3 παράγοντες που επηρεάζουν την ιχνηλασία – Κυνήγι του λαγού

Αν αναλογιστούμε τι έχει να αντιμετωπίσει ένα λαγόσκυλο σε μια κυνηγετική μέρα, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι η καλύτερη από άποψη μετεωρολογική γενικώς, τότε θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις κρίσεις των σκύλων μας.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ιχνηλασία, είναι ένας συνδυασμός που δημιουργεί τους δείκτες δυσκολίας ή αντίστροφα ευκολίας στο σκύλο, κι έχουν να κάνουν με το έδαφος-τον καιρό– και τον αέρα. Ένα απλό παράδειγμα θετικής επίδρασης είναι το δροσερό βοριαδάκι, που φρεσκάρει τις μυρωδιές στον περιβάλλοντα χώρο και τις κάνει «καθαρές», οπότε ο σκύλος ξεχωρίζει εύκολα τη μυρωδιά του λαγού απ΄ τη μυρωδιά του χώματος ή του γρασιδιού, ενώ αντίθετα με νοτιά θα είχαμε ένα ανακάτεμα οσμών (μούχλα εδάφους) με οσφρητική ασάφεια και δυσκολία για το σκύλο. Παρόμοια περίπτωση είναι και το πιο κρύο έδαφος απ’ την ατμόσφαιρα.
Αναλυτικότερα οι παράγοντες και οι συνθήκες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ιχνηλασία:

1. Έδαφος

Επιδρά αρνητικά στην ιχνηλασία όταν είναι : Γυμνό, χωρίς βλάστηση- Ξερό, σκόνη, αμμουδιά- Βραχώδες, πετρώδες – Μουχλιασμένο, βρόμικο- Πολύ υγρό, έπειτα από δυνατή βροχή – Έδαφος πιο ζεστό απ’ την ατμόσφαιρα.
Αντίθετα επιδρά θετικά στην ιχνηλασία όταν κυνηγάμε σε: Έδαφος με κανονική υγρασία- Έδαφος πιο κρύο απ’ την ατμόσφαιρα- Έδαφος με κοντή βλάστηση – Λιβάδια με καθαρό γρασίδι.

2. Καιρός

Επιδρά αρνητικά όταν είναι: Ζεστός με μεγάλες θερμοκρασίες-Ξηρός, χωρίς υγρασία και βροχές- Πολύ δυνατές βροχές- Παγωνιές, πάχνες, παγωμένο χιόνι- Μόνιμη ομίχλη ή απότομες συννεφιές.
Αντίθετα, ο καιρός επιδρά θετικά στην ιχνηλασία όταν είναι: Αίθριος, δροσερός με κανονική θερμοκρασία – Σιγανές βροχές, χειμωνιάτικες- Παγωνιά και πάχνη που λιώνει- Ομίχλη ή χιόνι που αρχίζει να πέφτει θετική.

3. Αέρας

Επιδρά αρνητικά ότι επικρατούν: Κρύοι και δυνατοί βοριάδες- Δυνατοί άνεμοι γενικώς- Νοτιάδες.
Αντίθετα ο αέρας επιδρά θετικά όταν έχουμε: Δροσερό βοριαδάκι- Όλοι οι μέτριοι άνεμοι εκτός του νοτιά- Άπνοια.

Και 3 υποχρεώσεις του κυνηγού προς το σκύλο του

  • Ο κυνηγός υποχρεούται, πριν απ’ όλα, να προσφέρει καλή διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση στην υπακοή, στη συμπεριφορά, στο κυνήγι, μέσα στα επιτρεπτά χρονικά όρια της ηλικίας του σκύλου.
  • Ο κυνηγός οφείλει να έχει τους ιχνηλάτες του σε άριστη υγεία και φόρμα για να έχουν τη δύναμη, το κουράγιο και την αντοχή να ολοκληρώσουν ένα πολύωρο μερικές φορές κυνήγι καταδίωξης, ακόμα και στα πιο δύσκολα εδάφη.
  • Οι ιχνηλάτες είναι οι μαραθωνοδρόμοι των βουνών και χρειάζονται άριστη διατροφή και σωματική προπόνηση. Δυστυχώς βλέπουμε πολλές φορές αφυδατωμένους και σκελετωμένους ιχνηλάτες, που προκαλούν λύπη και αγανάκτηση συγχρόνως για τα αχαρακτήριστα αφεντικά τους, τα οποία έχουν και την απαίτηση να κυνηγήσουν τα κακόμοιρα σκυλιά.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top