crisis_2

Το χρονικό της κρίσης

Οι έξι ημέρες αναστολής του κυνηγίου, άφησαν πίσω τους συντρίμμια, ως αξιολύπητοι πολίτες οι Έλληνες κυνηγοί και οι βιοπαλαιστές που ζουν από τον κυνηγετικό τουρισμό περιφερόντουσαν

και εκλιπαρούσαν για μια Διοικητική πράξη από την πολιτεία.

Τελικά, μετά από ένα Μαραθώνιο αγώνα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου υπογράφθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος η νέα ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα με την οποία η κυνηγετική δραστηριότητα συνεχίζεται κανονικά.
Μετά τη μπόρα των έξι ημερών της αναστολής του κυνηγίου η οποία άφησε πίσω της πολλά θύματα, ήρθε η καταιγίδα της αναζήτησης ευθυνών σχετικά με το ‘τοις πταιει’. Εύλογες απορίες καθώς και η αγωνία που πηγάζει μέσα από αυτές. Όμως είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η μάχη και σε αυτή τη φάση κερδήθηκε γιατί το επιτελικό μας όργανο, η Κ.Σ.Ε., έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και χρησιμοποίησε όλα τα ‘βέλη’ που έχει στη ‘φαρέτρα’ της. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε μόνο από τον Στρατηγό και τους επιτελάρχες του να κερδίσουν το πόλεμο.

Που ήσασταν τόσα χρόνια;

Την ίδια ημέρα που το Υπουργείο έκδωσε τη νέα απόφαση, πριν… στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής, από το ίδιο Υπουργείο εκδόθηκε ένα δελτίου Τύπου το οποίο, αν μη τι άλλο, προκάλεσε το κοινό αίσθημα με τις αντιφάσεις του.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο κυνήγι, ανέφερε ότι ρυθμίζεται από ένα αναχρονιστικό και αντιφατικό νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο δεν έχει ενσωματωθεί το Κοινοτικό Δίκαιο, αγνοώντας τον πλήρη και ουσιαστικό εκσυγχρονισμό που έγινε καθ’ υπόδειξη της Ε.Ε. το 2007. Υποστήριζε ότι, η έκδοση της νέας απόφασης κρίθηκε επιβεβλημένη για να αποφευχθούν περαιτέρω νομικές εμπλοκές με τους 250.000 κυνηγούς οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία ποσά έκδοσης των αδειών τους, λες και μας έκανε χάρη. Και προανήγγειλε το άνοιγμα ενός ευρύ διαλόγου με όλες τις πλευρές, υποθέτω πριν από τη νέα σεζόν, για να τεθούν, όπως έγραφε το δελτίο Τύπου, επί τέλους βάσεις για την αειφορική άσκηση του κυνηγίου. Καλώς τα παιδιά! Που ήσασταν τόσα χρόνια;

Ακαριαία ήταν η αντίδραση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, η οποία με ανακοίνωσή της διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ευκολία με την οποία ο συντάκτης ή οι συντάκτες του δελτίου Τύπου του ΥΠΕΚΑ υιοθετούν, όπως αναφέρει, τις ασύστολες, ατεκμηρίωτες και ανακριβέστατες κατηγορίες αντικυνηγετικών ΜΚΟ, που εδώ και χρόνια έχουν θέσει ως μέσο δημόσιας προβολής το αντικυνηγετικό τους μένος.
Σε άλλα σημεία της ανακοίνωσής της η Κ.Σ.Ε. διερωτάται γιατί το ΥΠΕΚΑ θέλει να παραβλέπει και να αγνοεί:
•    Τη δήλωση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα ότι «το κυνήγι δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος του περιβάλλοντος, αλλά μέρος της λύσης του προβλήματος»;;  
•    Την τριμερή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ευρωπαϊκών Κυνηγετικών Οργανώσεων και του Bird Life International για την «αειφορική διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών μέσω του κυνηγίου»;;
•    το γεγονός ότι με ανάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Κυνηγετικές Οργανώσεις ανέλαβαν την ευαισθητοποίηση των χρηστών για το δίκτυο NATURA 2000;;

Ακόμη η Κ.Σ.Ε. παρατηρεί και διαπιστώνει:
«…είναι παντελώς ανυπόστατο να ισχυρίζεται κανείς ότι το νομοθετικό πλαίσιο για το κυνήγι είναι αναχρονιστικό και αντιφατικό και ότι η σχετική νομοθεσία δεν ακολουθεί την κοινοτική Οδηγία (79/409) όταν το θέμα αυτό έχει λήξει οριστικά με Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ο ανάλογος ο ισχυρισμός έχει απορριφθεί από το ίδιο το Σ.τ.Ε.!!!».
«Είναι ανήκουστο το να αγνοεί εκείνος που συνέταξε ή ενέκρινε την ανακοίνωση Τύπου του ΥΠΕΚΑ, ότι ουδέποτε έχει καταδικαστεί η χώρα μας για το κυνήγι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!!!».
Και καταλήγει: «σε μια δημοκρατία της ισονομίας θα έπρεπε να έχει κληθεί και η Κ.Σ.Ε. των 250.000 πολιτών για να πει τη γνώμη της, να καταθέσει τα στοιχεία της και να αντικρούσει τους απίθανους ισχυρισμούς αυτών των ΜΚΟ. Το ότι αυτό δεν έγινε ανησυχεί τους 250.000 κυνηγούς και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε σχετικές με το κυνήγι δραστηριότητες…».
Εάν το ΥΠΕΚΑ τα αγνοεί όλα αυτά λυπούμαστε. Η αντικειμενική εξέταση της πραγματικής σχέσης του κυνηγίου με το περιβάλλον δεν πρέπει ν’ αλλοιώνεται από τις προσωπικές προκαταλήψεις κανενός.
Ο χρόνος είναι λίγος μέχρι την επόμενη σεζόν όπου κατά παράδοση θα αντιμετωπίσουμε και πάλι τα ίδια, ενώ κάποιοι ήδη έχουν ζητήσει την  περεταίρω σαλαμοποίηση της περιόδου τον Αύγουστο και το Φεβρουάριο.

Έτοιμοι για νέες επιθέσεις

crisis_3Απ’ ότι φαίνεται, κερδήθηκε μια μάχη, όχι όμως και ο πόλεμος. Η επόμενη σεζόν δεν είναι μακριά. Για να αντιμετωπίσουμε τις νέες επιθέσεις, πρέπει να συσπειρωθούμε κοντά στις κυνηγετικές μας οργανώσεις και να κάνουμε όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα της απειλής. Να στηρίξουμε δηλαδή το κυνήγι με στοιχεία και αξιοπρέπεια.
Πρέπει οι κυνηγοί αλλά και οι βιοπαλαιστές που ζουν από τον κυνηγετικό τουρισμό να θυμόμαστε πάντα, τις έξι δραματικές ημέρες του Δεκέμβρη που μεσολάβησαν μεταξύ της Παρασκευής 11/12 όταν το ΣτΕ, έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΖΟΕΕ, κ. Αγγελέτος και της Πέμπτης 17/12 που η πολιτεία έκανε επιτέλους το καθήκον της.
Στο διάστημα αυτόν υπήρξε αναστάτωση, κινητοποιήσεις, έκλεισαν μαγαζιά, σφραγίσθηκαν επιταγές, εργαζόμενοι έμειναν χωρίς μεροκάματο κι άλλοι έφτασαν σε απόγνωση.

Στο διάστημα αυτό, ως αξιολύπητοι πολίτες, οι Έλληνες κυνηγοί και οι βιοπαλαιστές που ζουν από τον κυνηγετικό τουρισμό, περιφερόντουσαν και εκλιπαρούσαν για μια Διοικητική πράξη από την πολιτεία. Αυτός είναι ο ρόλος και το μέλλον που οραματιζόμαστε γι’ εμάς κι την πανάρχαια δραστηριότητά μας;
Μήπως ήρθε η ώρα να βγούμε επιτέλους από την εσωστρέφειά μας; Να συντάξουμε ολοκληρωμένες οικονομοτεχνικές και επιστημονικές μελέτες μέσω των οποίων θα αποδεικνύουμε τα πολλαπλά οφέλη που πηγάζουν μέσα από την κυνηγετική δραστηριότητα και να ενημερώσουμε τη κοινή γνώμη γι’ αυτά. Να συμβουλευθούμε έγκριτους Νομικούς και να προσφύγουμε κατά όλων εκείνων που επιβουλεύονται τον κυνηγετικό τουρισμό.

Το δίκιο μας θέλουμε!!!

Μην ξεχνάμε ότι στα χωριά της, η Ελλάδα αργοσβήνει, γεμάτη υπερήλικες που επιβιώνουν με τη σύνταξή τους και περνούν τις ώρες τους μπροστά σε μια τηλεόραση. Και μαζί με αυτούς, οι λιγοστοί νέοι που μαραζώνουν σε μια νεκρή πολιτισμικά και κοινωνικά ύπαιθρο. Μοναδική ίσως ζωή το χειμώνα, ο εσωτερικός τουρισμός που προέρχεται κατά 90% από τις μετακινήσεις των 250.000 κυνηγών.

Όμως, αυτό το μεγάλο κεφάλαιο, ο κυνηγετικός τουρισμός που προσφέρει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1.000.000.000,00€) στην πραγματική οικονομία της χώρας, παραμένει ευάλωτος και εύκολη λεία εκείνων που διαφωνούν με την κυνηγετική δραστηριότητα. Ως πότε; Πότε επιτέλους θα αντιμετωπιστεί αυτό το κεφάλαιο με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα;
Είμαστε μια τεράστια κοινωνική ομάδα αποτελούμενοι από 250.000 πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ο καθένας από το μετερίζι του και όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε, στηρίζοντας τις Κυνηγετικές μας Οργανώσεις οι οποίες θα καλεστούν και πάλι να δώσουν νέες μάχες στο άμεσο μέλλον.
Δε ζητάμε χάρες… το δίκιο μας θέλουμε!!

Του Λευτέρη Κακαβούλη
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top