Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην χώρα μας τους θερινούς μήνες, δεν μπορούν να σε κρατήσουν μακριά από τα βράχια αν ακολουθήσεις αυτούς τους έξι κανόνες.
Η σπορ αναρρίχηση βράχου στην χώρα μας έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά την τελευταία 15ετία, με χιλιάδες άρτια ασφαλισμένες διαδρομές σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δυσκολεύουν τους φιλόδοξους αναρριχητές καθώς η ζέστη έχει σαν αποτέλεσμα ιδρωμένα ακροδάχτυλα και κατ’ επέκταση πιο δύσκολο κράτημα σε μικρά πιασίματα, αλλά και γενικά μειωμένες επιδόσεις. Έτσι βλέπουμε οι χιλιάδες επισκέπτες για αναρριχητικό τουρισμό στην χώρα μας να επιλέγουν να έρχονται για σκαρφάλωμα κυρίως το φθινόπωρο, την άνοιξη και τον χειμώνα και όχι το καλοκαίρι. Και πολύ καλά κάνουν, καθώς οι συνθήκες αυτές τις εποχές είναι ιδανικές για αναρρίχηση στην Ελλάδα ενώ στην κεντρική Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική ουσιαστικά απαγορευτικές. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς που ζούμε και σκαρφαλώνουμε σε αυτή τη χώρα ώστε να απολαύσουμε το σπορ που αγαπάμε και το καλοκαίρι; Ο Αντώνης Σκευοφύλακας -υπέθευνος του τοίχου αναρρίχησης Rockway στην Αθήνα- εστιάζει σε 6 tips που θα σου επιτρέψουν να απολαύσεις σκαρφάλωμα μέσα στο κατακαλόκαιρο:
1. Επέλεξε αναρριχητικά πεδία βάση προσανατολισμού
Σε κάθε αναρριχητικό οδηγό (βιβλίο ή ιστότοπο) μπορείς να βρεις πληροφορίες για τις ώρες της ημέρας που έχει σκιά στο κάθε πεδίο αναρρίχησης. Φρόντισε λοιπόν να είσαι ενημερωμένος σωστά και να επισκεφτείς τα βράχια όταν αυτά είναι στη σκιά. Οι θερμοκρασίες υπό σκιάν είναι πολύ χαμηλότερες και πραγματικά σε κάποια πεδία μπορείς να ευχαριστηθείς σκαρφάλωμα ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα πεδία με βορινό προσανατολισμό είναι πιο δροσερά και πιο σκιερά, ενώ αυτά με νότιο προσανατολισμό είναι ουσιαστικά ακατάλληλα για σκαρφάλωμα το καλοκαίρι, καθώς τα βλέπει ο ήλιος πολλές ώρες, ενώ παράλληλα “κόβουν” το δροσερό βοριαδάκι. Τα πεδία σε δροσερές ρεματιές και σπηλιές είναι πάντα καλύτερα για το καλοκαίρι.
2. Ο αέρας είναι φίλος σου
Έχεις παρατηρήσει ότι οι οι wind surfers παρακολουθούν σαν μανιακοί την ένταση του αέρα προκειμένου να απολαύσουν το σπορ που αγαπούν; Κάπως έτσι λειτουργούν και οι αναρριχητές το καλοκαίρι, καθώς ο αέρας εξασφαλίζει περισσότερη δροσιά (ειδικά τα μελτέμια) και παράλληλα κρατά μακριά από το κορμί και τα δάκτυλα την υπερβολική εφίδρωση. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι οι δυνατοί άνεμοι επηρεάζουν την ισορροπία και την συγκέντρωση σου -και σε έναν βαθμό το κάνουν- ωστόσο η αναρρίχηση με αέρα είναι προτιμότερη προκειμένου να έχουμε καλύτερες συνθήκες.
Φυσικά οι βόρειοι άνεμοι είναι οι καλύτεροι φίλοι μας -που φέρνουν πάντα πτώση θερμοκρασίας- ενώ οι Νότιοι δεν είναι τόσο δροσεροί και συνήθως μας φέρνουν υγρασία που επηρεάζει σαφώς το grip στα πιασίματα και τα πατήματα σε κάθε είδους βράχο.
3. Άσε τα project και σκαρφάλωσε
Σίγουρα το καλοκαίρι δεν είναι η εποχή για να projectάρεις, δηλαδή να δουλέψεις κάποια δύσκολη διαδρομή πιέζοντας τα όρια σου. Η ζέστη και ο ιδρώτας κάνουν τα πιασίματα πιο γλιστερά, ενώ παράλληλα ρίχνουν τις επιδόσεις του σώματος. Επέλεξε λοιπόν πιο εύκολες διαδρομές από αυτές που είναι στο όριο σου προκειμένου να βελτιώσεις την τεχνική και την αντοχή σου. Μπορείς να σκαρφαλώνεις πολλά μέτρα, αλλά και να ψαχτείς σε νέα πεδία και διαδρομές για να βελτιώσεις τις ικανότητες σου στην αναρρίχηση on-sight.
4. Ψάξε βράχια σε υψόμετρο
Στα βουνά έχει πάντα χαμηλότερες θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας οπότε και καλύτερες συνθήκες για σκαρφάλωμα. Φρόντισε λοιπόν να επισκεφτείς το καλοκαίρι τα πεδία σε υψόμετρο, στα οποία μάλιστα πολλές φορές δεν μπορείς να σκαρφαλώσεις τον χειμώνα. Στην χώρα μας θα βρεις πολλές σπορ διαδρομές και περάσματα bouldering σε υψόμετρο ακόμη και στην Αθήνα!
Αν υπάρχει κοντά κάποιο ποτάμι ή λίμνη για να δροσιστείς μετά το σκαρφάλωμα τότε οι προδιαγραφές για καλοκαιρινή αναρρίχηση είναι ιδανικές.
5. Προτίμησε τις πρωινές ώρες ή τις νύχτες
Βάλε ξυπνητήρι πολύ νωρίς το πρωί και επισκέψου αναρριχητικά πεδία που βρίσκονται στην σκιά τις πρωινές ώρες. Το πρωί οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, ενώ και ο βράχος είναι σχετικά δροσερός μετά τη νύχτα. Αντίθετα εάν σκαρφαλώσεις σε κάποιο πεδίο που είναι στην σκιά το απόγευμα -αλλά στον ήλιο το πρωί- η θερμοκρασία του αέρα θα είναι υψηλότερη, αλλά και ο βράχος θα είναι ζεστός -οπότε και ζεσταίνει τα χέρια περισσότερο.
Εξίσου ιδανικές είναι οι συνθήκες το βράδυ όπου μπορείς να σκαρφαλώσεις με φακό κεφαλής. Βέβαια επιβάλλεται να γνωρίζεις την διαδρομή γιατί On sight και φακός συνδυάζονται δύσκολα… Ιδανικό για βραδινό σκαρφάλωμα είναι το bouldering όπου μπορείς να έχεις και ένα μεγάλο φως με μπαταρία εκτός από τον φακό κεφαλής σου.
6. Αναρρίχηση πάνω από το νερό
Δηλαδή Deep Water Solo, που σημαίνει ελεύθερη αναρρίχηση -χωρίς σχοινιά- πάνω από την θάλασσα. Σε περίπτωση πτώσης πέφτεις στο νερό και δροσίζεσαι, ενώ εάν βγάλεις με επιτυχία την διαδρομή και πάλι βουτάς στην θάλασσα και δροσίζεσαι! Γενικά δίπλα στη θάλασσα συνήθως έχει περισσότερη δροσιά και το σκαρφάλωμα είναι διασκεδαστικό και ευχάριστο.
Μπορείς μάλιστα να το συνδυάσεις με τις διακοπές σου. Στην Ελλάδα έχουμε ατελείωτα βράχια σε ακτογραμμές και πολλές νέες και παλιές γραμμές για να σκαρφαλώσεις. Βέβαια, αν τα βράχια είναι στην σκιά, φυσάει αεράκι και είναι νωρίς το πρωί τότε οι συνθήκες γίνονται ιδανικές.
Με λίγα λοιπόν αντί να ψάχνεις για δικαιολογίες για να μην σκαρφαλώνεις τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, βρες τρόπου για να το κάνεις και μάλιστα όσο συχνότερα μπορείς. Το σκαρφάλωμα είναι διασκέδαση και παράλληλα όταν πέσουν οι θερμοκρασίες θα είσαστε απόλυτα έτοιμοι να εκτελέσετε τα prοjects σας.