Νέο θεσμικό πλαίσιο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Προτεραιότητα στην ασφάλεια των κυνηγών και την αειφορία του περιβάλλοντος
Με φόντο τη νέα δασική πολιτική προωθούνται άμεσα μέτρα για την αειφορική διαχείριση των βιοτόπων στον τομέα της θηραματοπονίας και την αναβάθμιση της ασφάλειας των κυνηγών.
Θέτοντας ως στόχο υψηλής προτεραιότητας την προστασία των κυνηγών, τη μείωση των ατυχημάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της θηραματοπανίδας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστας Κιλτίδης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της νέας δασικής πολιτικής, μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώθηκε στη Δράμα, στις 31 Μαρτίου 2008.
Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται για την ασφάλεια των κυνηγών στο προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο, περιλαμβάνονται η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των κυνηγών, το αλκοτέστ, η υποχρεωτική χρήση των φωσφορίζουσων στολών, η απαγόρευση της χρήσης βλημάτων με μόλυβδο στους υγροβιοτόπους, ο περιορισμός της αθρόας πρόσβασης των Ι.Χ. στα ορεινά κυνηγοτόπια, η σύσταση νέου σώματος ελεγκτών της θηροφυλακής κ.ά.
Αναδιοργάνωση και αναγέννηση δασικών υπηρεσιών
Όλα θέματα υψηλής σημασίας όπως αποδείχθηκε και από τις σχετικές εισηγήσεις των ομιλητών – ειδικών επιστημόνων. Ακόμη, έπειτα από εισήγηση του Προέδρου της ΚΣΕ κ. Νίκου Παπαδόδημα, αποφασίσθηκε η οργάνωση και αξιοποίηση των 250 Κ.Σ. της χώρας, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, για τις ανάγκες της πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών υπό την εποπτεία του υπουργείου.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας τους άξονες της δασικής πολιτικής του Υπουργείου του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστας Κιλτίδης, αναφέρθηκε στην: «…Αναδιοργάνωση και αναγέννηση των δασικών υπηρεσιών, σύνταξη δασικών χαρτών και κατ’ επέκταση δασολογίου, ενεργοποίηση του ειδικού φορέα δασών, όχι ως ενός άψυχου λογαριασμού, αλλά ως μιας εθνικής παρέμβασης. Πάση θυσία να επιστραφεί στο δάσος αυτό που εισπράττεται.
Η σύγχρονη διαχείριση του δάσους επιβάλλει όλες εκείνες τις υποστηρικτικές παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την κάρπωση από τη δασική πολιτική για τους δασώδεις και παραδασώδεις οικισμούς, το υπόβαθρο που πρέπει να υπάρχει για την άσκηση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και βεβαίως για το κοινωνικό αγαθό που έχει να κάνει με τις ρυθμιστικές λειτουργίες του δάσους και όλων εκείνων των διαδικασιών της αναψυχής”.
Άρχισε ο κύκλος διαβούλευσης και συζήτησης για την επανασύνδεση των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών με την κεντρική διεύθυνση προστασίας και ανάπτυξης δασών και φυσικού περιβάλλοντος. Ένα αίτημα διαχρονικό, διακομματικό. Για να πάρει σάρκα και οστά αυτή η διακήρυξη αναδιοργάνωσης και αναγέννησης δασικών υπηρεσιών πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει καθετοποίηση στη δασική υπηρεσία. Μια παραγωγική διαδικασία όπως είναι η δασική πολιτική καλό είναι να υπηρετείται από ένα παραγωγικό υπουργείο…».
Αγαθό κάθε ευνομούμενης πολιτείας
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Κιλτίδης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι ούτε με αυτούς που έχουν σκέψεις αντίθετες προς την άσκηση της θήρας ούτε με αυτούς που την αγαπούν ή θέλουν να ασκείται και να αναπτύσσεται. Υπηρετώ τους θεσμούς της πολιτείας και είναι αδιανόητο να μη συμπεριλάβω υπηρεσίες που έρχονται από αρχαιοτάτων χρόνων, αυτό που διδάσκουν οι δασικές πανεπιστημιακές σχολές οι οποίες εκπαιδεύουν δασολόγους και οι δασικές υπηρεσίες που υπηρετούν την πατρίδα και το δασικό χώρο. Πρέπει να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες στην άσκηση θήρας.
Πιστεύοντας στον καθοδηγητικό ρόλο της πολιτικής, θεωρώ ότι η άσκηση της θήρας μπορεί να γίνεται. Ξεκίνησε και στηρίχτηκε από αρχαίους λαούς και πολιτισμούς, έγινε αγαθό που παρέχεται σε συγκροτημένες κοινωνίες και ευνομούμενες πολιτείες. Είναι αδιανόητο επομένως και προπάντων στον ευρωπαϊκό χώρο που έχουμε αποφασίσει όλοι μαζί να ζήσουμε και να πορευθούμε, να είμαστε χώρα τριτοκοσμική μέσα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναψυχή με πολιτιστικά γνωρίσματα
Σε άλλο σημείο ο υφυπουργό τόνισε τα εξής: «Πιστεύω ακράδαντα ότι ήρθε η ώρα μετά από πολλά χρόνια, μετά από την αυτοοργάνωση και την αυτοσυνειδησία που αποκτήθηκε από τους ασκούντες τη θήρα, να πορευθούμε σε έναν δρόμο ακόμη πιο πολιτισμένο, πιο παραγωγικό και πιο προστατευτικό της άγριας πανίδας.
Είναι αδιανόητο να μη μας ενοχλούν τα ατυχήματα των κυνηγών. Κάτι πρέπει να γίνει, να υπάρχουν φωσφορίζοντα ρούχα. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τα βόλια, τα μολύβια τα οποία προκαλούν βλάβες στα ζώα που επιζούν και επηρεάζουν τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Τι γίνεται με τον κυνηγό που κυνηγά μεθυσμένος; Έχει ληφθεί ποτέ μέριμνα;
Επιχειρούμε να αναδείξουμε τη θήρα ως αναψυχή, ως όμορφη συνήθεια με πολιτιστικά γνωρίσματα. Είναι δυνατόν να δεχτούμε ότι γίνεται για παραγωγή κρέατος από κάποιους ανθρώπους;
Και πάω σε ένα πονεμένο θέμα: τη λαθροθηρία. Πολύ ορθώς πράξατε που θελήσατε να το αυτορυθμίσετε με τη Θηροφυλακή. Είμαι συντεταγμένος προς αυτή την αντίληψη όσο κι αν ενοχλεί κάποιους που θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, που έρχονται και ζητούν κατά τα καθιερωμένα να ενταχθούν και αυτοί σε μια δασική υπηρεσία».
Τα τού καίσαρος τω καίσαρι
«Θεωρώ αδιανόητο να μην αναλογεί τίποτα σε όσους δίνουν ένα μεγάλο μερίδιο σε αυτό το οικονομικό μέγεθος από το οποίο καταφέραμε επιτέλους να λειτουργήσουμε τον ειδικό φορέα δασών.
Άρα για ποιο λόγο να μην ενδυναμωθεί η διαδικασία της Θηροφυλακής, με 20–30 πληρωμένους από εμάς, από τον ειδικό φορέα, σε συνεργασία μαζί σας –και δεν νομίζω να την αρνηθείτε–, με τα γνωρίσματα που έχουν οι ήδη υπηρετούντες, αλλά και οι οποίοι θα αποτελούν ένα ελεγκτικό σώμα που θα παρεμβαίνει εκεί που πρέπει. Να φυλαχτούν και οι φύλακες…
Λύθηκε το θέμα με τους φασιανούς, τα πτηνά, με τις πέρδικες, θεωρώ αδιανόητο να μη λυθεί με τους εκτροφείς των τετραπόδων, δηλαδή τους λαγούς, τους αγριόχοιρους κ.λπ.».
Η επιστημονική γνώση δεν ακυρώνεται
Και απευθυνόμενος σε όσους ζητούν την απαγόρευση του κυνηγίου στη χώρα μας, λόγω των περσινών πυρκαγιών, είπε: «Σε πολλές περιπτώσεις το κυνήγι απαγορεύτηκε σε τριπλάσια έκταση περιμετρικά από τις πυρόπληκτες περιοχές. Ο κανόνας είναι η διπλάσια έκταση. Τι άλλο θέλανε να κάνουμε; Να ακυρώσουμε κάθε επιστημονική γνώση ότι τα πουλιά πετάνε; Ότι δεν χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία άλλου είδους; Αν θέλουν να απαγορεύσουν το κυνήγι τότε θα καταργήσω και το ιερό της Δήμητρας και το ιερό της Αρτέμιδος και τις δασολογικές σχολές και τις έδρες θήρας στη δασολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της θηραματοπονίας, των ΤΕΙ. Αν θέλουν να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα περιθωριακή, τριτοκοσμική, να έρθουν να το πούνε».
Χρηματοδότηση μελετών
«Από τον ειδικό φορέα θα χρηματοδοτηθούν και κάποιες μελέτες για τις επιπτώσεις στην άγρια πανίδα από την άσκηση της θήρας για να βρούμε ό,τι καλύτερο, αφού όμως δώσουμε στους συλλόγους των κυνηγών, στις Ομοσπονδίες και τη Συνομοσπονδία αυτό που ζητάνε τόσα χρόνια και δεν έρχεται η πολιτεία να συνδράμει. Ζητούν, δηλαδή, οι ίδιοι να αναδείξουν το περιβαλλοντικό τους προφίλ και κάποιοι το αρνούνται. Μόνο οι θεωρητικολογούντες είναι ευαίσθητοι για το περιβάλλον;.
Και άλλες ενέργειες έρχονται σχεδιασμένα ώστε να δώσουν βιοπορισμό στην –κατά πολλούς δακρύβρεχτους– ερημωμένη ύπαιθρο. Και η ύπαιθρος που ζωντανεύει με τον τουρισμό και της θήρας; Αυτά είναι χειροπιαστά μεγέθη, δεν είναι λόγια του αέρα».
Οικονομική ενίσχυση
Ακόμη, ο υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης έκανε λόγο για οικονομική ενίσχυση, από το ταμείο θήρας, των Κ.Σ. που υλοποιούν προγράμματα αναβάθμισης βιοτόπων και εμπλουτισμού τους με θηραματικά είδη.
Κλείνοντας τις εργασίες τής εκδήλωσης, τόνισε ότι οι ασκούντες τη θήρα είναι σύμμαχοι του φυσικού περιβάλλοντος και με κανέναν λόγο δεν πρέπει να ενοχοποιούνται από τους λίγους λαθροθήρες ενώ δεσμεύθηκε για την επίλυση όλων των χρονιζόντων προβλημάτων, στη νέα περίοδο άσκησης της δασικής πολιτικής.
Ποιες νέες ρυθμίσεις προωθούνται για το κυνήγι
1. Αναβάθμιση της παιδείας με υποχρεωτική εκπαίδευση των κυνηγών.
2. Υποχρεωτική χρήση των φωσφορίζουσων στολών.
3. Απαγόρευση της χρήσης βλημάτων με μόλυβδο στους υγροβιοτόπους.
4. Περιορισμός της αθρόας πρόσβασης των Ι.Χ. στα ορεινά κυνηγοτόπια.
5. Σύσταση νέου σώματος ελεγκτών της θηροφυλακής.
6. Αναβάθμιση βιοτόπων και εμπλουτισμός με θηράματα.
7. Μέτρα κατά της παράνομης εμπορίας του κρέατος των θηραμάτων.
8. Έλεγχος χρήσης αλκοόλ (αλκοτέστ) κατά την άσκηση της θήρας.