Λευκωσία: Κατά 2.000 μειώθηκε σε ένα χρόνο ο αριθμός των αδειών κυνηγίου που εξεδόθησαν και αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό μείωσης των τελευταίων ετών.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στον «Φ» ο λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας Πέτρος Αναγιωτός, από 44.000 άδειες που εκδόθησαν πέρυσι, φέτος εκδόθησαν 42.000. Ο ίδιος είπε ότι η σταδιακή μείωση άρχισε τα τελευταία 3-4 χρόνια, αλλά φέτος έφτασε στο αποκορύφωμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, κατά την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση, από τις 21 καταγγελίες που έγιναν οι 17 αφορούσαν το κυνήγι χωρίς άδεια κυνηγίου, σε όλες τις επαρχίες. Σημειώνεται ότι πάντοτε την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση οι καταγγελίες είναι περιορισμένες επειδή οι κυνηγοί θεωρούν ότι ασκείται πιο αυστηρός έλεγχος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναγιωτός παρατήρησε πως το αντίτιμο έκδοσης της άδειας κυνηγίου, που είναι €77, αποτελεί ίσως το λιγότερο έξοδο για έναν κυνηγό, αν ληφθεί υπόψιν το κόστος των καυσίμων και των φυσιγγίων που χρησιμοποιεί κάθε χρόνο. Γίνεται αντιληπτό, όμως, πως για έναν άνεργο ή για έναν συνταξιούχο μετρούν ακόμη και τα €77.
Η Υπηρεσία Θήρας θα συνεχίσει τους ελέγχους όσον αφορά τις άδειες κυνηγίου καθώς και για τον εντοπισμό κυνηγών που παρανομούν. Πέραν των πιο πάνω, η υπηρεσία επικεντρώνει τις προσπάθειες της και στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας κυρίως μικρών πουλιών.
Ήδη ολοκληρώθηκε η μεγάλης κλίμακας εκστρατεία για την καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης αμπελοπουλιών που διήρκεσε την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου, οπόταν ο αριθμός τους μειώθηκε λόγω αποδήμησής τους σε άλλες χώρες. Τώρα οι λαθροθήρες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην παγίδευση τζιηκλών που περνούν από την Κύπρο αυτή την περίοδο.
Ήδη, όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Αναγιωτός, άρχισε η κάθοδός τους στην Κύπρο. Ο αριθμός τους δεν είναι τόσο μεγάλος όσο των αμπελοπουλιών. Στην περίπτωση των τζιηκλών υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία επειδή είναι θηρεύσιμο είδος σε σχέση με τα αμπελοπούλια.
Η συνειδητοποίηση από κυνηγούς ότι η λαθροθηρία τους επηρεάζει μειώνοντας τους διαθέσιμους αριθμούς του θηράματος, οδηγεί κάποιους από αυτούς να καταγγέλλουν τους λαθροθήρες.
Την περίοδο 2003 – 2011 έχουν καταγγελθεί από την θηροφυλακή πέραν των 2.800 υποθέσεων λαθροθηρίας στις οποίες ενεπλάκησαν πέραν των 4,000 προσώπων και οι οποίες αφορούσαν:
· κυνήγι κατά τη διάρκεια της νύκτας
· κυνήγι σε απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου
· κυνήγι προστατευόμενων ειδών
· κυνήγι με παράνομα μέσα (δίκτυα, ξόβεργα, ηχοπαραγωγικές συσκευές που εκπέμπουν κελαηδήματα άγριων πτηνών) κ.ά.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις υποθέσεις που αφορούν την κατοχή και χρήση δικτύων και ξόβεργων όπου εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα.
Εξάλλου, με βάση τον εκσυγχρονισμένο κατάλογο που παρατίθεται και που αφορά τις υποθέσεις λαθροθηρίας την περίοδο 2007-2012, έγιναν 2042 καταγγελίες. Από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία έγιναν στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Κατά την ίδια περίοδο, πολλές ήταν και οι υποθέσεις παγίδευσης πουλιών με τη χρήση ηχοπαραγωγικών συσκευών. Συγκεκριμένα, συνολικά εξετάστηκαν 1.096 υποθέσεις.
Γράφει: Βάσος Βασιλείου
πηγη : http://www.philenews.com/