Προβλήματα στην αλιεία γαύρου και σαρδέλας έχει φέρει το φαινόμενο του ευτροφισμού πλαγκτού στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς ο τρόπος ψαρέματος των εν λόγω ειδών δεν μπορεί να γίνει λόγω των θολών νερών.
Αποτέλεσμα είναι η τιμή των δύο αυτών αλιευμάτων, που απευθύνονται κυρίως σε χαμηλά καταναλωτικά βαλάντια, να ανέβει. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα εργοστάσια κονσερβοποιίας αλιευμάτων, αφού η ακριβή πρώτη ύλη και οι ελλείψεις δυσκολεύουν τη γραμμή παραγωγής.
Θόλωσαν τα νερά
Το πρόβλημα με την αδυναμία αλίευση γαύρου και σαρδέλας εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Το φαινόμενο του ευτροφισμού λόγω της ραγδαίας ανόδου της θερμοκρασίας επηρέασε τα θαλάσσια ύδατα και δη την αλιευτική ζώνη όπου δραστηριοποιούνται τα καΐκια γρι γρι, που επωμίζονται την αλιεία των συγκεκριμένων ειδών.
«Στη Βόρεια Ελλάδα δραστηριοποιούμαστε στο τετράγωνο μεταξύ Λήμνου, Θάσου, Σαμοθράκης και Αγίου Όρους», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας Δημήτρης Παγώνης.
Σύμφωνα με τον κ. Παγώνη, τα νερά στη συγκεκριμένη περιοχή λόγω της ύπαρξης του πλαγκτού πήραν μια καφέ απόχρωση. Κάτι τέτοιο καθιστά αδύνατη την αλιεία γαύρου και σαρδέλας με τη μέθοδο που χρησιμοποιούν τα γρι γρι.
«Η λάμπα με την οποία γίνεται το ψάρεμα των δύο ειδών, λόγω της καφέ απόχρωσης του νερού, δεν γίνεται ορατή από τα ψάρια με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η αλιεία τους», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΠΕΠΜΑ.
Άνοδος της τιμής
Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας γαύρου και σαρδέλας, όπως ήταν λογικό, έχει αυξήσει την τιμή διάθεσης στην κονσερβοποιία. Κατά πληροφορίες, πέρυσι, όταν και υπήρχε υπερεπάρκεια των δύο αλιευμάτων, τα εργοστάσια αγόρασαν με 4,5 ευρώ τα οκτώ κιλά. Φέτος, ωστόσο, η αντίστοιχη ποσότητα πωλήθηκε στα 18 ευρώ.
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες του «χρηματιστηρίου του ψαριού» το πλαγκτόν ουσιαστικά λειτούργησε διορθωτικά όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση σε σχέση με πέρυσι.
Άλλωστε ιδιαίτερα προβλήματα στην προμήθεια ιχθυοπωλείων, λαϊκών αγορών και σούπερ μάρκετ δεν υπήρξαν, αφού στα νοτιότερα σημεία της χώρας, ακόμα και στον Θερμαϊκό κόλπο, η αλιεία γαύρου και σαρδέλας έγινε κανονικά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες.
Στην ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας βέβαια τα δύο είδη πωλούνται ακριβά στις δημοπρασίες καθώς τα αλιευτικά σκάφη που προμηθεύουν τους εκεί μεγαλέμπορους δραστηριοποιούνται στις θάλασσες της Βόρειας Ελλάδας.
Πηγή: www.voria.gr