2013 – 2020: Τα 8 χρόνια που άλλαξαν την Ελληνική τοξοβολία


Από την πρώτη μέρα της ανάληψης της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, το 2012, ο Πρόεδρος Δρ Πέτρος Συναδινός μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους συνεργάτες του, εργάστηκαν σκληρά και μεθοδικά με στόχο να αναδείξουν την τοξοβολία και να της δώσουν τη θέση που της αξίζει στον ελληνικό αθλητισμό.

Οκτώ χρόνια μετά, ο απολογισμός είναι κάτι παραπάνω από θετικός, με την τοξοβολία να αφήνει πίσω της τα δύσκολα χρόνια και πλέον να εισπράττει την αποδοχή και την αναγνώριση από το σύνολο της ελληνικής αθλητικής οικογένειας, δημιουργώντας τις υποδομές, τις προϋποθέσεις αλλά και το έμψυχο δυναμικό, για περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον.

Τα όσα επιτεύχθηκαν αυτά τα 8 χρόνια είναι πολλά και σημαντικά και αφορούν διαφορετικούς τομείς.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ

Μετά από ενέργειες της διοίκησης της Ομοσπονδίας και την πολύτιμη βοήθεια του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, έγινε ο αποχαρακτηρισμός του τόξου από όπλο με τη δημοσίευση του ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία ρυθμίζονται οι όροι κατοχής και χρήσης τόξων από τους αθλητές και τα σωματεία τοξοβολίας, όπως προβλεπόταν από τον νόμο 4373/2016. Μπήκε έτσι τέλος σε μία απαρχαιωμένη απόφαση που έβαζε μεγάλα εμπόδια στην ανάπτυξη της τοξοβολίας.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η νομοθετική ρύθμιση (Ν4726/2020 Άρθρο 1 παρ. 4 και 6) με την οποία η τοξοβολία εξαιρέθηκε από το ασυμβίβαστο για αθλητές και κριτές να είναι και μέλη διοικητικού συμβουλίου σωματείου.

Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση (Ν 4726/2020 Αρθρ. 11 παρ. 13) δίνεται η δυνατότητα σε εμπείρους αθλητές τοξοβολίας να εκπαιδεύουν ανήλικους αθλητές χωρίς οικονομική αποζημίωση με την εισαγωγή του θεσμού του Εκπαιδευτή.

Η ΕΟΤ είχε συμμετοχή στη θεσμική κατοχύρωση του τρόπου αδειοδοτήσεων αθλητικών χώρων – ευνοϊκών για το άθλημα της τοξοβολίας (Ν 46903/19, άρθρο 40, & άρθρο 42).

Τέλος, η τοξοβολία εισήχθη ως άθλημα επιλογής στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών, δημιουργώντας έτσι μία νέα γενιά εκπαιδευτών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλήματος.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ

Ενισχύθηκαν όλες οι Τοπικές Επιτροπές με υλικά, ώστε να έχουν αυτονομία στη διοργάνωση των αγώνων τους, μειώνοντας παράλληλα το κόστος τέλεσης τους.

Η ΕΟΤ απέκτησε και φωνή στο εξωτερικό, καθώς υπήρχε εκπροσώπηση σε όλες τις συνελεύσεις της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τοξοβολίας και συγχρόνως εκλογή μελών της στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέων και της Επιτροπής Ισότητας Φύλων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τοξοβολίας.

Ξεκίνησε μία δυναμική προσπάθεια εύρεσης χορηγών με ικανοποιητικά αποτελέσματα, παρά τη δύσκολη χρονικά συγκυρία λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το 2018 ο Πρόεδρος της ΕΟΤ βραβεύτηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με το βραβείο Pierre de Coubertin.

Το 2019 η ΕΟΕ ανέδειξε «Γυναίκα της Χρονιάς» τη Γενική Γραμματέα του ΔΣ της ΕΟΤ, την οποία πρότεινε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για το βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός 2020».

Η ΕΟΤ στελεχώθηκε με αποσπασμένους γυμναστές από το Υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι συνετέλεσαν στην καλύτερη λειτουργία της. Θεσπίστηκε Γραφείο Τύπου, το οποίο ανέβασε κατακόρυφα την προβολή της τοξοβολίας στα ΜΜΕ, με άρθρα και ρεπορτάζ στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο και τις εφημερίδες. Η Ομοσπονδία απέκτησε λογαριασμούς σε όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitter) ενώ απέκτησε και κανάλι στο YouTube. Μεταδόθηκε live για πρώτη φορά μέσω του καναλιού στο YouTube, το Πρωτάθλημα Κλειστού Χώρου 2020 που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Η ΕΟΤ ανέλαβε και διοργάνωσε με άρτιο τρόπο τέσσερις μεγάλους διεθνείς αγώνες (European Grand Prix 2015 στο Μαραθώνα, European Youth Cup 2017 στο Μαραθώνα, European Youth Championships 2018 – Αγώνας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στην Πάτρα, Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Πρωτάθλημα 2019 σε Λαμία/Θερμοπύλες), που πρόβαλλαν την Ελλάδα στο εξωτερικό και βοήθησαν στην ανάπτυξη της τοξοβολίας στη χώρα.

Πρόκριση και συμμετοχή στους 1ους και 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που έγιναν στο Μπακού με ομαδική και ατομική συμμετοχή στην κατηγορία Ολυμπιακού τόξου Γυναικών (4η ατομική θέση από την Ευαγγελία Ψάρρα) και ατομική στο Ολυμπιακό τόξο Ανδρών καθώς και στους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μίνσκ, με συμμετοχή στο ατομικό Ολυμπιακού Τόξο Ανδρών και Γυναικών και στο μεικτό Ομαδικό Ολυμπιακού Τόξου.

Πρόκριση και συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016» με την Ολυμπιονίκη Ευαγγελία Ψάρρα, η οποία βραβεύτηκε εκεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για την 5η συνεχόμενη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ομοσπονδία καθιέρωσε τη διεξαγωγή των αγώνων της με το ηλεκτρονικό σύστημα Velos, το οποίο προσφέρει online αποτελέσματα σε αληθινό χρόνο. Το Velos δίνει σε όλους τη δυνατότητα, σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρίσκονται, να ενημερωθούν για την εξέλιξη των αγώνων.

Θεσπίστηκε το Πρωτάθλημα Μικρών Κατηγοριών δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς φίλους του αθλήματος να αποκτήσουν αγωνιστικές εμπειρίες.

Θεσπίστηκε η ετήσια διεξαγωγή Σχολικού Πρωταθλήματος Τοξοβολίας σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Παιδείας και συνετέλεσε στη μοριοδότηση πολλών αθλητών.

Διεξαγωγή του Πρωταθλήματος Τοξοβολίας Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, σε ετήσια βάση με μεγάλη επιτυχία.

Διοργάνωση σπουδαίων αγώνων σε χώρους ιστορικής σημασίας (Γήπεδο Λεωφ. Αλεξάνδρας, Καυταντζόγλειο Στάδιο, Σ.Ε.Φ., Μαραθώνας, Θερμοπύλες, Λιμάνι της Πάτρας, Ναύπλιο, Ναύπακτος).

Πλήρης υλοποίηση του αγωνιστικού προγράμματος το 2020, παρά τα μεγάλα προβλήματα λόγω Covid-19. Όλοι οι αγώνες και οι προπονήσεις διεξήχθησαν βάσει του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου ασφαλείας με την τοξοβολία να είναι το πρώτο άθλημα που το υλοποίησε και το εφάρμοσε απαρέγκλιτα.

H ανάπτυξη του αθλήματος μέσα στην οκταετία αποτυπώνεται και από την ανοδική πορεία που έχουν οι αριθμοί των συμμετοχών και των αγώνων μέσα στα χρόνια αυτά.

Στην Ελλάδα έγιναν 272 αγώνες, με 3156 μοναδικές συμμετοχές, ενώ συνολικά οι συμμετοχές έφτασαν τις 22693.

Στο διεθνή χώρο η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε 47 αγώνες, αριθμός που θα ήταν μεγαλύτερος εάν δεν είχε χτυπήσει η πανδημία στις αρχές του 2020. Σε αυτούς τους αγώνες είχαμε τη συμμετοχή 235 αθλητών και αθλητριών και είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 18 αθλητές του 2013, φτάσαμε στους 43 του 2019!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της κατεύθυνσης για προσέλκυση νέων στο άθλημα έγιναν μία σειρά εκδηλώσεων με αποκλειστικό στόχο την προβολή του αθλήματος.

Οι πιο σημαντικές ήταν η Γιορτή της Ολυμπιακής Ημέρας, η Γιορτή Τοξοβολίας στο ΟΑΚΑ, τα προγράμματα BeActive στο ΣΕΦ, οι επιδείξεις του αθλήματος στα σχολεία, καθώς και οι ετήσιες βραβεύσεις των καλύτερων αθλητών και σωματείων.

Ιδιαίτερα λαμπρή ήταν και η εκδήλωση για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την δημιουργία της Ομοσπονδίας με παράλληλη βράβευση όλων όσων πρόσφεραν στο άθλημα τα 20 αυτά χρόνια, μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα.

Διεξήχθησαν δύο μεγάλες επιστημονικές έρευνες στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα της Πάτρας, της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, για τη σημασία των θετικών συναισθήματων των αθλητών κατά τη διάρκεια των αγώνων Τοξοβολίας, καθώς και για τους χρόνιους τραυματισμούς των αθλητών.

Η παρουσίαση των ιδιαίτερα χρήσιμων συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις 2 έρευνες έγινε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της World Archery τo 2019 στην Ολλανδία.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της οκταετίας ήταν αναμφίβολα η δημιουργία του υπερσύγχρονου προπονητηρίου στο ΟΑΚΑ ‘’Ευαγγελία Α. Ψάρρα’’ που άνοιξε νέους ορίζοντες για το άθλημα, το οποίο απέκτησε το δικό του σπίτι.

Με αποθηκευτικούς χώρους, χώρο συναντήσεων και χώρο εργαστηρίου για τις Εθνικές Ομάδες και με όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό, αποτελεί το στολίδι της τοξοβολίας.

Το συγκεκριμένο προπονητήριο οργανώθηκε και ηλεκτρονικά με την εφαρμογή του Δελτίου Αθλητικής Ιδιότητας για τη χρήση του από τους αθλητές.

Εκτός από προπονητήριο, η ΕΟΤ απέκτησε και νέα σύγχρονα γραφεία στο ΟΑΚΑ με χώρο εκδηλώσεων και αποθήκες. Στα νέα γραφεία έγινε καλύτερη ταξινόμηση και τακτοποίηση του αρχείου της ΕΟΤ.

Επίσης, επεκτάθηκε η σύμβαση με το ΟΑΚΑ για τα γραφεία και το προπονητήριο έως το 2025.

ΑΘΛΗΤΕΣ

Κάθε ενέργεια της διοίκησης της ΕΟΤ είχε πάντα στο επίκεντρο τον αθλητή. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε όλες τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις προκειμένου οι κορυφαίοι τοξότες να αποκτούν συνεχώς νέες εμπειρίες.

Η Εθνική ομάδα οργανώθηκε σε επαγγελματικά πρότυπα, με προγραμματισμένες προπονήσεις, προπονητικά camp, με την παρουσία αθλητικού ψυχολόγου και φυσιοθεραπευτή.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και στην εκπόνηση προγράμματος ανίχνευσης ταλέντων στο ΟΑΚΑ, προκειμένου τα νέα παιδιά που έχουν δυνατότητες, να πλαισιώσουν από μικρή ηλικία τις προεθνικές ομάδες.

Η σωστή δουλειά με τους τοξότες και τις τοξότριες φάνηκε και από τα αποτελέσματα που πετυχαίνουν σε διεθνείς διοργανώσεις. Οι αθλητές που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο εξωτερικό έφεραν στη χώρα μας, 151 διεθνή μετάλλια, εκ των οποίων τα 51 χρυσά, τα 47 αργυρά και τα 33 χάλκινα.

Το ίδιο εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί και στην επίτευξη πανελληνίων ρεκόρ, καθώς καταρρίφθηκαν συνολικά 62, φτάνοντας μάλιστα από το ένα του 2013, στα 15 του 2020 εν μέσω μάλιστα της υγειονομικής κρίσης.

Η ΕΟΤ προσπάθησε και πέτυχε την απονομή Υποτροφιών σε αθλητές τοξοβολίας, σε συνεργασία με τη ΓΓΑ και την ΕΟΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Εκτός από τους αθλητές, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και στα σωματεία με την παροχή εκπαιδευτικού και αθλητικού υλικού σε νέους συλλόγους, παράλληλα με την προμήθεια νέων στόχων.

Κατάρτιση νέου 5ετούς αναπτυξιακού προγράμματος με επιβράβευση των σωματείων.

Δημιουργία χάρτη με τα σωματεία ανά την Ελλάδα στο site της Ομοσπονδίας ώστε να υπάρχει άμεσα πρόσβαση των ενδιαφερομένων ανά περιοχή σε κάθε σωματείο.

Δωρεάν διάθεση του βιβλίου του Νίκου Βισβάρδη «Τοξοβολία. Το Ολυμπιακό Άθλημα. Εμπειρίες του νου, του σώματος και της ψυχής» το οποίο εξέδωσε η Ομοσπονδία, στα σωματεία Ελλάδος και Κύπρου.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ – ΚΡΙΤΕΣ

Άκρως επιτυχημένη ήταν η Σχολή Προπονητών Τοξοβολίας της ΓΓΑ, με την απονομή διπλωμάτων σε 52 νέους προπονητές, σε ειδική τελετή.

Διοργάνωση σεμιναρίων για Κριτές Τοξοβολίας σε όλη την Ελλάδα. Διοργάνωση σεμιναρίου Κριτών για αγώνες Field/3D.

Διοργάνωση δύο σεμιναρίων Coaches Trainers Course της WAE.

Σεμινάρια Προπονητικής για Ολυμπιακό τόξο από τον Ιταλό προπονητή Filippo Clini και για το Σύνθετο τόξο από τον Κροάτη προπονητή Dubravko Buden.

Διοργάνωση Σεμιναρίων Εκπαιδευτών Τοξοβολίας Level 1 και Level 2 σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Φλώρινα, Κατερίνη.

Ήταν μια εξαιρετική οκταετία που έφερε την Τοξοβολία στο προσκήνιο των επιτυχημένων αθλημάτων, προσφέροντας ουσιαστική ανάπτυξη τόσο αθλητικά όσο και οργανωτικά, παρόλο που διάνυσε την πορεία της σε πραγματικά δύσκολες περιόδους και συνθήκες.

 

www.sportin.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top