nomika_themata_1

Η λειτουργία των συνεργαζόμενων Κυνηγετικών Συλλόγων με τις δασικές αρχές

Τα καταστατικά όλων των συνεργαζόμενων Κυνηγετικών Οργανώσεων με τις δασικές αρχές είναι σχεδόν όμοια, σε όλο το περιεχόμενό τους.

Όπως και άλλη φορά έχω γράψει, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι είναι σωματεία κατά την έννοια του άρθρου 78 επ. του Αστικού Κώδικα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Τα καταστατικά τους εγγράφονται και καταρτίζονται στα ειδικά βιβλία σωματείων που τηρούνται στα κατά τόπους αρμόδια πρωτοδικεία. Ειδικά για τους συνεργαζόμενους με τις δασικές αρχές κυνηγετικούς συλλόγους, προβλέπει ο Δασικός Κώδικας με το άρθρο 266 παρ. 7 αυτού, σύμφωνα με το οποίο: «Μετά από απόφαση του υπουργού Γεωργίας, δημοσιευμένη στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι λεπτομέρειες λειτουργίας των Κυνηγετικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδίας, των Διοικητικών Συμβουλίων, της σύνθεσης αυτών, των προσόντων και ιδιοτήτων των μελών τους, της θητείας τους, των καταστατικών τους, της περιουσίας τους, της προσωρινής διοίκησης αυτών, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση της θήρας».

Κατά τα λοιπά, ως προς τις κυνηγετικές οργανώσεις ισχύουν οι διατάξεις περί σωματείων του Αστικού Κώδικα εφόσον δεν αντίκειται στις σχετικές διατάξεις του παρόντος.
Κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου αυτού, εξεδόθη η υπ’ αριθ. 25234/1637/17-4-1976 απόφαση του υπουργού Γεωργίας περί εγκρίσεως καταστατικών Κυνηγετικών Συλλόγων, Κυνηγετικών Ομοσπονδιών και Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Με την εν λόγω απόφαση:
1) Με το άρθρο 1, καθορίστηκε ως ανωτέρα εποπτική αρχή όλων των Κυνηγετικών Οργανώσεων της χώρας η Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Γεωργίας. Καθορίστηκε λοιπόν ως εποπτεύουσα αρχή για την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Γεωργίας για τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες (7 σε όλη τη χώρα), η Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Γεωργίας ή οι υπ’ αυτής εξουσιοδοτημένες Δασικές Αρχές της περιφέρειας κάθε ομοσπονδίας και για τους Κυνηγετικούς Συλλόγους τα Δασαρχεία, Νομοδασαρχεία ή οι Διευθύνσεις Δασών στις έδρες αυτών που δεν υπάρχουν Δασαρχεία που υπάγεται ο κάθε Κυνηγετικός Σύλλογος.
2) Με το άρθρο 4 αυτής, ορίσθηκε ότι ως κριτήρια αναγνώρισης των Κυνηγετικών Οργανώσεων, ως συνεργαζομένων με τις δασικές αρχές, ετέθη αφενός η υποδοχή αυτών δια της ίδιας αποφάσεως εγκριθέντων καταστατικών και η τήρηση αυτής, αφετέρου δε, η λειτουργία τους να γίνεται με βάσει τις διατάξεις των καταστατικών και των διατάξεων του Δασικού Κώδικα.

Συνήθως η νομοθεσία κάθε πολιτείας προσαρμόζεται με την εξέλιξη της κοινωνίας, των νέων δεδομένων και αξιών που πρέπει να προστατευθούν νομικά, τροποποιημένων ή καταργημένων διατάξεων, οι οποίες έχουν ξεπερασθεί από τα πράγματα.
Κάθε νομοθέτημα πρέπει να ανταποκρίνεται προς το περί δικαίου αίσθημα ενός λαού, μιας κοινωνίας, μιας κοινωνικής ομάδας.
Πιστεύω ότι πολλές διατάξεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων πρέπει να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν, με στόχο να ανταποκριθούν καλύτερα στην αποστολή τους και να φέρουν σε πέρας το σκοπό τους.

Του Ηλία Μπεκιάρη
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top