Aπό τα Φάρσαλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο τυφλής ποδηλασίας!


Η τυφλή ποδηλασία είναι ένα διαδεδομένο άθλημα σε πολλές χώρες του κόσμου. Και υπάρχουν τυφλοί που έχουν διασχίσει χιλιάδες χιλιόμετρα με αυτόν τον τρόπο.

Το άθλημα αυτό αρχίζει να γίνεται γνωστό και στον νομό Λάρισας χάρη στον Φαρσαλινό Παναγιώτη Κολέτα που τα τελευταία τρία χρόνια, πέρα από τις συμμετοχές του σαν αρτιμελής αθλητής, είναι και οδηγός τυφλών.
Το φετινό Πάσχα στις 2 Μαΐου, θα είναι διαφορετικό γι’ αυτόν, αφού την ίδια μέρα αντί να ψήνει αρνί (έστω και με περιοριστικούς όρους που προβλέπουν τα μέτρα των λοιμωξιολόγων) θα συμμετέχει στον ιστορικό ποδηλατικό αγώνα -γύρος της Φλάνδρας (110 km)- με εκκίνηση από την Μπριζ και είναι αξιοσημείωτο ότι για 1η φορά από το 1913 (εδώ και 108 χρόνια) που διοργανώνεται ο αγώνας, θα συμμετέχουν αθλητές ΑμεΑ.

Όμως, η μεγαλύτερη αθλητική στιγμή του Παναγιώτη Κολέτα θα είναι η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο ΑμεΑ σαν συνοδός τυφλού, που θα γίνει στην Οστανδη του Βελγίου από 6/5/2021 έως 9/5/2021 (ατομική χρονομέτρηση – αγώνας αντοχής).

Ο Παναγιώτης Κολέτας θα συνοδεύει τον Νίκο Μανατάκη στα τάντεμ… Τι είναι όμως αυτό;
Ο Φαρσαλινός αθλητής μάς λέει: «Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει ένας τυφλός την ποδηλασία είναι ένα διπλό ποδήλατο, ένα τάντεμ. Στο τάντεμ ο οδηγός χρειάζεται να έχει καλή όραση, αλλά ο συνοδηγός μπορεί άνετα να είναι άτομο με προβλήματα όρασης ή και τελείως τυφλό. Με το τάντεμ ένας τυφλός μπορεί να κοινωνικοποιηθεί, να αθληθεί και να εξερευνήσει με έναν εντελώς νέο τρόπο. Με το τάντεμ μια δραστηριότητα που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν απαγορευτική για αυτούς, γίνεται προσβάσιμη».

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό;
Μας είπε: «Με τον Νίκο Μανατάκη γνωριστήκαμε τα Χριστούγεννα του 2019, εγώ ως αθλητής του ΠΑΣ Πηνειός και αυτός ως πρωταθλητής ποδηλασίας ΑμεΑ της κρητικής ομάδας του «Τάλως» στην οποίο πήρα μεταγραφή και εγώ (είναι διαφορετική ομοσπονδία από τους «Πειρατές» Βόλου) μετά από εισήγηση του ομοσπονδιακού τεχνικού. Έχουμε βγει δύο φορές πρωταθλητές Ελλάδας (δρόμου και πίστας), νικητές σε ευρωπαϊκό κύπελλο και έχουμε την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Δέσαμε σαν δίδυμο… και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο».
Όσον αφορά τους στόχους του προσθέτει…: «Στόχος είναι η καθιέρωσή μου σαν βασικό μέλος στην εθνική ομάδα ποδηλασίας με βλέψεις στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, μια παρα-ολυμπιάδα που προϋποθέτει για χρόνια συμμετοχές σε Παγκόσμια κύπελλα-πρωταθλήματα».

Πόσο εύκολο όμως είναι να είναι κάποιος οδηγός τυφλού ποδηλάτη; Πώς λειτουργεί το τάντεμ;
«Το διπλό ποδήλατο με τις δύο θέσεις φέρνει πιο κοντά τους δύο αθλητές και τις προσπάθειές τους. Εγώ οδηγώ. Κάνω πεντάλ, ο πίσω αθλητής κάνει το ίδιο πεντάλ με μένα. Εγώ είμαι τα μάτια του και τα χέρια του. Το ίδιο με μένα προσπαθεί και ο Νίκος Μανατάκης, ο τυφλός συναθλητής μου».
Οι προπονήσεις του Παναγιώτη Κολέτα γίνονται στα Φάρσαλα, ενώ οι προπονήσεις με τάντεμ γίνονται στην Κρήτη με την υπόλοιπη ομάδα του «Τάλως». Για τις προπονήσεις μάς αναφέρει: «Δύσκολες οι συνθήκες στον δρόμο αφού το τάντεμ φτάνουν τα 90 χιλιόμετρα και υπάρχει πρόβλημα στις μεγάλες πόλεις με τους οδηγούς που δεν δίνουν πολλές φορές καμία προσοχή».

Η ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Η ποδηλασία ως άθλημα για άτομα με αναπηρία άρχισε να αναπτύσσεται από τυφλούς ποδηλάτες, οι οποίοι αρχικά συμμετείχαν σε αγώνες με διθέσιο ποδήλατο.
Η Ποδηλασία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνει δύο αγωνίσματα: την Ποδηλασία Δρόμου και την Ποδηλασία Πίστας. Οι αγώνες Ποδηλασίας Δρόμου διεξάγονται σε δημόσιους δρόμους, ενώ οι αγώνες Ποδηλασίας Πίστας διεξάγονται σε ποδηλατοδρόμιο. Μολονότι οι κανονισμοί που διέπουν το άθλημα είναι ίδιοι με αυτούς του Ολυμπιακού αθλήματος, σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπονται μετατροπές στα ποδήλατα για αθλητές με συγκεκριμένους περιορισμούς.

Οι αθλητές με μειωμένη όραση και οι τυφλοί αθλητές αγωνίζονται με ποδήλατα τάντεμ. Κάθονται στο πίσω μέρος του ποδηλάτου, το οποίο οδηγείται από αθλητή με κανονική όραση. Οι αθλητές κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:
B1: Στη Β1 κατατάσσονται αθλητές με ολική απώλεια αντίληψης φωτός και στα δύο μάτια ή αθλητές με αντίληψη του φωτός, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν το σχήμα ενός χεριού από οποιαδήποτε απόσταση και κατεύθυνση.
B2: Στη Β2 κατατάσσονται αθλητές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν το σχήμα ενός χεριού, με μέγιστη οπτική οξύτητα 2/60 και/ή γωνία οπτικού πεδίου μικρότερη των 5 μοιρών.
B3: Στη Β3 κατατάσσονται αθλητές με οπτική οξύτητα μεταξύ 2/60 και 6/60, και/ή γωνία οπτικού πεδίου μεγαλύτερη των 5 και μικρότερη των 20 μοιρών.

 

 

Του Σωτ. Κέλλα

www.eleftheria.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top