Τρεις ορειβάτες στις 10 ψηλότερες κορυφές για φιλανθρωπικό σκοπό

Οι ορειβάτες Γιώργος Λάκιας και ο Νεκτάριος Παρμάκης μίλησαν με τον Βαγγέλη Συμβουλίδη, πριν ξεκινήσουν το εγχείρημα 10 Summits/10 Days.
Τα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη, το Βόρα, το Γράμμο, το Σμόλικα, την Τύμφη, τη Βαρδούσια, τη Γκιώνα, τον Παρνασσό και τον Όλυμπο θα πεζοπορήσουν για να φτάσουν στις δέκα κορυφές τους τρεις ορειβάτες, για έναν πολύ σημαντικό σκοπό: την ενίσχυση του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Το εγχείρημα ονομάστηκε 10 summits/10 days, μιας και οι Γιώργος Λάκιας, Νεκτάριος Παρμάκης και Βαγγέλης Συμβουλίδης, ορειβάτες και εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, θα επιδιώξουν να υλοποιήσουν το σκαρφάλωμα στις δέκα ψηλότερες κορυφές των ελληνικών βουνών σε δέκα μόλις ημέρες.

Οι τρεις ορειβάτες γνωρίζονται χρόνια μέσα από τα βουνά και έχουν αναπτύξει ένα ιδιαίτερο δέσιμο, καθώς έχουν συμμετάσχει μαζί σε αρκετές επιχειρήσεις διάσωσης, εκπαιδεύσεις και αποστολές στο εξωτερικό.

«Η ιδέα γεννήθηκε πριν από πέντε περίπου χρόνια, με την σκέψη να κάνουμε κάτι διαφορετικό που θα εμπλέκει το βουνό που τόσο αγαπάμε. Αρχικά, η σκέψη μας ήταν να το κάνουμε για εμάς, στη συνέχεια όμως αποφασίσαμε να βγει κάτι καλό από όλο αυτό» μας λέει ο Γιώργος Λάκιας, ο οποίος περιγράφει πως λόγω της καθημερινότητας, η υλοποίηση της σκέψης μπήκε στο χρονοντούλαπο.

Το Δεκέμβρη του 2020, το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για πιθανό λουκέτο της δομής. Με την ευαισθητοποίηση και την συνεισφορά του κόσμου, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Το γεγονός αυτό έδωσε το κίνητρο στους τρεις ορειβάτες να κινητοποιηθούν και να υλοποιήσουν το εγχείρημα τους, ούτως ώστε να συγκεντρωθούν δωρεές μέσα από μία online καμπάνια. Ο σκοπός να βοηθήσουν έμπρακτα το Ελληνικό Παιδικό Χωριό, για να συνεχίσει το όραμά του «όλα τα παιδιά να ζήσουν την παιδική τους ηλικία με αγάπη, φροντίδα, ζεστασιά, ασφάλεια και σεβασμό».

«Θέλαμε μέσα από αυτή την δράση να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε και κόσμο που ασχολείται με το βουνό, να δει και λίγο παραπέρα, να μπορέσει να βοηθήσει και μέσα από αυτή την προσπάθεια, να δείξουμε την ανθρωπιά μας» εξηγεί ο Νεκτάριος Παρμάκης.

Οι τρεις έμπειροι ορειβάτες, με τη βοήθεια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, σχεδίασαν με προσοχή τις λεπτομέρειες του ταξιδιού, τις διαδρομές και τις αναβάσεις, για να αποκλείσουν την πιθανότητα κάποιου λάθους που θα τους βγάλει εκτός προγραμματισμού. Η πρώτη μέρα που ξεκινούν την ανάβαση είναι η Παρασκευή, στις 23 Ιουλίου, με στόχο την κορυφή Πάχνες στα Λευκά Όρη και τα 2.453 μέτρα.

«Θέλαμε να αφήσουμε τον Όλυμπο για το τέλος, συμβολικά, μιας και ο Μύτικας είναι η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας. Θέλαμε να είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας, να είναι μια κοινή ανάβαση με τα παιδιά του παιδικού χωριού» αναφέρει ο Νεκτάριος Παρμάκης για την κορύφωση του εγχειρήματος.

Οι δύο ορειβάτες μου περιγράφουν με τρυφερότητα την σχέση τους με το βουνό, την πεζοπορία και την ορειβασία. Η αγάπη τους και το αίσθημα αναζωογόνησης που τους προσφέρει η σύνδεση που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια στο βουνό, τους κινεί να νιώθουν μεγάλη ανυπομονησία για την πραγμάτωση του κοινού τους ονείρου, ένα όνειρο που θα έχει αντίκρισμα και θα εκπληρώσει έναν φιλανθρωπικό σκοπό.

«Έχω μια βαθιά σχέση με το βουνό και τους δυο συνοδοιπόρους – φίλους. Όταν περνάω χρόνο στο βουνό και επιστρέφω πίσω στην καθημερινότητα μου, οι κόρες μου μου έχουν πει ότι είμαι άλλος άνθρωπός» περιγράφει ο Γιώργος Λάκιας.

Από την πλευρά του, ο Νεκτάριος Παρμάκης μιλά με συγκίνηση για την σχέση που έχει αποκτήσει με τον Γιώργο και τον Βαγγέλη σημειώνοντας πως «είναι από τους ανθρώπους που μπορεί να γνωριστήκαμε όταν ήμασταν πλέον μεγάλοι, αλλά μας δένει κάτι πολύ πιο δυνατό. Όταν έχεις ζήσει μια στιγμή έντασης, το να βοηθήσεις για παράδειγμα έναν άνθρωπο που είναι εγκλωβισμένος να γυρίσει σπίτι του ασφαλής, σε δένει για μια ζωή».

 

 

Πηγή: www.athensvoice.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top