Υλικά:
10 τσίχλες καθαρισμένες
1 φλ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 νεροπότηρο κονκασέ
1 κύβο λαχανικών
1 ξύλο κανέλας
2 δάφνες
κόκκους μαύρου πιπεριού
1 πρέζα ζάχαρη
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
νερό ζεστό
1 κούπα ρύζι σπυρωτό
λίγα φύλλα σέλινο
αλάτι
Αυγολέμονο:
3 αυγά μεγάλα
χυμός απο 2 λεμόνια
Μαγείρεμα:
Τσιγαρίζουμε σε κατσαρόλα με λάδι απ’ όλες τις μεριές τις τσίχλες, τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
Μόλις γίνουν διάφανα προσθέτουμε πάλι τις τσίχλες και σβήνουμε με το κρασί και με όλα τα μπαχαρικά.
Σε δυνατή φωτιά αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί.
Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, ζάχαρη και αφού έχουμε ζεστάνει νερό περίπου στο ενάμιση λίτρο το ρίχνουμε (ως την μέση της κατσαρόλας). Προσθέτουμε τον κύβο, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε στο μισό την φωτιά και ανακατεύουμε ανά διαστήματα.
Μόλις έχει κατέβει η στάθμη και τσιμπιέται το στήθος στις τσίχλες, τις αφαιρούμε και τις κρατάμε ζεστές.
Ρίχνουμε αλάτι, σέλινο, ρύζι, λίγο ζεστό νερό ακόμα (αν χρειάζεται), δυναμώνουμε λίγο την φωτιά μας και με ξεσκέπαστη κατσαρόλα περιμένουμε να βράση.
Όταν μείνει με λίγο ζουμάκι το ρύζι μας φτιάχνουμε αβγολέμονο. Χτυπάμε πρώτα μαρέγκα, ύστερα ρίχνουμε και τους κρόκους, τον χυμό, παίρνουμε μία κουτάλα ζωμό από το φαγητό μας χτυπάμε να γίνει ένα μείγμα και σιγά- σιγά το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας.
Την έχουμε κατεβάσει από την φωτιά, δεν ανακατεύουμε μόνο κουνάμε την κατσαρόλα μας κυκλικά να πάει παντού.
Αφήνουμε λίγα λεπτά και σερβίρουμε.