Επιτρέπεται η εποχιακή αλιεία στη Γυάρο μόνο για επαγγελματίες ψαράδες

Μια νέα Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) που υπογράφηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στις 10 Μαΐου 2022 παρατείνει το καθεστώς προστασίας της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) της Γυάρου για ένα ακόμη χρόνο, ανοίγοντας πάντως το δρόμο για τους επαγγελματίες αλιείς ώστε να ψαρεύουν εποχιακά κοντά στο ιστορικό νησί. 

Συγκεκριμένα, οι δύο βασικές αλλαγές που φέρνει η νέα Υπουργική Απόφαση είναι:

  • επεκτείνει την προστασία της περιοχής για έναν επιπλέον χρόνο έως και τον Ιούλιο 2023, μέχρι να εκδοθεί το προβλεπόμενο και ήδη καθυστερημένο Προεδρικό Διάταγμα που θα κατοχυρώσει πλήρως και σε βάθος χρόνου την προστασία της περιοχής και το τι ακριβώς θα ισχύει. 
  • για πρώτη φορά επιτρέπει στην πράξη τη διενέργεια εποχιακής παράκτιας επαγγελματικής αλιείας μικρής κλίμακας για 5 μήνες το χρόνο (Ιούνιος-Οκτώβριος), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην αλιευτική κοινότητα των Βόρειων Κυκλάδων, να αποκομίσει άμεσα οφέλη από την προστασία της περιοχής, υιοθετώντας βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές.

Το μέτρο αφορά μόνο επαγγελματίες αλιείς. Σε κάθε περίπτωση, οι αλιείς για να αλιεύσουν στη ΘΠΠ της Γυάρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα εργαλεία και να τηρούν τους όρους που διέπουν τις επιμέρους ζώνες της ΘΠΠ, όπως προβλέπονται στην ΥΑ, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στα θαλάσσια είδη και στους σημαντικούς θαλάσσιους οικότοπους (λειβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνα) που έχουν καταγραφεί γύρω από το νησί, και κατ’ επέκταση στα ιχθυαποθέματα. 

Η απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας, καθώς και της μέσης αλιείας (με γρι γρι ή/και τράτες) παραμένει ως έχει και συνεχίζει να μην επιτρέπεται, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους ερασιτέχνες ψαράδες. Ενώ προκαλεί πολλά ερωτηματικά αυτή η κίνηση αφού πρόκειται για περιοχή Natura.

Πως θα ελέγχονται οι επαγγελματίες ψαράδες;

Πως θα προστατευτεί η θαλάσσια φώκια και οι τόποι;

Θα τα τηρούν οι ψαράδες; ή θα μπαίνουν στον πειρασμό με το βάζο και το μέλι;

Tο μόνο σίγουρο είναι οτι θα υπάρχουν αντιδράσεις απο τους ερασιτέχνες ψαράδες, οικολόγους και φυσιολάτρες…

 

 

www.cyclades24.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top