Travel to Eat: Είστε έτοιμοι για ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο;

Πόσες φορές έχετε ονειρευτεί να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο; Να περιπλανηθείτε σε άγνωστους τόπους, να γνωρίσετε νέες κουλτούρες, νέες πόλεις. Όλες αυτές οι εικόνες, οι μυρωδιές, οι γεύσεις …

Είστε έτοιμοι να εξερευνήσουμε τις πιο δημιουργικές κουζίνες του κόσμου που χρησιμοποιούν περίτεχνα τις πιο υγιεινές τροφές, που γεννιούνται σε κάθε γωνιά του πλανήτη; Κάθε μία ξεχωριστή, κάθε μια μοναδική.

Ναι, οι γεύσεις είναι βασικό κομμάτι κάθε ταξιδιού. Κανένα ταξίδι δεν θεωρείται ολοκληρωμένο αν δεν γευθείς τις τοπικές νοστιμιές της κάθε χώρας. Γιατί, η κουζίνα κάθε τόπου διηγείται την ιστορία του.

Η τροφή είναι απόλυτα συνδεδεμένη µε τον τόπο που γεννιέται! Τις εποχές του χρόνου, τη γη, τον ήλιο και τους ανθρώπους! Οι τοπικές κουζίνες είναι ακριβώς αυτό! Αυθεντικές γεύσεις, άλλοτε  δημιουργικά λιτές  κι άλλοτε ευφάνταστες και εορταστικές. Όλες οι κουζίνες του κόσμου έχουν κάτι ιδιαίτερο να μας διδάξουν. Υπάρχουν όμως κάποιες που είναι υπόδειγμα υγιεινής διατροφής…

Αναζητήστε έμπνευση στη διατροφή σας από τις τοπικές κουζίνες που βασίζονται σε θρεπτικά και μη επεξεργασμένα υλικά, όπως τα γέννησε η μάνα γη!

 

Οι 10 πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου στο πιάτο σας!

Ελληνική μεσογειακή κουζίνα

Στο παγκόσμιο τραπέζι, η Ελλάδα κάθε άλλο παρά χρεοκοπημένη είναι. Έχει να επιδείξει μια κουζίνα πλούσια αντάξια του τόπου της, που αποτέλεσε σταυροδρόμι της ιστορίας ανά τους αιώνες. Η Ελλάδα είναι ο αγαπημένος προορισμός των foodies διεθνώς. Ίσως, γιατί η ιστορία είναι αυτή που εν πολλοίς έχει διαμορφώσει τις εθνικές κουζίνες, τις κουζίνες του κόσμου.

Η ελληνική μεσογειακή κουζίνα περιλαμβάνεται από το 2010 στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco για τα ευεργετικά της στοιχεία.

Η Ελλάδα διαθέτει μια απίστευτη παλέτα γεύσεων, τόσο ποικίλων όσο και τα τοπία της. Κουβαλάμε έναν πλούτο γαστρονομικής ιστορίας 4.000 ετών που έχει τις ρίζες της στη λεκάνη της Μεσογείου και στο σταυροδρόμι της Ιταλίας, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Το ελληνικό φαγητό προσφέρει τα περισσότερα από τα συστατικά που κάνουν τις άλλες μεσογειακές κουζίνες τόσο υγιεινές. Στην πραγματικότητα, η δημοφιλής μεσογειακή διατροφή προέρχεται από το ελληνικό νησί της Κρήτης, λέει ο διατροφολόγος και διαιτολόγος Keith Ayoob, Ed.D., R.D., F.A.D.A., συνεργάτης κλινικός καθηγητής στο Albert Einstein College of Medicine. Σύμφωνα με έρευνες, οι Κρητικοί έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, κυρίως λόγω της τροφής που καταναλώνουν.”Αυτή η δίαιτα, δεν έχει πολύ κρέας, αντίθετα έχει πολύ ελαιόλαδο, γιαούρτι πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά, σκόρδο, ντομάτες και καρύδια”, λέει ο Ayoob. Η ελληνική κουζίνα είναι ένα αληθινό πανηγύρι αισθήσεων, γεύσεων και αρωμάτων.

Λέγεται ότι η πρώτη πίτσα φτιάχτηκε στην Ελλάδα!
Ζύμη ελαιόλαδο, βότανα και τυρί.

Ιαπωνική κουζίνα

Για τους περισσότερους η ιαπωνική κουζίνα είναι συνώνυμη με το σούσι. Μήπως όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι;

Οι Ιάπωνες τρέφονταν κυρίως με ρύζι και θαλασσινά και μόλις τους τελευταίους δύο αιώνες έβαλαν στη διατροφή τους και το κρέας. Πράγματι, η ιαπωνική διατροφή είναι πλούσια σε θαλασσινά και φρέσκα λαχανικά. Και εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι στο ιαπωνικό νησί της Okinawa έχουν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών, καθώς και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, στον κόσμο.

Η Ιαπωνία πέρασε μια μεγάλη περίοδο απομόνωσης, στη διάρκεια της οποίας είχαν μείνει εκτός των συνόρων της κάθε είδους επιρροές- φυσικά και αυτές που αφορούν στη γαστρονομία. Πλέον, η παραδοσιακή ιαπωνέζικη κουζίνα, washoku, στην οποία συνήθως περιλαμβάνονται το ρύζι, η σούπα και τα λαχανικά και η οποία χαρακτηρίζεται από ήπιες και λεπτές γεύσεις, έχει γίνει γνωστή σε όλον τον κόσμο.

Washoku: πρόκειται ουσιαστικά για την αυθεντική παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα, σε μία προσέγγιση βασισμένη στις αρχαίες τεχνικές όχι μόνο μαγειρέματος αλλά και συλλογής και αξιοποίησης των πρώτων υλών καθώς και την υπεύθυνη κατανάλωση των φυσικών πόρων

Πρόσφατα, το washoku προστέθηκε στη λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.  Όποιες κουζινικές κλίσεις ή απόψεις έχετε για το τι είναι η παραδοσιακή γιαπωνέζικη κουζίνα, υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα στο washoku πέρα από το σούσι και το λευκό ρύζι. Η γιαπωνέζικη κουζίνα είναι μεγάλη, θαυμάσια, μυστήρια και συνεχώς εναλλασσόμενη. Αυτοί που θέλουν να την ανακαλύψουν σίγουρα θα βρουν κάτι θεαματικό.

Μεξικάνικη κουζίνα

Τη μεξικάνικη κουζίνα τη χαρακτηρίζει η φρεσκάδα των υλικών, το καλαμπόκι και η ποικιλία από τσίλι πιπεριές που δίνουν πικάντικη ένταση στη γεύση.

Η μεξικάνικη κουζίνα είναι μια αρχαία κουζίνα, με μακραίωνη ιστορία που χάνεται στα βάθη των χρόνων. Έχει τις ρίζες της στους Μάγιας απογειώνεται με τους Αζτέκους ενώ στην πορεία δέχτηκε επιρροές από τους Ισπανούς κατακτητές.

Τα αυθεντικά μεξικάνικα τρόφιμα μάς πάνε πίσω στους κυνηγούς, τροφοσυλλέκτες, Μάγιας. Οι τορτίγιες -οι λεπτές πιτούλες- από καλαμπόκι με χυλό από φασόλια ήταν εδώ και εκατοντάδες χρόνια ένα κοινό φαγητό, που σήμερα έχει εμπλουτισθεί με σάλτσες και κρεατικά.

Οι Αζτέκοι ακόμη και στην περίοδο της ακμής τους εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν βασικά συστατικά από την κουζίνα των Μάγιας: πολλών ειδών πιπεριές, μέλι, αλάτι, καλαμπόκι και φασόλια, αλλά και …σοκολάτα. Παρότι το μεγάλο δώρο τους στην παγκόσμια διατροφή είναι η σοκολάτα, εκείνη την εποχή δεν είχε τη μορφή που ξέρουμε σήμερα, αλλά τη χρησιμοποιούσαν ως ρόφημα-φάρμακο, αναμεμειγμένη με διάφορα μπαχαρικά.

Κορεατική κουζίνα

Έχει τις ρίζες της στις αρχαίες νομαδικές κοινότητες της Κορέας και της Μαντζουρίας. Στην πορεία εξελίχθηκε και προσαρμόστηκε. Για παράδειγμα, οι Πορτογάλοι εξερευνητές έφεραν για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα τις πιπεριές τσίλι στην Κορέα, και αυτές μέχρι τον 18ο αιώνα είχαν εξελιχθεί σε βασικό συστατικό της κουζίνας της.

Στην κορεάτικη κουζίνα, Κίμτσι (Kimchi) ονομάζεται κάθε ένα από τα παραδοσιακά πιάτα λαχανικών τουρσί.

Μεταξύ των πιο υγιεινών συστατικών που πλαισιώνουν στην κορεατική κουζίνα είναι το kimchi, ένα ζυμωμένο λάχανο.

Το kimchi είναι το εθνικό πιάτο της Κορέας.

Στην αρχή μπορεί να μη φαίνεται αρκετά ελκυστικό λόγω του ότι το λάχανο έχει υποστεί ζύμωση, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα φαινόμενα απατούν. Το λάχανο επικαλύπτεται φύλλο προς φύλλο με ένα γευστικό πικάντικο μείγμα από καυτερό πιπέρι, σκόρδο, σχοινόπρασο, κρεμμύδι και χυμό αχλαδιού.

Στη συνέχεια μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να το αφήσετε έξω από το ψυγείο για δύο η τρεις μέρες για να ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης. Θεωρείται πολύ θρεπτικό χάρη στα συστατικά του (τζίντζερ, κόκκινη πιπεριά, σκόρδο και διάφορα λαχανικά), και αναλόγως της ζύμωσης διαχωρίζεται σε καλοκαιρινό (φρέσκο και τραγανό) και σε χειμερινό (με πιο πικάντικη γεύση).

Όπως κάθε ζυμωμένο τρόφιμο, είναι πολύ πλούσιο σε προβιοτικά και φυτικές ίνες, συν το ότι έχει λίγες θερμίδες. Μία γεύση που καθιστά ξεκάθαρη την εικόνα που έχει ο δυτικός κόσμος για την κουζίνα της ασιατικής χώρας: αν δεν υπάρχει κίμτσι, δεν είναι κορεάτικο.

Ταϊλανδέζικη κουζίνα

Ο τουρισμός, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ταϋλάνδης, έκανε ευρέως γνωστό έναν ιδιαίτερο βουδιστικό πολιτισμό και μια πλούσια  κουζίνα που έχει αποκτήσει εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο.

Με επίκεντρο το ρύζι, την άλλη μεγάλη βιομηχανία της χώρας (η Ταϊλάνδη υπήρξε για μακρό χρονικό διάστημα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο και πατρίδα ορισμένων από τις πιο εκλεκτές ποικιλίες του), το ταϊλανδικό φαγητό είναι γεμάτο με έντονες γεύσεις και δεν εξαρτάται τόσο από τα λίπη και τα κρέατα. Ανάμεσα στα καρυκεύματα και τις γεύσεις που κάνουν την Ταϊλάνδη να ξεχωρίζει είναι ο κουρκουμάς, ο κόλιανδρος, το τζίντζερ, το λεμονόχορτο και οι πιπεριές τσίλι, οι  οποίες αποτελούν την πιο αξιοσημείωτη επιρροή από τη Δύση.

Ισπανική κουζίνα

Στην ισπανική κουζίνα διαφαίνονται εμφανή τα αποτυπώματα των λαών που πέρασαν από την Ιβηρική χερσόνησο  στο διάβα των αιώνων. Οι Ισπανοί έχουν βασικό υλικό το ελαιόλαδο – τους το έμαθαν οι Αρχαίοι Έλληνες όταν προσέγγισαν την Εσπερία, έχουν σάλτσες που τις είχαν κληρονομήσει ακόμη παλαιότερα από τους Φοίνικες και έχουν ρύζι, καρυκεύματα, συνδυάζουν ψάρι και κρέας στο ίδιο πιάτο ως απότοκο των 7 και πλέον αιώνων της κυριαρχίας των Αράβων.

Τα φρέσκα θαλασσινά και λαχανικά κυριαρχούν στην ισπανική κουζίνα, καθώς κι ένα στυλ σερβιρίσματος και κατανάλωσης που έχει κερδίσει γρήγορα δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο – τα τάπας.

Ιταλική κουζίνα

Όταν ακούς για ιταλική κουζίνα, ο νους σου κατευθείαν πηγαίνει στη pasta italiana και στην πίτσα. Βέβαια, δεν εννοούμε αυτή την κουζίνα, όχι ότι είναι ανθυγιεινές οι μακαρονάδες και η πίτσα. Τουλάχιστον όχι όπως ξεκίνησαν στην αυθεντική τους μορφή. H βάση της ιταλικής κουζίνας είναι η σοφή μεσογειακή κουζίνα. που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Με υλικά «ταπεινά» αλλά πολύ θρεπτικά- γεμάτα ήλιο και θάλασσα-που τα είχε κάθε οικογένεια στο σπίτι της, δημιουργήθηκαν πραγματικοί γαστρονομικοί θησαυροί. Χρυσαφένιο ελαιόλαδο, φρέσκες ντομάτες, βότανα, πολύχρωμα λαχανικά… προσθέστε κι ένα κόκκινο κρασί από καλοκαλλιεργημένα αμπέλια και θα καταλάβετε γιατί η ιταλική γαστρονομία λαμβάνει επάξια μέρος στη λίστα με τις πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου.

Ινδική κουζίνα

Η ινδική κουζίνα έχει μια τεράστια ιστορία, εφόσον οι ρίζες της φτάνουν έως και 5.000 χρόνια πίσω! Κατά την αρχαιότητα, η κουζίνα βασιζόταν στα φρούτα και τα λαχανικά. Με την πάροδο του χρόνου και την έλευση των αποικιοκρατών η ινδική κουζίνα επηρεάστηκε δημιουργώντας ένα μοναδικό σημερινό μείγμα πολιτισμών.

Πράγματι, η ινδική αντικατοπτρίζει απόλυτα την ιστορία του τόπου της, και όχι μόνο! Θα μπορούσε να είναι μία ήπειρος από μόνη της. Έδωσε και πήρε… Την ώρα που οι Πορτογάλοι πήραν τα μπαχαρικά της και τα έκαναν βασικό συστατικό στην παγκόσμια κουζίνα, έφεραν στην Ινδία τις πατάτες αλλά και τις πιπεριές από το Μεξικό.  Από την άλλη, οι Ινδοί έμαθαν όλο τον κόσμο και κυρίως τους Βρετανούς να πίνουν τσάι. Μην ξεχνάμε ότι η Ινδία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τσαγιού στον κόσμο και το τσάι αποτελεί βασικό αφέψημα στην καθημερινότητα του λαού της.

Το ινδικό φαγητό είναι γεμάτο γεύσεις, χρώματα κι αρώματα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει κατακτήσει φανατικούς οπαδούς. Τα ινδικά εστιατόρια, που κάποτε ήταν μια υπόθεση που αφορούσε το Λονδίνο, τώρα υπάρχουν παντού και διάφορα πιάτα με κοτόπουλο, αρωματισμένο με διάφορα καρυκεύματα και κυρίως σαφράν ρύζι και λαχανικά με κάρι (η χορτοφαγία είναι διαδεδομένη μεταξύ των Ινδών, άλλωστε) γίνονται οικείες γεύσεις για ολοένα και περισσότερους.

Λιβανέζικη κουζίνα

Η κουζίνα στο Λίβανο έχει πολλά κοινά με την ελληνική κουζίνα.

Η λιβανέζικη κουζίνα είναι πληθωρική, όπως εξάλλου όλες οι μεσοανατολίτικες κουζίνες, με αφθονία φρούτων, λαχανικών, αμυλούχα προϊόντα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Από τα λιβανέζικα πιάτα δεν λείπουν το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το λεμόνι ενώ ιδιαίτερα αγαπητά είναι τα όσπρια και κυρίως τα ρεβίθια.

Και φυσικά υπάρχει το φαλάφελ και το χούμους. Πιάτο -διατροφικός θησαυρός, αφού περιέχει ρεβίθια, λεμόνια, σκόρδο, ελαιόλαδο, ταχίνι…

 

Περουβιανή κουζίνα

Η Περουβιανή κουζίνα, μια μίξη γεύσεων από τις Άνδεις, τον Αμαζόνιο και τον Ωκεανό είναι ίσως η πιο ανερχόμενη γαστρονομική τάση αυτή τη στιγμή διεθνώς. Η αρχή είχε γίνει πριν μια δεκαετία, όταν ο Ferran Adria -ο Καταλανός chef της υψηλής γαστρονομίας, που για πολλά χρόνια το εστιατόριό του ψηφίζεται ως το καλύτερο στον πλανήτη-  είπε ότι το Περού κρύβει το κλειδί για την κουζίνα του μέλλοντος.

Το 2014, το Ινστιτούτο Μαγειρικής της Αμερικής (Culinary Institute of America) ανακήρυξε τη χρονιά ως έτος της περουβιανής κουζίνας, ενώ οι πιο  γνωστοί Περουβιανοί σεφ γύρισαν το ντοκιμαντέρ Peru Sabe, που κατέγραφε την γαστρονομική επανάσταση του Περού, καθώς και την ανάπτυξη που έφερε το κομμάτι του φαγητού στην χώρα.

Τα χαρακτηριστικά της Περουβιανής κουζίνας περιλαμβάνουν επιρροές από τον ιθαγενή πληθυσμό, τους Ίνκας και κουζίνες που έφτασαν με μετανάστες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Χωρίς τα γνώριμα συστατικά των πατρίδων τους, οι μετανάστες τροποποίησαν τις παραδοσιακές κουζίνες τους, χρησιμοποιώντας συστατικά που ήταν διαθέσιμα στο Περού, δημιουργώντας αυτό το μείγμα γεύσεων όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Ο συνδυασμός βουνού (Άνδεις) και νερού (Αμαζόνιος και Ωκεανός) στις πρώτες ύλες μοιάζει εντυπωσιακός. Παραδοσιακές τροφές όπως η κινόα, η kiwicha (αμάρανθος), οι πιπεριές τσίλι, και αρκετές ρίζες και βολβοί έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο.

Γνωρίζετε ότι στο Περού υπάρχουν γύρω στα 3000 είδη πατάτας, 300 είδη καλαμποκιού και πολλές ποικιλίες τσίλι;

Σήμερα τα περισσότερα εστιατόρια της Λίμα κάνουν την εμφάνισή τους στην ετήσια λίστα με τα 50 κορυφαία του πλανήτη ενώ το Περού για 5 συνεχόμενα έτη κερδίζει το βραβείο του Best Culinary Destination in Latin America στα World Travel Awards.

Ως επιστέγασμα όλων αυτών, το National Geographic συγκαταλέγει την περουβιανή πρωτεύουσα στους 10 κορυφαίους διαχρονικά γαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή σχεδόν 100.000 παιδιά και νέοι στο Περού των 30.000.000 κατοίκων να κάνουν γαστρονομικές σπουδές, αφήνοντας στην άκρη το κλασικό όνειρο κάθε Λατινοαμερικάνου: να γίνουν δηλαδή ποδοσφαιριστές.

 

 

www.naturanrg.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top