Το φυτοπλαγκτόν παρέλυσε την αλιεία στο Βόρειο Αιγαίο

Ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας/Θάσου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων με θέμα: «Τροποποίηση του άρθρου 3, παρ. α, του ν.4797/2021-διεύρυνση του ορισμού «θεομηνίες», με σκοπό να συμπεριληφθεί και το φυσικό φαινόμενο του φυτοπλαγκτού».

Ο βουλευτής ανέφερε στην ερώτηση, πως το τελευταίο χρονικό διάστημα, η αλιεία στο βόρειο Αιγαίο πλήττεται από την έντονη παρουσία του φυτοπλαγκτού, το οποίο δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στους αλιείς και κατ’ επέκταση στην οικονομική δραστηριότητα των τομέων που σχετίζονται με την αλιεία. Η ευρεία εξάπλωση του φυτοπλαγκτού τους τελευταίους μήνες, καθιστά απαγορευτική την αλιεία, καθώς η κολλώδης ουσία, που μοιάζει με λάσπη χρώματος καφέ σκούρου, αχρηστεύει κάθε εργαλείο (δίχτυα, παραγάδια κ.ά.), λόγω του μεγάλου βάρους της ανασυρόμενης ποσότητας. Οι τελευταίες αναλύσεις, που κατέθεσε ο Γιάννης Πασχαλίδης, με την βοήθεια εμπεριστατωμένης μελέτης, έδειξαν ότι οι τιμές του φυτοπλαγκτού έχουν πολλαπλασιαστεί, με συνέπεια να αποκλειστούν όλες οι ζώνες ψαρέματος, καθιστώντας ανενεργούς τους αλιείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε μία εποχή που το επάγγελμα πλήττεται και από την πανδημία του covid-19.
 
Ο Γιάννης Πασχαλίδης καλεί τον υπουργό, να δρομολογηθεί τροποποίηση του άρθρου 3, παρ. α, του ν.4797/2021, ώστε να συμπεριληφθεί στον όρο «θεομηνίες» και η εμφάνιση του «φυτοπλαγκτού», με δεδομένο ότι, το φυτοπλαγκτόν είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εκφεύγει του ελέγχου και της ανθρώπινης παρέμβασης, αλλά δημιουργεί σοβαρές και αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις. «Υπέβαλα ερώτηση στον υπουργό, καταθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για την απελπιστική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αλιείς της περιοχής, λόγω του φυτοπλαγκτού. Βρισκόμαστε σε μία εποχή, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε φυσικά φαινόμενα, τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν, ή τουλάχιστον δεν υπήρχαν σε τέτοιο βαθμό παλιότερα. Πρότεινα αυτή την τροποποίηση, προκειμένου οι αλιείς μας, να μπορούν να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις του  νόμου 4797/2021 της κυβέρνησης μας και να μπορέσουν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υφίστανται λόγω του συγκεκριμένου φυσικού φαινομένου», δήλωσε ο βουλευτής Καβάλας.

 

 

 

Πηγή: k-tipos.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top