To κυνήγι κάνει καλό στην υγεία μας

Μέσα σε μια παγκόσμια πανδημία και μεγάλη αβεβαιότητα, είναι ανακούφιση να επιστρέψουμε στο να κάνουμε αυτό που αγαπάμε

Το κυνήγι περιλαμβάνει σωματική κίνηση, ψυχική ετοιμότητα και παρέχει διατροφικά οφέλη. Είναι ένα άθλημα που παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία. Οι κυνηγοί περπατούν μεγάλες αποστάσεις σε ανώμαλα εδάφη για να εντοπίσουν το ιδανικό μέρος αναζητώντας το θήραμα της επιλογής τους.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν κάθε εβδομάδα, οι ενήλικες να συμμετέχουν σε 150 λεπτά «αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης», όπως γρήγορο περπάτημα ή 75 λεπτά «έντονης αερόβιας δραστηριότητας» όπως το τρέξιμο. Αυτή η σύσταση μπορεί εύκολα να επιτευχθεί μέσω του κυνηγιού γιατί εντάσσεται στην κατηγορία «αερόβιας μέτριας έντασης».

Το κυνήγι απαιτεί αντοχή, δύναμη και ισορροπία στα απότομα και δύσκολα εδάφη σε βουνό ή σε δάσος. Απαιτεί περπάτημα, κάμψη, τέντωμα, εξισορρόπηση, τράβηγμα και έλξη, τα οποία είναι βοηθούν καρδιαγγειακά καθώς και στην ανάπτυξη δύναμης και το τέντωμα.

Οι κυνηγοί κάνουν επίσης, πρέπει να είναι σε θέση να διαβάσουν μια πυξίδα και να ελέγχουν την αναπνοή τους, τα νεύρα τους ενώ στοχεύουν αλλά και τους καρδιακούς παλμούς τους. Το να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις και να ελέγξεις αυτές τις σωματικές και διανοητικές απαντήσεις είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη κυνηγετική εξόρμηση με ασφάλεια.

Τα οφέλη της ψυχικής υγείας από το κυνήγι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι:

  • Φυσικό αντικαταθλιπτικό
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό
  • Μειώνει το άγχος
  • Πρόσληψη βιταμίνης D από τον ήλιο.

Για κυνήγι πηγαίνει ο κυνηγός είτε μόνος είτε με παρέα. Πολλοί κυνηγοί διδάσκονταν να κυνηγούν από ένα μέλος της οικογένειας όταν ήταν νέοι και συνεχίζουν να μοιράζονται αυτήν την υπαίθρια παράδοση με την οικογένειά τους. Αυτά τα κοινωνικά οφέλη είναι αυτά που δελεάζουν πολλούς να αρχίσουν να κυνηγούν και αυτό που τους κάνει να συνεχίσουν να συμμετέχουν.

Πολλές είναι οι απόψεις κυνηγών οι οποίες συγκλίνουν στα παρακάτω:

«Νιώθω τυχερός που έχω υπαίθριους χώρους για περιπλάνηση. Επειδή πολύς κόσμος σε μεγάλες πόλεις είναι σχεδόν παγιδευμένοι στα διαμερίσματα τους. Είναι πολύ αγχωτικό… Γι ‘αυτό νιώθω τόσο τυχερός που είμαι κυνηγός. Έχει αποδειχθεί ότι το να πηγαίνεις έξω είναι καλό για εμάς. Και σκοπεύω να το κάνω για πολύ καιρό ακόμα…»

Αυτή η πανδημία μας έκανε να γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημασία της ψυχικής υγείας.

Η απώλεια συνδέσεων με τους δικούς μας ανθρώπους είναι οδυνηρή και μπορεί να οδηγήσει σε περιόδους κατάθλιψης.

Σύμφωνα με την επαγγελματική μου εμπειρία μου, οι κυνηγοί –ιδίως οι άνδρες– φαίνεται να στρέφονται στη συμβουλευτική απλά για να μιλήσουν για το πώς αισθάνονται. Το σίγουρο είναι ότι βοηθά στην συνειδητοποίηση της πραγματικότητας και δίνει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει κάποιος τα διανοητικά εμπόδια.

Εάν και εσείς δυσκολεύεστε, αναζητήσετε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή να βρείτε κάποιον για να μιλήσετε τον οποίο εμπιστεύεστε.

Το να είσαι κυνηγός είναι στάση ζωής και θα πρέπει να είσαι αρκετά δυνατός ψυχικά και σωματικά για να συνεχίσεις να ζεις έτσι…

 

Της Σοφίας Κακαβούλη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top