Το ασφαλές καταφύγιο στις μεγάλες αποδράσεις

Προσοχή στο σημείο που στήνουμε τη σκηνή μας, τον τρόπο στήριξης και μαζέματός της, τις εστίες φωτιάς εξωτερικά και εσωτερικά (εσείς οι θεριακλήδες καπνιστές έχετε το νου σας!).

Του Γιώργου Μαστοράκη


Το «σπίτι» μας κατά τη διάρκεια μιας εξόρμησης ή ακόμα περισσότερο στη διάρκεια μιας πολυήμερης αποστολής είναι η σκηνή. Καταφύγιο, υπνοδωμάτιο, ακόμα και τραπεζαρία, η σκηνή είναι το σημείο που θα καταλύσουμε για ύπνο, θα προφυλαχτούμε από τα στοιχεία της φύσης και θα ξεκουραστούμε με ασφάλεια.

Στις υπαίθριες εξορμήσεις μας και γενικότερα στην ενασχόλησή μας με τις υπαίθριες δραστηριότητες απαιτείται η μέγιστη σωματική και πνευματική απόδοση, γεγονός που απαιτεί ξεκούραση και ασφαλείς συνθήκες καταλύματος και ύπνου έτσι ώστε να επανέλθει ο οργανισμός στα φυσιολογικά του επίπεδα και να ανακτήσει τις δυνάμεις που «ξόδεψε» μέσα στην ημέρα.
Ένα θρεπτικό γεύμα και ένας καλός ύπνος είναι επιβεβλημένα για τον ταξιδιώτη που σέβεται και προστατεύει τον εαυτό του. Συνεπώς, μια καλή σκηνή κι ένας σωστός υπνόσακος είναι τα στοιχεία του εξοπλισμού μας τα οποία θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε σωστή επιλογή για να μην… «τρέχουμε» αργότερα.

Τύποι σκηνών
Από τα tippees των Ινδιάνων μέχρι τις πρωτοποριακές γεωδεσικές σκηνές των ορειβατικών αποστολών, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα τόσο σε είδη όσο και  υλικά καθώς επίσης και σε φιλοσοφία κατασκευής και χρήσης. Τα είδη λοιπόν που θα συναντήσουμε είναι τα εξής:
Α. Η κλασική οριζόντια τριγωνική σκηνή (σαν τα γνωστά σκηνάκια του στρατού). Δύο κάθετοι ορθοστάτες, με δίρριχτη σκεπή, αρκετό εσωτερικό χώρο, μικρό βάρος και όγκο αποθήκευσης, η τριγωνική είναι συνήθως η πρώτη σκηνή που θα αγοράσουμε μέχρι να δούμε ότι θέλουμε κάτι καλύτερο καθώς δεν φημίζεται για την αεροδυναμική της αντίσταση (ιδιαίτερα στους πλαϊνούς ανέμους) αλλά ούτε και για την ευκολία στο στήσιμο.
Β. Η θολωτή σκηνή. Αρκετά διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια προσφέρει άφθονο ωφέλιμο χώρο σε έκταση αλλά και σε ύψος. Το εύκολο και γρήγορο στήσιμο στο οποίο βοηθούν οι σπαστοί ημικυκλικοί ορθοστάτες και τα πολλά σημεία στήριξής της την καθιστούν σταθερή ακόμα και σε απαιτητικές συνθήκες.
Γ. Η σφηνοειδής σκηνή. Μοιάζει πολύ με την κλασική τριγωνική (βλ. α) αλλά οι δύο άκρες της έχουν ανόμοιο ύψος έτσι ώστε να παίρνει αεροδυναμικό σχήμα. Επίσης, ο τρόπος στήριξης αλλά και το σχήμα της επίπεδης ανάπτυξής της δίνουν ιδιαίτερα μεγάλο ωφέλιμο χώρο και ύψος εκεί που χρειάζεται (στην είσοδό της), ενώ το άλλο άκρο μόνο το απαραίτητο για τον ύπνο. Ο τύπος αυτός κρίνεται απόλυτα κατάλληλος ακόμα και για ιδιαίτερη χρήση σε ορειβατικές αποστολές.
Δ. Η ημικυκλική σκηνή. Μικρό βάρος, γρήγορο στήσιμο, τεράστιος ωφέλιμος  χώρος και απουσία αντίστασης στον άνεμο είναι χαρακτηριστικά ιδιαίτερα αγαπητά στους «ψαγμένους» ταξιδιώτες και θα χαρακτηρίζονταν εύκολα σαν «πρωταθλήτριες» ανάμεσα στην οικογένεια των σκηνών αν δεν υπήρχαν οι…
Ε. Σκηνές τούνελ οι οποίες στηρίζονται σε μεγάλα ημικυκλικά εύκαμπτα πλαίσια τα οποία σχηματίζουν το τούνελ αλλά και σε αντίστοιχα μικρότερα που δημιουργούν τις 2 εισόδους. Με τεράστιους ωφέλιμους χώρους και πολύ καλή αεροδυναμική, οι σκηνές τούνελ είναι οι αποθήκες ή χώροι εργασίας των ορειβατικών αποστολών και τέλος…
Ζ. Οι γεωδεσικές θολωτές σκηνές με άφθονους χώρους, εύκολο στήσιμο, άψογο εύκαμπτο και ανθεκτικό σκελετό είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει (μέχρι στιγμής) η τεχνολογία.

Ποια να διαλέξω;
Καλή η θεωρία αλλά πώς θα διαλέξω; Και γιατί να διαλέξω μια απλή σκηνή και όχι μια super γεωδεσική; Είναι απλό. Την επιλογή θα την επιβάλουν οι πραγματικές ανάγκες του καθενός, όπως βέβαια και τα οικονομικά του. Επίσης, εκτός από τον τύπο της σκηνής, υπάρχουν και διαφορές στην ποιότητα οι οποίες απέχουν όσο … η Γη από το Φεγγάρι. Υλικά κατασκευής από το ταπεινό καραβόπανο ή το «μυρωδάτο» PVC, μέχρι τα εξωτικά υφάσματα (τα οποία είναι άκαυστα, αδιάβροχα, αναπνέοντα κ.λπ.). Από τις θολωτές σκηνές των 15 ευρώ μέχρι τις αντίστοιχες των εκατοντάδων ευρώ υπάρχει διαφορά που άλλοτε δικαιολογείται και άλλοτε όχι. Τέλος, άλλο είναι η χρήση στην καλοκαιρινή παραλία και άλλο στο ψηλό βουνό καταχείμωνο. Είναι κατανοητό αυτό…

Χρήση και προφυλάξεις
Πέρα από τη σωστή χρήση (στήσιμο και αποκατάσταση), τη σωστή φύλαξη (αφού την καθαρίσουμε, πλύνουμε, στεγνώσουμε, ίσως ράψουμε και διπλώσουμε), πρέπει να προσέχουμε κυρίως ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ. Προσοχή, λοιπόν, στο σημείο που στήνουμε τη σκηνή μας, τον τρόπο στήριξης και μαζέματός της, τις εστίες φωτιάς εξωτερικά και εσωτερικά (εσείς οι θεριακλήδες καπνιστές έχετε το νου σας!). Καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση εύφλεκτων ουσιών ή τη χρήση συσκευών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά (λάμπες υγραερίου ή πετρελαίου, θερμάστρες, κεριά, αναπτήρες, τσιγάρα κ.λπ.).
Επίσης προσέχουμε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν ή θα επικρατήσουν, αλλά και το ανάγλυφο της περιοχής όπως φυσικά και την πανίδα. Το αδιάβροχο και αντιηλιακό κάλυμμα έχει λόγο ύπαρξης, όπως και οι αντικουνουπικές σίτες στις εισόδους–ανοίγματα. Επίσης προσοχή στα σχοινιά και στα πασσαλάκια που συγκρατούν τη σκηνή στο έδαφος. Χωρίς αυτά η σκηνή σας κινδυνεύει να μετατραπεί σε ιπτάμενο αντικείμενο κι εσείς με έξωση από το κατάλυμά σας.
Τέλος, περισσότερες συμβουλές σχετικά με τους τρόπους στησίματος, επιλογές χώρου και τεχνικές κατασκήνωσης θα παρουσιάσουμε σε επόμενο θέμα.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top