Οι κυνηγοί απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση καταβολής χαρτοσήμου και ΟΓΑ το οποίο ανέρχονταν στα 18 ευρώ ανά άδεια.
Η ετήσια συνδρομή των κυνηγών στις κυνηγετικές οργανώσεις διαμορφώθηκε στα 80 ευρώ ετησίως μετά από αίτημα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Εκτός αυτών, η νέα ρυθμιστική εστιάζει το κυνήγι του τρυγονιού καθώς προβλέπεται μικρή μείωση στην κάρπωση καθώς και στο αγριογούρουνο τα για το οποίο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Από το ποσό αυτό των 80 ευρώ (καταβαλλόμενες συνδρομές των κυνηγών – μελών):
α. ποσοστό 18,75 % (ήτοι ποσό 15,00 €) καταβάλλεται στην οικεία Κυνηγετική Ομοσπονδία,
β. ποσοστό 62,50% (ήτοι ποσό 50,00 €) καταβάλλεται στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας.
Φέτος, τα τέλη αδειών θήρας, τα οποία καθορίζονται με κοινή απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ορίζονται ανά κατηγορία ως εξής:
Γενική άδεια: 60 ευρώ
Όσον αφορά στον αγριόχοιρο, λαμβάνοντας υπόψη υπηρεσίες και φορείς που εντόπιζαν προβλήματα και πρόκληση ζημιών λόγω του υπερπληθυσμού του αγριόχοιρου, διατηρείται και φέτος η απεριόριστη κάρπωση, ενώ η θήρα του επεκτείνεται μέχρι τις 28/02.
Παράλληλα, εφαρμόζονται τα, σχετικά με το είδος, προγράμματα δίωξης σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές.
- Η κάρπωση για το τρυγόνι ανά κυνηγό ανά έξοδο παραμένει μειωμένη στα 6 άτομα, ενώ μειώνεται το ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης το οποίο φέτος ανέρχεται στα 120.000 άτομα. Με τη συμπλήρωση του ανωτέρω ορίου παύει αυτόματα η θήρα του είδους οριζόντια σε όλη τη χώρα.
Η παρακολούθηση της κάρπωσης τόσο της ημερήσιας, όσο και της συνολικής γίνεται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει δημιουργήσει με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.). Η εφαρμογή διανέμεται στους κυνηγούς κατά τη διαδικασία έκδοσης της ετήσιας άδειας, και κάθε κυνηγός εφοδιάζεται με μοναδικό αριθμό (QR) που του δίνει αποκλειστική πρόσβαση μέσω του κινητού του τηλεφώνου στην χρήση της εφαρμογής. Φέτος, προβλέφθηκε και αντίστοιχη διαδικασία με αποστολή sms για όσους κυνηγούς δεν διαθέτουν κινητά τηλέφωνα smartphone, ώστε να θεωρείται ακόμα πιο σαφής και ολοκληρωμένη η εικόνα της κάρπωσης.
- Και φέτος, συμπεριελήφθησαν ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν στην εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων. Δίνεται η δυνατότητα στις δασικές υπηρεσίες κατά το χρονικό διάστημα της αναπαραγωγικής διαδικασίας, θηρεύσιμων και μη ειδών, να απαγορεύουν τοπικά και μετά από σχετική αξιολόγηση σε συνεργασία με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, για ορισμένο χρονικό διάστημα εντός του τριμήνου Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου, την εκγύμναση για λόγους που σχετίζονται με την όχληση των ειδών κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Για την έναρξη της ισχύος της απαγόρευσης απαιτείται η έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης (ΔΑΔ) από την οικεία Δασική Αρχή, στην οποία προσδιορίζονται οι ειδικότεροι όροι για τη διενέργεια της εκγύμνασης και ιδίως ο χρόνος διάρκειας της απαγόρευσης, εντός του ανωτέρω τριμήνου και αφού προηγηθεί εκτίμηση της πίεσης στα αναπαραγόμενα είδη εξαιτίας των εκπαιδευτικών εκγυμνάσεων.
Προστίθεται απαγόρευση της θήρας στη Νήσο Γυάρο (Δ.Δ. Κυκλάδων) λόγω αυξημένου κινδύνου ατυχήματος (πεδίο βολής) και ύπαρξης αρχαιολογικού χώρου στο νησί.
Προστίθεται απαγόρευση θήρας στη Χερσόνησο του Αγίου Ιωάννη Δέτη στην Νήσο Πάρο και σε απόσταση 250 μέτρων από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
Προστίθεται η παράταση της από 12/01/2022 απόφασης του ΥΠΕΝ με θέμα «άσκηση θήρας στη Γ΄Ζώνη του Εθνικού Πάρκου του Ολύμπου» και επιτρέπεται η θήρα στις περιοχές, για τα είδη και τα χρονικά διαστήματα και τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει η προαναφερόμενη απόφαση.