Η παροχή νερού, ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα να αυξηθεί η ζωοχωρητικότητα του βιοτόπου και να διασφαλιστεί πολύ καλά στην αναπαραγωγική διαδικασία.
Τα είδη της άγριας πανίδας υποφέρουν από την έλλειψη νερού αυτή την ξηρή περίοδο που διανύουμε για τον λόγο αυτό πολλοί από τους κυνηγετικούς συλλόγους συμπεριλαμβάνουν στα τεχνικά έργα βελτίωσης βιοτόπων την τοποθέτηση θέσεων νερού (ποτίστρα –δεξαμενή).
Από το Πρόγραμμα «Παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των βελτιώσεων ενδιαιτημάτων, με τη βοήθεια καμερών» που σχεδιάστηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Α΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους και εμφανίζεται από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χίου (όπου ξεκίνησε πρώτος) και στη συνέχεια από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μυτιλήνης, καταγράφουμε άμεσα και αποτελεσματικά τα είδη και την προσέλκυσή τους στις ποτίστρες.
Μέσω του προγράμματος κατέστη δυνατή όχι μόνο η αναγνώριση των ειδών αλλά και η καταγραφή χρήσιμων πληροφοριών για τη βιολογία τους (την συμπεριφορά τους, τον αριθμό των ατόμων, τη μετακίνηση τους, αν πρόκειται για νεαρά ή ενήλικα άτομα, κ.α.). Η Νησιωτική Πέρδικα είναι το είδος που καταγράφεται τις περισσότερες φορές για να προσεγγίζει τις ποτίστρες, ακολουθούν το τρυγόνι, η σιταρήθρα, ο κότσυφας, ο τσιφτάς και άλλα μικροπούλια (ασπροκωλίνα, ωχροκελάδα, σταχτοπετρόκλης, κ.α.). Άλλα ζώα που έχουν καταγραφεί είναι ο λαγός που προσεγγίζει τα νερά έπειτα από την τροφοληψία, ενώ ακολουθούν, η αλεπού, διάφορα ερπετά, τρωκτικά της εξοχής ακόμη και έντομα
Το νερό είναι πηγή ζωής ειδικά αυτή την περίοδο.
Στις φωτογραφίες μέλη των Κυνηγετικών Συλλόγοι Χίου και Μυτιλήνης που έχουν ήδη ξεκινήσει την επανατοποθέτηση, τη συντήρηση και το γέμισμα των δεξαμενών για τις ποτίστρες. Σε λίγες μέρες που θα ξεκινήσει και η διαδικασία καταγραφής.