ballistic_station_blaxopoulos

Βλητικός σταθμός και ποιοτικά φυσίγγια

Σε ποιό βαθμό καθορίζει την παραγωγή και βελτίωσή τους;

Πόσο απαραίτητη είναι η κατοχή βλητικού σταθμού για την παραγωγή ποιοτικών φυσιγγίων και ποιά η βαρύτητα των αποτελεσμάτων που δίνουν οι μετρήσεις ενός βλητικού σταθμού; Κορυφαίοι ειδικοί καταθέτουν την άποψή τους προσπαθώντας να αποσαφηνίσουν ένα σημαντικό αλλά και πολύπλοκο ζήτημα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
(Κατασκευαστής φυσιγγίων, ειδικός σε θέματα βλητικών εφαρμογών και εμπειρογνώμων της εγκληματολογικής υπηρεσίας)

«Ο βλητικός σταθμός, αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε συγκροτημένου γνώστη της βλητικής, καθώς και των ποιοτικών υλικών που αυτός θα επιλέξει, στην προσπάθειά του να κατασκευάσει ένα ποιοτικό φυσίγγι.
Πολλοί αναφέρονται στις μεταβολές της συμπεριφοράς των φυσιγγίων από τις θερμικές μεταβολές και τις αυξομειώσεις της υγρασίας.
Μετά από 40 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή φυσιγγίων, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι οι μεταβολές αυτές αποτελούν “σταγόνα στον ωκεανό”, μπροστά στις μεταβολές που παρουσιάζει οποιαδήποτε πυρίτιδα από παρτίδα σε παρτίδα.
Το φαινόμενο αυτό, είναι ακόμη πιο έντονο στις σύγχρονες μονοβασικές πυρίτιδες. Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ότι χωρίς συνεχή έλεγχο, δοκιμές και διεξοδικές μετρήσεις, δεν μπορεί να κατασκευάσει κανείς φυσίγγια που να είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και σταθερά (ομοιόμορφα) στο χρόνο.
Τον πρώτο βλητικό σταθμό στην Ελλάδα τον είδα στην Ηλιούπολη (στις σημερινές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ), το 1968. Χειριστής του τότε, ήταν ένας μεγάλος “δάσκαλος”, ονόματι Γαβαλάς. Το δεύτερο κέντρο που είδα, ανήκε στον τότε αντιπρόσωπο της FIOCCHI στην Ελλάδα, τον κύριο Βαμβακούρα.
Η πρώτη αίσθηση που είχα ήταν, ότι τα πάντα άλλαζαν δραστικά στο χώρο της κατασκευής φυσιγγίων. Εκείνοι οι βλητικοί σταθμοί δούλευαν τότε με κρούσερ. Απαιτούσαν τρύπημα του φυσιγγίου, τοποθέτηση πώματος πάνω από την τρύπα του φυσιγγίου και κατάλληλα διαμορφωμένου κυλίνδρου, μέτρηση με μικρόμετρο της παραμόρφωσης του κυλίνδρου μετά τη βολή και σύγκριση της παραμόρφωσης με τις λίστες τις FN που χρησιμοποιούσαμε.
Από το 1974, είχα την τύχη να δουλέψω σε δύο βλητικούς σταθμούς, ιδιοκτησίας της εταιρείας που εργαζόμουν.
Για μένα, ο πιο αξιόπιστος τύπος βλητικού σταθμού, είναι με χρήση κρούσερ. Σαφώς πιο ακριβής από τους μεταγενέστερους και οικονομικότερους σταθμούς, με απλό αισθητήρα.
Όμως, ο βλητικός σταθμός δεν αρκεί για την κατασκευή ποιοτικών φυσιγγίων.
Αν δεν ξέρει ο ειδικός να τον χειριστεί σωστά, μπορεί η χρήση του να επιφέρει σύγχυση και να δώσει λάθος αποτελέσματα.
Ακόμα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να αξιολογεί κανείς στον τομέα των ταχυτήτων, την ταχύτητα στα 10 μέτρα από το στόμιο της κάννης (V10), γιατί η ταχύτητα στο στόμιο (V0), είναι μόνο ενδεικτική και μπορεί να οδηγήσει τον κατασκευαστή σε λάθος συμπεράσματα».

ballistic_station_HatziotisΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΙΩΤΗΣ
(Συγγραφέας βιβλίων για γομώσεις φυσιγγίων και αρθρογράφος σε θέματα όπλων & βλητικής)

«Η κατοχή βλητικού σταθμού, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την παραγωγή ποιοτικών φυσιγγίων. Μια τέτοια άποψη θα καταδίκαζε σε απραξία το σύνολο των ερασιτεχνών ιδιογομωτών, κάποιοι από τους οποίους έχουν στο παρελθόν κατασκευάσει εξαιρετικής ποιότητας φυσίγγια.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή ποιοτικών φυσιγγίων, αποτελεί η δυνατότητα συχνής πρόσβασης για δοκιμές σε βλητικό σταθμό. Χωρίς τέτοια πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατο να κατασκευάσει ποιοτικά φυσίγγια, τόσο ο ερασιτέχνης ιδιογομωτής, όσο και ο επαγγελματίας κατασκευαστής.
Η αλλαγή χαρακτηριστικών στις πυρίτιδες, από παρτίδα σε παρτίδα, καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο και τις μετρήσεις σε βλητικό σταθμό, όχι μόνο για μία ποιοτική κατασκευή, αλλά και για λόγους ασφαλείας. Εννοείται ότι οι κάτοχοι βλητικών σταθμών διαθέτουν σαφές πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, αφού διαθέτουν συνεχή και εύκολη πρόσβαση σε στοιχεία και μετρήσεις.
Αρκεί, βέβαια, ο βλητικός σταθμός να χρησιμοποιείται για την ουσιαστική αποστολή του και όχι μόνο για λόγους προβολής.
Σε επίπεδο ουσιαστικής προστασίας του καταναλωτή, η ιδανική εκδοχή συνίσταται στην ύπαρξη και λειτουργία Κρατικής Τράπεζας Δοκιμών, τόσο για έλεγχο των φυσιγγίων της αγοράς, όσο και για μία ουσιαστική κατοχύρωση του καταναλωτή, απέναντι στη δικαιοσύνη. Σήμερα, τόσο η ψευδής αναγραφή στοιχείων στις συσκευασίες των φυσιγγίων, όσο και οι σωματικές βλάβες από επικίνδυνα φυσίγγια, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ποινικά, γιατί δεν είναι πάντα εύκολο να αποδειχθεί η υπαιτιότητα του φυσιγγίου στη ρήξη μίας κάννης, ούτε να μετρηθούν από μη ιδιωτικό βλητικό σταθμό φυσίγγια της ίδιας παρτίδας, με εκείνο που την προκάλεσε.
Ως προς την αντικειμενικότητα τώρα των μετρήσεων, τα τελικά αποτελέσματα επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες.
Ο τύπος του βλητικού σταθμού, η θέση και το εύρος της οπής στο προς μέτρηση φυσίγγι, οι ρυθμίσεις και οι συνθήκες του χώρου που λειτουργεί το “κανονάκι” δοκιμών του σταθμού, επηρεάζουν σημαντικά τα αποτελέσματα.
Ένας μεγάλος Ιταλός ερευνητής, με άπειρες ώρες στο ενεργητικό του μέσα σε βλητικό σταθμό επώνυμης εταιρείας, μου έλεγε κάποτε ότι τα αποτελέσματα ενός βλητικού σταθμού αποκτούν αξία για το δοκιμαστή, μόνο σε συγκριτικό επίπεδο. Αν, δηλαδή, έχει τη δυνατότητα να τα συγκρίνει με τα αποτελέσματα της μέτρησης του ίδιου σταθμού σε ένα άλλο φυσίγγι που χρησιμοποιεί ως πρότυπο. Και επειδή οι θεωρητικές τοποθετήσεις, χωρίς ντοκουμέντα, έχουν ελάχιστη βαρύτητα, την αλήθεια όσων αναφέρω μπορεί ο αναγνώστης να τη διαπιστώσει παίρνοντας φυσίγγια από μία και μοναδική παρτίδα και επισκεπτόμενος διαδοχικά δύο, τρεις ή τέσσερις βλητικούς σταθμούς.
Οι διαφορές στα αποτελέσματα, θα του προσφέρουν απτές αποδείξεις.

ballistic_station_HELMHSΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΜΗΣ
(Ιδιοκτήτης καταστήματος κυνηγετικών ειδών και κατασκευαστής φυσιγγίων από το 1957)

«Ο βλητικός σταθμός, είναι απαραίτητος στο σύγχρονο κατασκευαστή φυσιγγίων για να ξέρει στις δοκιμές του πού “βαδίζει”.
Τα παλιά χρόνια, κάθε κατασκευαστής προσπαθούσε μόνος του να εντοπίσει μία ποιοτική γόμωση. Στην πραγματικότητα το μόνο που αξιολογούσε ήταν οι κατανομές και οι διατρήσεις, αφού ήταν αδύνατο να υπολογίσει αναπτυσσόμενες πιέσεις και αρχικές ταχύτητες. Για να μην αναφερθώ σε μερίδα παλιών κατασκευαστών, αλλά και καταναλωτών φυσιγγίων (αυτά πάνε μαζί λόγω προσφοράς–ζήτησης), που θεωρούσαν ότι όσο περισσότερο λάκτισμα παρουσίαζε το όπλο τους με ένα συγκεκριμένο φυσίγγι, τόσο καλύτερο ήταν το φυσίγγι.
Οι βλητικοί σταθμοί αναβάθμισαν σίγουρα την ποιότητα των φυσιγγίων. Είχαν όμως και παρενέργειες. Δημιούργησαν στο μυαλό του μέσου καταναλωτή μία ακραία, υπερβολική σύνδεση ανάμεσα στις αρχικές ταχύτητες των γομώσεων και στις απαιτούμενες προσκοπεύσεις.
Στην πραγματικότητα, η διαφορά στην προσκόπευση, που απαιτεί ένα αργό και ένα γρήγορο φυσίγγι, είναι αμελητέα. Σε πρακτικό επίπεδο, οι διαφορές εντοπίζονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου ή σε λίγα εκατοστά του μέτρου.
Ο κατασκευαστής φυσιγγίων που δεν διαθέτει βλητικό σταθμό στις μέρες μας, έχει συνειδητοποιήσει τη χρησιμότητά του και καταφεύγει σε κάποιον ξένο βλητικό σταθμό, προκειμένου να κάνει τις δοκιμές του και να ελέγξει τα φυσίγγια του, πριν τα προσφέρει στον καταναλωτή.
ballistic_station_1Ο βλητικός σταθμός μας βοήθησε να εντοπίσουμε παραμέτρους σχετικά άγνωστες μέχρι πριν λίγα χρόνια. Όπως για παράδειγμα το χρόνο καύσης του εμπορεύματος στα καψούλια, που παίζει σημαντικό ρόλο στην καύση της πυρίτιδας.
Βοήθησε ακόμα να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν αρκούν οι γνώσεις και τα ποιοτικά υλικά για να κατασκευάσει ένας ιδιογομωτής σταθερές (ομοιόμορφων αποδόσεων) παρτίδες φυσιγγίων. Χρειάζεται τεράστια εμπειρία στο μυαλό και στα χέρια για να προσδώσει ομοιόμορφα χαρακτηριστικά σε χειροποίητα φυσίγγια».

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top