Το φοινικέλαιο είναι καλό ή κακό για την υγεία μας;

Το φοινικέλαιο είναι καλό ή κακό για την υγεία μας;


 
Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, τα αρτοσκευάσματα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μερικοί ειδικοί το προτείνουν για τις ιδιότητες του σε μαγειρικές εφαρμογές, ενώ άλλοι προειδοποιούν για την υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και τις πιθανές καρδιαγγειακές επιπτώσεις.

Μπορεί να το βρείτε σε ψωμιά, σοκολάτες, τσιπς, καραμέλες, πίτσες, παγωτά, αλείμματα, ακόμα και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως σαμπουάν και οδοντόκρεμες.

Φοινικέλαιο: Ωφέλιμο ή όχι για την υγεία;

Σύμφωνα με το Verywell Health, η κριτική γύρω από το φοινικέλαιο συνδέεται κυρίως με την υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά, που σχετίζονται με την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών σε 13 γραμμάρια ημερησίως.

Διατροφικά χαρακτηριστικά και θρεπτικά οφέλη

Το φοινικέλαιο έχει σημαντική περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και βιταμίνη Ε, που λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό προστατεύοντας τα κύτταρα από φλεγμονές, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Μία κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 120 θερμίδες, 14 γρ. λίπους και 14% της ημερήσιας αξίας σε βιταμίνη Ε, προσφέροντας τόσο ενεργειακή αξία όσο και αντιοξειδωτική προστασία.

Οφέλη και μειονεκτήματα της κατανάλωσης

Η έρευνα δείχνει ότι το φοινικέλαιο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να προστατεύει από τη γνωστική παρακμή και να μειώνει την ανεπάρκεια βιταμίνης Α. Παράλληλα, φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα σε παλμιτικό οξύ μπορεί να ενισχύει τη φλεγμονή, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αποθήκευση λίπους, σε αντίθεση με λιπαρά όπως το ελαϊκό οξύ του ελαιολάδου ή το λαυρικό οξύ του ελαίου καρύδας.

Η διατροφή δεν είναι θέμα «καλών» ή «κακών» τροφίμων. Το φοινικέλαιο μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να προτιμάτε προϊόντα χωρίς υπερβολική επεξεργασία και να ελέγχετε την ποσότητα κατανάλωσης, αντικαθιστώντας όποτε είναι δυνατόν τα κορεσμένα λιπαρά με μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα. Εάν αμφιβάλλετε για το κατάλληλο επίπεδο κατανάλωσης, ένας διαιτολόγος μπορεί να σας καθοδηγήσει ώστε να εντάξετε το φοινικέλαιο με ασφάλεια στην καθημερινότητά σας.

 

 

ΠΗΓΗ

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook42.00k
Instagram2.20k
error: Content is protected !!
Κύλιση στην κορυφή