     Όραση, δέρμα, ανάπτυξη οστών
D                                     Ανάπτυξη οστών και οδοντοφυΐα
Ε                                     Αντιοξειδωτική
Κ                                     Πηκτικότητα του αίματος

ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ

Θειαμίνη Β1                   Όραση, δέρμα, ανάπτυξη, πρόσληψη τροφής
Ριβοφλαβίνη Β2             Ανάπτυξη οστών και οδοντοφυΐα
Πυριδοξίνη Β6               Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
Κυανοκοβαλαμίνη Β12  Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, μεταβολισμός
Χολίνη                            Λειτουργία ήπατος και νεφρών, νευρικό σύστημα
Νιασίνη/νικοτινικό οξύ   Πηκτικότητα αίματος
Παντοθενικό οξύ            Προστασία κυτταρικών τοιχωμάτων (αντιοξειδωτική)
Φολικό ή φυλλικό οξύ    Παραγωγή αίματος, ανάπτυξη
Βιοτίνη                            Αξιοποίηση θρεπτικών ουσιών, καλή κατάσταση δέρματος

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Ασβέστιο                            Δόμηση οστών και οδοντοφυΐα, πηκτικότητα αίματος, νευρική λειτουργία
Φώσφορος                         Ανάπτυξη οστών, μεταβολικές λειτουργίες
Μαγνήσιο                           Ενζυματικές αντιδράσεις σχετικές με τη μεταβολιστέα ενέργεια
Νάτριο                                Ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών
Κάλιο                                 Ανάπτυξη και μυϊκή λειτουργία
Ψευδάργυρος                     Μεταβολισμός πρωτεϊνών
Σίδηρος                              Αίμα
Χαλκός                              Αίμα, χρώση τριχώματος
Μαγγάνιο                           Ανάπτυξη, αναπαραγωγή, μεταβολισμός λιπιδίων
Ιώδιο                                  Λειτουργία θυρεοειδούς
Σελήνιο                              Προστασία κυτταρικών τοιχωμάτων, μυϊκή λειτουργία 

Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει...

nutrition_4Μπορεί οι σκύλοι να μην είναι ιδιαίτερα εκλεκτικοί με την τροφή τους, όμως προσοχή, δεν είναι… σκουπιδοφάγοι. Το πιάτο του δεν μπορεί να περιέχει τα υπολείμματα από το οικογενειακό μας τραπέζι!

Στους σκύλους πρέπει να δίνεται μία ισορροπημένη μερίδα τροφής, ανάλογη με τις ανάγκες τους και όχι υπολείμματα φαγητών των ιδιοκτητών τους. Οι διατροφικές ανάγκες του σκύλου διαφέρουν ανάλογα με τη σωματική του διάπλαση, την ηλικία, τη φυσιολογική του κατάσταση-συντήρηση, την ανάπτυξή του, την εγκυμοσύνη, το θηλασμό, την εργασία και την κατάσταση της υγείας του.
Σαρκοφάγος ο σκύλος, είναι εκ φύσεως ένας κυνηγός και ως εκ τούτου, ένας ευκαιριακός καταναλωτής, εξαρτώμενος από τη λεία που θα αρπάξει. Το μεγάλο μέγεθος του στομάχου του τού επιτρέπει μια παρατεταμένη διακράτηση της στερεάς τροφής. Έτσι, τα καθημερινά γεύματα μπορούν να περιοριστούν μόνο σε ένα βραδινό γεύμα, αρκετό για έναν ενήλικο σκύλο, για να μην αισθάνεται πεινασμένος. Οι σκύλοι σε ηλικία ανάπτυξης, τα θηλυκά προς το τέλος της κυοφορίας, τα άρρωστα ή αυτά που καταλαμβάνουν μεγάλη μυϊκή προσπάθεια, πρέπει αντίθετα να καταναλώνουν πολλά ημερήσια γεύματα.

Εκτιμήστε την ποιότητα της τροφής

Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός σε θέματα διατροφής για να κρίνετε πώς πρέπει να είναι η ποιότητα της μερίδας τροφής (εάν είναι μαγειρευτή). Οι παρακάτω παρατηρήσεις θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τη σωστή εκτίμηση της όρεξής του.
Η όρεξη του σκύλου είναι πάντοτε καλή όταν το ζώο είναι υγιέστατο.
Καλή για την υγεία του είναι και η παρατήρηση των κοπράνων του (ούτε διάρροια, ούτε δυσκοιλιότητα).
Πρέπει να παρατηρούμε τη σταθερότητα του βάρους (να ελέγχεται στη ζυγαριά).
Το δέρμα και η στιλπνότητα του τριχώματος είναι καθρέπτης της υγείας του.

Βιομηχανικές ή οικιακές τροφές

Οι βιομηχανικές τροφές συντίθενται από επιστήμονες διαιτολόγους. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της επιστήμης, εγγυώνται μια τέλεια διατροφική ισορροπία. Ο σκύλος, εντούτοις, δεν είναι μόνον ένα σαρκοφάγο. Χωνεύει καλά τις φυτικές πρωτεΐνες και πρέπει να περιλαμβάνονται λαχανικά και δημητριακά στην τροφή του. Αντίθετα με τον άνθρωπο, μπορεί να αφομοιώσει μεγάλες ποσότητες λίπους, που θα του δώσουν ενέργεια.

Όχι στις αλλαγές

nutrition_5Ένας σκύλος δεν έχει ανάγκη ποικιλίας στη διατροφή του. Αντιθέτως, όταν προσδιορίσετε με τον κτηνίατρό σας τη διατροφή που του αρμόζει, το ιδεώδες είναι να μην την αλλάξετε, εκτός αν οι ανάγκες του τροποποιηθούν. Περιορίζετε κατ’ αυτόν τον τρόπο τα περισσότερα προβλήματα χώνευσης (εμετός, διάρροια).
Η σπιτική τροφή συνιστάται όταν είναι καλής ποιότητας, ισορροπημένη και προσαρμοσμένη στο σκύλο.
Ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι βιομηχανικές τροφές είναι πιο οικονομικές και πιο πρακτικές, αφού οι διαιτολόγοι χρησιμοποιούν τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και εγγυώνται μία ισορροπημένη διατροφή που δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν εμείς προετοιμάζουμε το γεύμα του.
Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις γύρω από το θέμα της ποσοτικής κατανάλωσης πρωτεϊνών. Οι περισσότερες συγκλίνουν στο γεγονός ότι από την ηλικία των 6-7 χρόνων και μετά, τα σαρκοφάγα θα πρέπει να τρώνε χαμηλοπρωτεϊνικές τροφές, για να μην έχουμε νεφρική επιβάρυνση.

Τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία

Η διατροφή του σκύλου πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινά πενήντα διατροφικά στοιχεία, απαραίτητα για τη συντήρηση της υγείας του. Αναφέρουμε τα κυριότερα:
Νερό, πρωτεΐνες –συνδυασμένες με διάφορα αμινοξέα–, αμυλώδη ή ζαχαρώδη για την ενέργεια, ίνες για την ισορροπία των εντέρων, λιπαρά ή λίπη, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Σας παραθέτουμε τις πηγές τροφών από τις οποίες προέρχονται:
Πρωτεΐνες: κρέας, ψάρια, αβγά, τυρί, γάλα (πολλά απογαλακτισμένα σκυλιά δεν το αντέχουν πια).
Λιπαρά: φυτικά έλαια (σόγια, καλαμπόκι), ζωικά λίπη.
Άμυλο: ζυμαρικά, δημητριακά (ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι), πολύ βρασμένα. Αποφύγετε το ψωμί και τις πατάτες.
Ίνες: πράσινα λαχανικά, φασολάκια, καρότα, βρασμένη σαλάτα, πίτουρα (σε μικρή ποσότητα).
Μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες: διατροφικά συμπληρώματα, μαγιά της μπύρας, προϊόντα γάλακτος.

Νηστεία: μία μέθοδος προς αποφυγή

Πολλαπλά γεύματα ημερησίως είναι απαραίτητα για τα κουτάβια. Μία ημέρα νηστείας –που προτείνεται από ορισμένους– την εβδομάδα, δεν δικαιολογείται καθόλου: ο σκύλος πρέπει να τρώει κάθε μέρα. Η λανθασμένη αλλά επίμονη ιδέα κατά την οποία ένας σκύλος θα δούλευε καλύτερα νηστικός, διαψεύδεται από τις έρευνες των διαιτολόγων. Αντιθέτως, συνιστάται να δοθεί ένα ελαφρύ γεύμα στο σκύλο, τουλάχιστον δύο ώρες πριν την προσπάθεια.

Δέκα εντολές για την καλή διατροφή

Οι διαιτολόγοι δημιούργησαν δέκα κανόνες που θα επιτρέψουν στον κύριο του σκύλου να αποφύγει μεγάλα λάθη στη διατροφή.
Το νερό που πίνει πρέπει να είναι αρκετό.
Πρέπει πάντα να τηρείται μία προοδευτική μεταβατική περίοδος μεταξύ δύο τροφών.
Ο ρυθμός των γευμάτων να είναι κανονικός.
Οι ποσότητες των τροφών που καταναλώνονται πρέπει να ελέγχονται.
Ο σκύλος πρέπει να λαμβάνει ένα γεύμα ισορροπημένο (μετά την περίοδο ανάπτυξης).
Πρέπει να διαλέγουμε με φροντίδα την τροφή του σκύλου μας.
Η τροφή πρέπει να διανέμεται ορθολογικά, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή ή τις συμβουλές του κτηνιάτρου.
Η τροφική υγιεινή πρέπει να γίνεται σεβαστή: καθαρίζετε το μπολ του κάθε μέρα, πετάτε τα αποφάγια και το υπόλοιπο το φυλάτε στο ψυγείο. Όσον αφορά στις κροκέτες, να κλείνετε τη συσκευασία και να την τοποθετείτε σε στεγνό μέρος.
Η υγεία, η όψη και οι αποδόσεις του σκύλου πρέπει να ελέγχονται.
Μη διστάζετε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.

Δώστε τους την ενέργεια που χρειάζονται

Μπουρνούς Πέτρος
Κτηνίατρος

nutrition_6Κάθε σκύλος έχει τις δικές του διατροφικές ανάγκες ανάλογες με τα διάφορα στάδια της ανάπτυξής του και τις δραστηριότητές του.

Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος που έχει γίνει στον τομέα των τροφών για τα κατοικίδιά μας είναι πολύ μεγάλη. Και όταν λέμε πρόοδο εννοούμε σε όλους τους τομείς. Η διατροφή των τετράποδων φίλων μας έχει γίνει πιο πλήρης, πιο αποδοτική και πιο οικονομική από ποτέ. Κάθε ιδιοκτήτης βρίσκει πανεύκολα πλέον ένα σιτηρέσιο που είναι στα μέτρα της τσέπης του και στα μέτρα του ζώου του. Αρκεί όμως να ακολουθεί πιστά τις ποσότητες που συστήνει ο κατασκευαστής.

Σωστή ποσότητα και άριστη ποιότητα

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση στο κτηνιατρείο είναι: “Μήπως δεν του δίνω αρκετό; Μου φαίνεται λίγο!”. Εκεί, λοιπόν, γίνονται λάθη και στην ποσότητα και στην ενέργεια που χρειάζεται ο σκύλος μας. Νομίζουμε ότι όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Αν πραγματικά βλέπουμε το σκυλί μας να τρώει κανονικά, αλλά παρ’ όλα αυτά να αδυνατίζει και να μην έχει δύναμη, τότε θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να εστιάσουμε στη διατροφή του.
Το πρόβλημα είναι εμφανέστερο στα κυνηγετικά σκυλιά. Λόγω της εργασίας τους, θα πρέπει κατά την κυνηγετική περίοδο να τρέφονται αποκλειστικά με τροφές ενέργειας. Το να τους δίνουμε μεγαλύτερες δόσεις από τις λεγόμενες τροφές συντήρησης δεν έχει κανένα όφελος. Κάθε τροφή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τους δικούς της στόχους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τον τελευταίο καιρό οι περιπτώσεις σκύλων (κυνηγετικών) που έρχονται στο κτηνιατρείο με συμπτώματα αδυναμίας. Οι ιδιοκτήτες παραπονιούνται για κούραση κατά το κυνήγι και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι όσο φαγητό και να τους δώσουν θα το φάνε. Μετά από διάφορες εξετάσεις (κλινικές, αιματολογικές κ.ά.) οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το σκυλί δεν έχει κάτι το παθολογικό, απλά δεν παίρνει την ενέργεια που του χρειάζεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια καλή τροφή ενέργειας σε συνδυασμό με λίγη ξεκούραση μέχρι να “πάρει τα πάνω του”. Για οποιοδήποτε λόγο δεν θα πρέπει να φτάσουμε σε αντίθετα αποτελέσματα. Ούτε και βέβαια να οδηγούμαστε σε γρήγορα συμπεράσματα και να νομίζουμε ότι για όλα ευθύνεται η κακή διατροφή.

Ζητήστε λοιπόν από τον κτηνίατρο να βρείτε μαζί μια λύση για τη διατροφή του τετράποδου φίλου σας. Ανάλογα με την εργασία του, την ηλικία του και τα κιλά του να του δώσετε την ενέργεια που του χρειάζεται.

Ο σωστός τρόπος διατροφής για το σκύλο εργασίας

Ο σκύλος εργασίας πρέπει να παίρνει τροφή συμπυκνωμένη σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την προσπάθεια που καταβάλλει. Η τροφή αυτή πρέπει να μοιράζεται σε δύο ή τρία γεύματα την ημέρα, για να προληφθεί η δυσπεψία και το φούσκωμα και να βελτιωθεί η πέψη. Στη διανομή του φαγητού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ωράρια εργασίας. Το μεγαλύτερο τμήμα της τροφής πρέπει να δίνεται στο σκύλο μετά την εργασία, γιατί έτσι δεν θα υποφέρει από πτώση ενέργειας -φυσική μετά από κάθε γεύμα- και γιατί η ξεκούραση πάντα ομαλοποιεί τις πεπτικές λειτουργίες. Ένα ελαφρύ και ευκολόπεπτο γεύμα προτείνεται το λιγότερο μία ώρα πριν την εργασία και μάλιστα και κατά τη διάρκεια της εργασίας, αν αυτή είναι έντονη και διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε μια ζεστή κυνηγετική μέρα είναι καλύτερα να διακόπτουμε πολλές φορές την έρευνα ενός σκύλου λίγο προπονημένου, δίνοντάς του νερό και ζάχαρη ή άλλα κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα, ώστε να αποφύγουμε την υπογλυκαιμία.

Επιτρέπεται ο σκύλος να τρώει σοκολάτα;

Του Γιώργου Γκιζελή

nutrition_1Η σοκολάτα δεν είναι γλυκιά αμαρτία για το σκύλο. Δεν του προσθέτει απλά παραπάνω θερμίδες και μπορεί να του κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η σοκολάτα συγκαταλέγεται στις ουσίες που προκαλούν δηλητηρίαση στους σκύλους. Είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί περιέχει μια ουσία σαν υποκατάστατο της καφεΐνης, η οποία ονομάζεται θεοβρωμίνη και υπάρχει μέσα στον κόκκο του κακάο.

Για όλα φταίει η θεοβρωμίνη

Η ποσότητα της θεοβρωμίνης που προκαλεί τοξικότητα εξαρτάται από τον τύπο της σοκολάτας. Οι σοκολάτες γάλακτος περιέχουν λιγότερη ποσότητα (2-3 mg στο 1 γρ.) από ότι οι σκούρες, στις οποίες στην ίδια ποσότητα σοκολάτας (1 γρ.) αντιστοιχούν 16 mg θεοβρωμίνης. Η Υπηρεσία πληροφοριών Κτηνιατρικής δηλητηρίασης της Αγγλίας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η δόση της θεοβρωμίνης που είναι τοξική είναι 300mg/ανά κιλό σκύλου. Έχουν, όμως, αναφερθεί και περιπτώσεις που έχουν πεθάνει σκύλοι λαμβάνοντας μόνο την ποσότητα των 90mg/κιλό. Αυτό σημαίνει ότι ένας σκύλος που ζυγίζει 25 κιλά θα μπορούσε να πεθάνει τρώγοντας λιγότερο από 150 γρ. μαύρης σοκολάτας. Τα συμπτώματα από υπερβολική λήψη σοκολάτας είναι: εμετοί, διάρροια, λιποθυμία, ταχυκαρδία και θάνατος. Δεν υπάρχει αντίδοτο ή συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να χορηγήσουμε συμπτωματική θεραπεία όπως αντιεμετικά, φάρμακα για επαναφορά καρδιακού παλμού στο φυσιολογικό ρυθμό κ.τ.λ.

Οι εξαιρέσεις του κανόνα

Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο αγαπημένο τους τετράποδο, με το να τους δίνουν σοκολατένια μπισκότα και παρόμοιες λιχουδιές, γιατί ποτέ δεν έχουν δει κάποιο τοξικό σύμπτωμα από αυτά.
Υπάρχουν, όμως, σκύλοι που είναι πιο επιρρεπείς στην τοξικότητα της σοκολάτας από κάποιους άλλους, και οι κτηνίατροι εξηγούν τους λόγους: εξαρτάται από το είδος της σοκολάτας και την ποσότητα αυτής, γιατί από αυτό εξαρτάται η δόση της θεοβρωμίνης που περιέχεται και που έχει καταναλώσει και απορροφήσει ο οργανισμός τους. Η απορροφητικότητα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως εάν ο σκύλος έχει φάει πρόσφατα, εάν είναι καλά ενυδατωμένος, ενώ παίζει ρόλο ακόμα και η ηλικία του. Μπορεί τα συμπτώματα δηλητηρίασης από τη θεοβρωμίνη να μην είναι πάντα ορατά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος μας είναι εντελώς καλά.

«Τι να κάνω γιατρέ;»

Αποφύγετε να δώσετε την ευκαιρία στο σκύλο να δοκιμάσει και να αγαπήσει τη γεύση της σοκολάτας. Αν πάντως το θέλουμε πολύ, θα πρέπει να δίνουμε την ειδική σοκολάτα η οποία υπάρχει για τους σκύλους και δεν περιέχει θεοβρωμίνη. Κάποιοι κτηνίατροι προτρέπουν, αντί της σοκολάτας, να δίνουμε στα ζώα μπανάνες, καρότα, μήλα και αποξηραμένα βερίκοκα. Αν υποπτεύεστε ότι ο σκύλος σας έχει δηλητηριαστεί από λήψη σοκολάτας, είναι σημαντικό να προκληθεί εμετός, όταν βέβαια η λήψη σοκολάτας έχει γίνει μέχρι δύο ώρες πριν. Καλύτερα να γίνει στον κτηνίατρο, αλλά σε επείγουσες περιπτώσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρυστάλλους σόδας. Χρησιμοποιήστε 1 κομμάτι ανά 5 κιλά σκύλου. Τοποθετήστε τη σόδα βαθιά στον οισοφάγο και θα επέλθει σύντομα εμετός.

Πηγές: Dogs today, Φαρμακολογία του Harvey

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top