Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε freerunning και parkour;


Ο sport director του Red Bull Art of Motion, Nico Wlcek δίνει επιτέλους την απάντηση!
 
Freerunning ή parkour; Parkour ή freerunning; Υπάρχει διαφορά και, αν ναι, ποια είναι αυτή;
Και τα δύο αθλήματα έχουν πραγματικά απογειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με viral video αθλητών να πηδούν από κτίρια, να σκαρφαλώνουν σε τρομακτικά ύψη, μέχρι και να πετούν κυριολεκτικά στην πόρτα του αεροπλάνου σε μια προσπάθεια να προλάβουν τελευταία στιγμή μια πτήση στο αεροδρόμιο του Μονάχου.
Σ’ ένα μη εκπαιδευμένο μάτι, μπορεί να φαίνονται πανομοιότυπα, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές. Ο sport director του Red Bull Art of Motion, Nico Wlcek είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για να τις εντοπίσει, αφού έχει βοηθήσει πολλούς αθλητές στο ξεκίνημα της καριέρα τους, ενώ παράλληλα εργάζεται για τον διαγωνισμό τα τελευταία εννέα χρόνια.
Το Parkour ξεκίνησε αρχικά ως μια μορφή στρατιωτικής εκπαίδευσης. Έχει εξελιχθεί πλέον σε κάτι περισσότερο;
Έχει εξελιχθεί και μάλιστα με πολλούς τρόπους. Ο στρατός εξακολουθεί να ασχολείται ακόμα με αυτό. Υπάρχουν πολλά εργαστήρια που οργανώνονται για τις ειδικές δυνάμεις και την αστυνομία σε όλο τον κόσμο. Αλλά το parkour έχει γίνει πλέον ένα άθλημα, μια κουλτούρα και μια μορφή τέχνης. Το όνομα parkour έχει καθιερωθεί τόσο πολύ στην κοινωνία μας που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το parkour είναι το freerunning και αντίστροφα.
 
Πώς μπήκε στο παιχνίδι το freerunning;
Όταν έκανα έρευνα για την προέλευση των αθλημάτων μας και πώς ο David Belle βοήθησε στην ανάπτυξη του parkour, γρήγορα φάνηκε ότι το parkour ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσεις από το σημείο A στο σημείο B. Είχε να κάνει περισσότερο με την ταχύτητα και την απόδοση. Με το να τρέχεις, να πηδάς και να προσπερνάς εμπόδια. Καθώς το parkour αναπτυσσόταν, άρχισε να εξελίσσεται αυστηρά προς μία κατεύθυνση το οποίο είχε ως φυσική συνέχεια τελικά να κατευθυνθει προς μια άλλη κατεύθυνση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Sébastien Foucan αποφάσισε να του δώσει ένα πιο διεθνές όνομα ονομάζοντάς το freerunning. Με αυτόν τον τρόπο έδωσε στο άθλημα περισσότερο χώρο για δημιουργικότητα. Όλο το κίνημα αναζωπυρώθηκε. Τα flips ήταν ξαφνικά μέρος του παιχνιδιού και σύντομα οι αθλητές πρόσθεσαν τα δικά τους twists. Κόλπα που δεν είχαν γίνει ποτέ πριν ξαφνικά εμφανίστηκαν στο μυαλό όλων. Αυτή ακριβώς η δημιουργικότητα είναι που βλέπουμε στο Art of Motion – αυτό είναι ο ορισμός του freerunning.
Πιστεύετε ότι το freerunning και το parkour εξακολουθούν να έχουν αρκετές διαφορές στο στυλ ώστε να είναι δύο ξεχωριστά αθλήματα;
Πριν από πέντε χρόνια ήταν, αλλά τώρα έχουν αρχίσει πάλι να συγχέονται. Ο κόσμος αποκαλεί και τα δύο parkour. Το snowboard παραμένει snowboard είτε είσαι κάτω από ένα βουνό είτε κάνεις κόλπα σε ένα πάρκο. Eίναι το ίδιο άθλημα. Προσωπικά θα ήθελα να δω ξανά το parkour και το freerunning να γίνονται ένα. Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν χωρίσει. Ποιο θα είναι το τελικό όνομα; Δεν ξέρω, αλλά είναι σημαντικό εμείς ως κουλτούρα να εκπροσωπούμαστε από ένα όνομα.
 
Το πνευματικό είναι μια σκληρή λέξη για μένα. Όταν βλέπω τους αθλητές του parkour, βλέπω πνευματικότητα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Οι καλύτεροι από αυτούς, που έχουν αφιερώσει χιλιάδες και χιλιάδες ώρες να προπονούνται, κάνουν απίστευτα πράγματα σε στέγες βάζοντας τον εαυτό τους σε καταστάσεις ζωής και θανάτου και αυτό είναι κάτι πολύ πνευματικό για μένα. Όχι επειδή διακινδυνεύουν τη ζωή τους, αλλά επειδή ξέρουν ακριβώς τι μπορούν να καταφέρουν. Βέβαια ,το ίδιο ισχύει και για τους freerunners.
Νομίζω ότι η διαφορά έγκειται περισσότερο στο στυλ της κίνησης. Τα κόλπα, η κίνηση και η δημιουργικότητα αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του freerunning σε σύγκριση με το parkour, όπου στόχος είναι περισσότερο η αποδοτικότητα, η ταχύτητα και η τεχνική. Το freerunning είναι μια free-flowing τέχνη επειδή αφορά περισσότερο τη σύνδεση μεταξύ των πραγμάτων. Δεν είναι μόνο η απόσταση ή ο χρόνος, αλλά το πώς βλέπεις και αισθάνεσαι στον αέρα.
Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά.
 
 
 
 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top