Το βυθισμένο δάσος της λίμνης Δόξα

Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Αυτή η τεχνική παρέμβαση δημιούργησε μια πανέμορφη λίμνη, βυθίζοντας ένα μέρος του δάσους κάτω από το νερό.

Οι θερμοκρασίες της λίμνης συνήθως κυμαίνονται από 5 έως 10 βαθμούς, ειδικά τους χειμερινούς μήνες και εξαρτώνται άμεσα από το λιώσιμο του χιονιού στα γύρω βουνά, κάνοντας άκρως απαραίτητη την χρήση στεγανής στολής. Το μέγιστο βάθος της λίμνης ,περίπου στο μέσον της φτάνει τα 38 μέτρα ,μα η καλύτερη διαδρομή δεν ξεπερνάει τα 18μ . Ο πυθμένας της ,αλλά και όλο το ομαλό κατέβασμα προς αυτόν είναι λασπώδες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην πλευστότητα μας, γιατί με την παραμικρή ανατάραξη, θολώνει μεγάλο τμήμα του. Αυτό σε συνδυασμό με τα πεσμένα κλαριά και τους κορμούς δέντρων δυσκολεύουν πολύ την ορατότητα και αυξάνουν τον κίνδυνο να μπλέξει κανείς στα κλαδιά.

Προς την δεξιά όχθη και σε βάθος περίπου 9 μέτρων συναντά κανείς ένα κάθετο τμήμα της όχθης, με τρύπες μέσα στην λάσπη, που κατοικούνται από την σπάνια γαλάζια καραβίδα. Η χρήση δυνατού φακού βοηθά στον εντοπισμό τους, όσο και στο να αποφύγει ο δύτης έγκαιρα τα διάφορα κλαδιά που βρίσκονται τριγύρω. Θα χρειαστεί αρκετή υπομονή και προσεκτικές κινήσεις από μέρους μας, ώστε αυτοί οι κάτοικοι της λίμνης να διώξουν, με την κίνηση τους, την σκόνη της λάσπης  από πάνω τους και να μας αποκαλύψουν το γαλάζιο τους χρώμα. Ειναι μεγάλη η αποικία με τις γαλάζιες καραβίδες ,αλλά χρειαζεται υπομονή και καλός φωτισμός για τον εντοπισμό τους.

Το φυσικό τοπίο γύρω από την λίμνη Δόξα είναι καθηλωτικό και δικαίως πολλοί τη χαρακτηρίζουν σαν την Ελβετία της Ελλάδος!

φωτογραφίες Giorgos Rigoutsos

 

www.korinthia.net.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top