Η σκηνή και ο υπνόσακος αποτελούν το δίδυμο που θα εξασφαλίσει όνειρα γλυκά και ζεστά

Η εξόρμηση στη φύση προϋποθέτει σχολαστική προετοιμασία δεδομένου ότι οι συνθήκες που κυριαρχούν εκεί έξω διαφέρουν από τις οικίες τής… οικίας και κατ’ επέκταση της πόλης. Κατά σειρά σπουδαιότητας, βασικότερο μέλημα του κυνηγού-ταξιδευτή είναι η προστασία από τις καιρικές συνθήκες στη διάρκεια της ανάπαυσης και του ύπνου. 

Η σκηνή είναι το καταφύγιο μετά από μια δραστήρια μέρα και προσφέρει προστασία και άνεση. Βασικές προϋποθέσεις ώστε να ανταποκρίνεται στον προορισμό της είναι η αντοχή, η προστασία από τη βροχή και τον άνεμο, η εργονομία και ο ωφέλιμος χώρος σε συνάρτηση με το βάρος. Στην αγορά υπάρχουν πολλοί τύποι σκηνών που ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες, συνθήκες, εποχές και χρήσεις. Επί παραδείγματι, αν αποφασίσετε να κατασκηνώσετε σε μια ορεινή περιοχή αναζητώντας πέρδικες, χρειάζεστε μια χειμερινή σκηνή η οποία να σας προστατεύει από το κρύο. Έτσι λοιπόν μετρήστε τις ανάγκες σας πριν κατευθυνθείτε στα ράφια του καταστήματος. Το Κ&Φ σας παρουσιάζει τα βασικά είδη για να βοηθηθείτε στην τελική σας επιλογή.

 

Τριγωνική

Έχει δύο ισοϋψείς ορθοστάτες και έναν οριζόντιο που τους ενώνει. ΣΥΝ: Πρόκειται για έναν κλασικό τύπο σκηνής που προσφέρει αρκετό ωφέλιμο χώρο.

ΠΛΗΝ: Θυσιάζεται το αεροδυναμικό σχήμα και η σκηνή γίνεται ευαίσθητη στους ανέμους.

Ιγκλού

Οι πιο δημοφιλείς τύποι με εσωτερικούς εύκαμπτους ορθοστάτες.

ΣΥΝ: Ψηλή κορυφή και μεγάλος ωφέλιμος χώρος.

ΠΛΗΝ: Απαιτείται γερή στήριξη γιατί είναι ευαίσθητες στους ισχυρούς ανέμους.

Σφηνοειδής

Δοκιμασμένη λύση για αντίξοες καιρικές συνθήκες.

ΣΥΝ: Έχει χώρο-προθάλαμο για αποθήκευση του σακιδίου ή για μαγείρεμα.

ΠΛΗΝ: Σχετικά δύσκολο στήσιμο.

Γεωδεσικές

Μοιάζουν με τις τύπου ιγκλού, διαφέρουν ωστόσο στον τρόπο στήριξης, γιατί αντί για σκοινιά διαθέτουν έναν εύκαμπτο και πολύ σταθερό ημικυκλικό σκελετό.

ΣΥΝ: Μικρό βάρος και ευκολία στο στήσιμο και στο μάζεμα.

ΠΛΗΝ: Το υψηλό κόστος τους.

Τύπου τούνελ

Έχουν μεγάλη χωρητικότητα και χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι.

ΣΥΝ: Με ημικυκλικούς ορθοστάτες δημιουργούν δύο εισόδους για εύκολη πρόσβαση.

ΠΛΗΝ: Ο μεγάλος τους όγκος.

Ημικυκλικές

ΣΥΝ: Έχουν μικρό βάρος, στήνονται εύκολα και προσφέρουν αρκετό ωφέλιμο χώρο.

ΠΛΗΝ: Έχουν μικρή αντίσταση στον άνεμο.

 

Ιστορίες για υπνόσακους

Η θερμομόνωση και η προστασία από την υγρασία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού υπνόσακου. Σε ότι αφορά το υλικό κατασκευής πρέπει να γνωρίζετε ότι το πούπουλο είναι ελαφρύ, ζεστό και διπλώνει εύκολα. Η συνθετική γέμιση είναι πιο φθηνή και προσφέρει καλύτερη μόνωση σε συνθήκες υγρασίας. Σημαντική είναι επίσης και η κατασκευή του υπνόσακου. Η γέμιση πρέπει να κατανέμεται ομοιόμορφα με ραφές που τη συγκρατούν. Βασικό είναι να συνδυάσετε τον υπνόσακο με ένα υπόστρωμα, κατά προτίμηση ισοθερμικό, για επιπλέον προστασία από την υγρασία.

 

Με το σακίδιο στον ώμο

Με την εξέλιξη των υπαίθριων δραστηριοτήτων ακόμα και τα σακίδια ακολούθησαν το δρόμο της εξειδίκευσης. Έτσι άλλα προορίζονται για ορειβασία, άλλα για πεζοπορία και άλλα για ποδήλατο. Εντούτοις, οι βασικές αρχές για τη ρύθμισή τους στο σώμα, καθώς και για την κατανομή του βάρους παραμένουν ίδιες.

Φορώντας το σακίδιο

  1. Γεμίστε το σακίδιο και φορέστε το με ένα φορτίο περίπου 10 κιλών. Χαλαρώστε τους ιμάντες της πλάτης, παρατηρώντας προσεκτικά τη λειτουργία και τη θέση τους. Σφίξτε τώρα μόνο τον ιμάντα της μέσης, που θα πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε όταν σηκώνετε το μηρό σας σε οριζόντια θέση το κάτω χείλος του να μην εμποδίζει την κίνηση.
  2. Σφίξτε τους ιμάντες των ώμων μέχρι να νιώσετε το σακίδιο να ακουμπάει στην πλάτη σας. Οι ιμάντες θα πρέπει να εφάπτονται απόλυτα με τη ράχη και τους ώμους σας, καθώς και με τα πλάγια του στήθους.
  3. Σφίξτε τους ιμάντες της πλάτης μέχρι το σακίδιο να στηριχτεί ψηλά στους ώμους σας.
  4. Με τη ζώνη του σακιδίου το βάρος μεταφέρεται από την πλάτη στη λεκάνη και από εκεί στα πόδια.
  5. Με τους πάνω ιμάντες των ώμων φέρνετε το σακίδιο σε επαφή με την πλάτη, ενώ ανεβάζετε το κέντρο βάρους.
  6. Πρέπει να νιώθετε το βάρος να στηρίζεται κυρίως στα οστά της λεκάνης τα οποία προεξέχουν. Επίσης, δεν πρέπει να αισθάνεστε ενόχληση στους ώμους.
  7. Το σακίδιο πρέπει να έχει στενή επαφή με το σώμα σας, χωρίς κενά και χωρίς να αμφιταλαντεύεται στις απότομες κινήσεις.

Επιχείρηση φόρτωμα

  1. Τοποθετήστε τον υπνόσακο στη βάση.
  2. Από πάνω ακριβώς βάλτε τη σκηνή ή άλλο αντικείμενο μεσαίου βάρους.
  3. Τα βαρύτερα αντικείμενα πρέπει να είναι πιο πάνω και κοντά στην πλάτη έως το ύψος των ώμων, έτσι ώστε να μην καμπουριάζετε.
  4. Πάνω από τους ώμους και μακριά από την πλάτη τοποθετήστε τον ελαφρύτερο εξοπλισμό.
  5. Η πρόσβαση στα αδιάβροχα ρούχα, την τροφή, το νερό και το φαρμακείο πρέπει να είναι άμεση.
  6. Τα περισσότερα σακίδια έχουν ύφασμα με αντοχή στο νερό. Όμως για καλό και για κακό, τοποθετήστε κάθε αντικείμενο μέσα σε πλαστική σακούλα ή χρησιμοποιήστε ένα αδιάβροχο κάλυμμα.

 

 

Δείτε στο www.e-about.gr  τον κατάλληλο εξοπλισμό για τις αποδράσεις σας στη φύση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top