8 Μαίου – Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Πουλιών

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλών και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για το Κυνήγι και τη Διατήρηση (FACE) δράττει της ευκαιρίας για να επισημάνει τις σημαντικές προσπάθειες διατήρησης που καταβάλλει η κοινότητα κυνηγιού για το Τρυγόνι.

Οι αλλαγές στη γεωργία οδήγησαν στη μείωση αυτού του είδους στην Ευρώπη και απαιτείται στοχοθετημένη δράση διατήρησης από τα κράτη μέλη. Οι αγρότες και οι γαιοκτήμονες πρέπει να έχουν τα κατάλληλα κίνητρα για τη δημιουργία κατάλληλου οικοτόπου για το τρυγόνι. Όπου είναι διαθέσιμα τέτοια μέτρα, οι κυνηγοί είναι (και θα είναι) κλειδί για την προώθηση της απορρόφησης των γεωργών και τη βοήθεια για την ολοκλήρωση της εργασίας. Η κυνηγετική κοινότητα είναι παθιασμένη με τη διατήρηση του τρυγονιού.

Μερικά εθνικά παραδείγματα δράσεων διατήρησης με κυνηγούς περιλαμβάνουν:

ΙΣΠΑΝΙΑ. Οι κυνηγοί δημιουργούν και διαχειρίζονται ενδιαιτήματα σε συνδυασμό με την παροχή νερού και τη συμπληρωματική σίτιση σε κτήματα / αποθέματα όπου πραγματοποιείται το κυνήγι. Το 80-90% αυτών των δαπανών υποστηρίζεται από κυνηγούς και γαιοκτήμονες. Το 2016, 287 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν από διαχειριστές κυνηγιού για μέτρα διαχείρισης ενδιαιτημάτων. Το Τρυγόνι έχει καλύτερη απόδοση σε περιοχές που διαχειρίζονται οι κυνηγοί στην Ισπανία.

ΓΑΛΛΙΑ. Οι γαλλικές ομοσπονδίες κυνηγίου συμμετέχουν ενεργά στη βελτίωση των συνθηκών για το Τρυγόνι, ιδίως μέσω της βελτίωσης των ενδιαιτημάτων. Για παράδειγμα, μόνο στο τμήμα Vendée, περισσότερα από 1 εκατομμύριο δέντρα και θάμνοι φυτεύτηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

ΙΤΑΛΙΑ. Κάθε χρόνο, χιλιάδες εκτάρια διαχειρίζονται ενεργά το Τρυγόνι από την κυνηγετική κοινότητα, κοστίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα χρήματα των κυνηγών. Τα αποδεικτικά στοιχεία της έρευνας από μερικά τμήματα κυνηγιού δείχνουν ότι η διαχείριση 990 εκταρίων (δημιουργία και διαχείριση ενδιαιτημάτων) από τους κυνηγούς για το τρυγόνι δημιουργεί κόστος 397.385 ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια υποστηρίζονται από φόρους κυνηγών.

ΕΛΛΑΔΑ. Στην Ελλάδα, η Ελληνική Συνομοσπονδία Κυνηγιού (ΚΣΕ) ασχολείται με πολυάριθμα μέτρα οικοτόπων προς όφελος του τρυγονιού, όπως η φύτευση φυτών, η παροχή νερού και η δημιουργία ενδιαιτημάτων πλούσιων σε σπόρους. Κάθε χρόνο, χιλιάδες ή εκτάρια φυτεύονται με διάφορες καλλιέργειες, πολλές από τις οποίες δεν καλλιεργούνται. Από το 2005 έως το 2019, αυτά τα κόστη συντήρησης έφτασαν τα περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ, υποστηριζόμενα μόνο από την ελληνική κυνηγετική κοινότητα.

 

 

www.face.eu

Επιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top