Το Λουξεμβούργο νομιμοποίησε την καλλιέργεια & ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου θεωρείται πως θα επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στην προσέγγιση της χώρας στην ψυχαγωγική χρήση και καλλιέργεια κάνναβης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών θα μπορούν να καλλιεργούν νόμιμα έως και τέσσερα φυτά κάνναβης ανά νοικοκυριό για προσωπική χρήση. Το εμπόριο σπόρων θα επιτρέπεται επίσης χωρίς κανένα όριο στην ποσότητα ή τα επίπεδα της Τετραϋδροκανναβινόλης (THC), του κύριου ψυχοδραστικού συστατικού.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα είναι δυνατή η αγορά σπόρων σε καταστήματα, η εισαγωγή τους από το εξωτερικό ή η αγορά μέσω διαδικτύου. Υπάρχει επίσης η πρόθεση να επιτραπεί έγκαιρα η εγχώρια παραγωγή σπόρων για εμπορικούς σκοπούς, αλλά τα σχέδια τόσο για μια εθνική αλυσίδα παραγωγής όσο και για τη διανομή, που ρυθμίζεται από το κράτος έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για την καλλιέργεια στο σπίτι, ο τόπος (καλλιέργειας) των τεσσάρων φυτών θα περιοριστεί στον συνήθη τόπο διαμονής, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, σε μπαλκόνι, βεράντα ή κήπο. Ωστόσο παραμένει η νομική απαγόρευση της κατανάλωσης και μεταφοράς κάνναβης ή προϊόντων κάνναβης σε δημόσιους χώρους και το εμπόριο κάνναβης ή προϊόντων κάνναβης εκτός των σπόρων, είτε δωρεάν είτε έναντι πληρωμής.

Αλλά, σύμφωνα με την άμβλυνση του νόμου, η κατανάλωση και η μεταφορά ποσότητας έως 3 γραμμαρίων δεν θα θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα, αλλά θα χαρακτηρίζεται ως πλημμέλημα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η νομοθεσία οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση προκειμένου να απελευθερωθεί η κατανάλωση και η καλλιέργεια «μέσα στους τέσσερις τοίχους». Η κίνηση είναι το πρώτο βήμα μιας πιο θεμελιώδους επαναρρύθμισης του χειρισμού της κάνναβης από το κράτος, που αποσκοπεί να κρατά τους χρήστες μακριά από την παράνομη αγορά.

Το σύστημα παραγωγής και διανομής που ρυθμίζεται από το κράτος σχεδιάζεται ώστε να διασφαλίσει την ποιότητα των προϊόντων με τα έσοδα από τις πωλήσεις να επενδύονται «πρωτίστως στην πρόληψη, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη στον ευρύτερο τομέα του εθισμού», δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Το γενικό πλαίσιο της αναθεώρησης του νόμου είχε συμφωνηθεί πριν από δύο χρόνια σε συμφωνία συνασπισμού μεταξύ των Φιλελευθέρων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Το Λουξεμβούργο θα ακολουθήσει τον Καναδά, την Ουρουγουάη και 11 πολιτείες των ΗΠΑ αμβλύνοντας μια σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο των ναρκωτικών, η οποία δεσμεύει τους υπογράφοντες να περιορίσουν «αποκλειστικά για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς την παραγωγή, εξαγωγή, διανομή εισαγωγών, εμπόριο, απασχόληση και κατοχή ναρκωτικών», συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης.

Η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που δημιούργησε μια νόμιμη εθνική αγορά μαριχουάνας όταν νομιμοποίησε το ναρκωτικό το 2013 και ο Καναδάς ακολούθησε το παράδειγμά της το 2018.

Στην Ολλανδία, πιθανώς την ευρωπαϊκή χώρα που συνδέεται περισσότερο με μια χαλαρή στάση απέναντι στη χρήση κάνναβης, η ψυχαγωγική χρήση, η κατοχή και το εμπόριο είναι τεχνικά παράνομη. Ωστόσο, υπάρχει μια «πολιτική ανοχής», ή gedoogbeleid, σύμφωνα με την οποία η ψυχαγωγική χρήση είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή εντός των ορίων.

 

Με πληροφορίες του Guardian

www.lifo.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο