Απόσταγμα ομορφιάς στο Λουτράκι Πέλλας


Βρείτε τα… μυστικά της Εδέμ στην Ελληνική μητέρα φύση!

Αν θέλετε να μάθετε τα… μυστικά της Εδέμ, μην τα αναζητείτε στο τηλεοπτικό σίριαλ! Ανοίξτε το χάρτη και χαράξτε την πορεία σας προς τα Λουτρά της Πέλλας. Αφήστε όλες τις αισθήσεις σας να… γευτούν την προικισμένη από το χέρι του Δημιουργού περιοχή, νιώστε τους παλμούς της φύσης, μέσα από άγνωστα μονοπάτια, υπέροχες διαδρομές και χρώματα. Αναζωογονηθείτε στους υπέροχους φυσικούς καταρράκτες και αναγεννηθείτε στα φυσικά υδροθεραπευτήρια, τη σύγχρονη «Κολυμπήθρα του Σιλωάμ».
Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε για …spa στην Ελβετία. Θα τα βρείτε, εντός συνόρων και μάλιστα βγαλμένα από τα σπλάχνα της μητέρας γης, που σίγουρα, για να έχουν τέτοια ομορφιά,  τα… γέννησε, μετά τα σφιχταγκαλιάσματά της με το θεό Έρωτα!  

Η ιστορία της λουτροθεραπείας
Στο πέρασμα των αιώνων μέσα από θρησκείες, μυθολογίες και παραδόσεις, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι απέδιδαν πάντα στο νερό θαυμαστές ιδιότητες. Έχει συνεπώς ενδιαφέρον να δούμε πώς χρησιμοποιήθηκε το νερό δια μέσου των αιώνων ως μέσο υγιεινής και θεραπείας, καθώς φαίνεται ότι η λουτροθεραπεία είναι η πρώτη μορφή θεραπείας που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος και η πίστη στην υδροθεραπεία είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία.
Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τα λουτρά για την υγιεινή του σώματος και ως δείγμα πολιτισμού.
Τα Ασκληπιεία, χτίζονταν κοντά στις πηγές και εφάρμοζαν στους ασθενείς συνδυασμό λουτρών, δίαιτας και ψυχολογικών μέσων. Ο ιστορικός Ηρόδοτος, που πρώτος παρατήρησε τα ιαματικά νερά, συνιστά τη λουτροθεραπεία.
Ο θεμελιωτής της ιατρικής Ιπποκράτης (5ο π.Χ. αιώνα), καθόρισε τις δράσεις των ψυχρών και θερμών λουτρών στο ανθρώπινο σώμα, καθώς και παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η χρήση των ιαματικών νερών. Επίσης, προσδιορίζει τους πρώτους κανόνες για τον τρόπο που πρέπει να γίνονται τα μπάνια και κάνει την πρώτη κατάταξη των νερών των θερμομεταλλικών πηγών ανάλογα με το χρώμα, την οσμή και τη γεύση.

Εγκαταστάσεις της Λουτρόπολης
Τα Λουτρά Λουτρακίου του Δήμου Αριδαίας, είναι ένας προορισμός για όσους θέλουν να αποδράσουν από την καθημερινότητα και να συνδυάσουν την ξεκούραση με τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Οι εγκαταστάσεις τού συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη, που λειτουργεί όλο το χρόνο. Υπάρχουν δύο υδροθεραπευτήρια. Το πρώτο λειτουργεί από το 1960 και περιλαμβάνει 48 ατομικούς λουτήρες, 2 εσωτερικές πισίνες διαστάσεων 3μ. επί 7μ. ύψους 1,50μ. και 1,65μ., χωρητικότητας 12 ατόμων.

Καταρράχτες
Επίσης, στο χώρο των Λουτρών, υπάρχουν εξωτερικοί φυσικοί καταρράκτες με ιαματικό νερό μέσα στην όχθη του ποταμού, όπου μπορεί ο επισκέπτης να κάνει το μπάνιο του τόσο για λόγους υγείας, όσο και για λόγους αναψυχής.

Εξωτερική πισίνα
Μέσα σε όλα αυτά που η τεχνίτρια φύση έπλεξε περίτεχνα, ο άνθρωπος έβαλε το χέρι του για να τα κάνει πιο οικεία, πιο φωτεινά, πιο απτά για το συνάνθρωπό του, ώστε εκτός των οφθαλμών και του πνεύματος, να ευχαριστηθεί το σώμα χαρίζοντας υγεία και ευεξία. Οι έντονες εναλλαγές υψωμάτων και κοιλωμάτων, η κίνηση του θερμού και ψυχρού νερού και η πυκνή βλάστηση, δίνουν μία σπάνια εικόνα τοπίου που χαρακτηρίζεται από κίνηση δυναμική και ομορφιά. Στο χώρο αυτό με το υγιεινό κλίμα, ο επισκέπτης φροντίζει την προσωπική σωματική και ψυχική του υγεία. Δεν είναι απλά δέκτης θεραπευτικών μεθόδων, αντίθετα καλείται να υιοθετήσει ενεργητικό ρόλο για την ίδια του την υγεία.

Δραστηριότητες
Η περιοχή των Λουτρών προσφέρει πολλές δραστηριότητες, όπως μονοπάτια που ενώνουν τα Λουτρά με το (Καϊμακτσαλάν), μέσα από καταπληκτικές διαδρομές και πολλές εναλλαγές του φυσικού τοπίου με πλούσια και παρθένα βλάστηση και καταρράκτες.

1) Ορειβασία
Στο πανέμορφο φαράγγι οι επισκέπτες συνδυάζουν ορειβασία και αναρρίχηση, εκδρομές και περιπάτους στο καταπληκτικούς καταρράκτες, Πλακόστρωτα μονοπάτια, πεζούλια αλλά και δρομάκια, εκτείνονται παράλληλα θερμοπόταμο-Ρέμα Νικολάου. Ειδικά διαμορφωμένες ξύλινες γέφυρες βοηθούν τον επισκέπτη να ακολουθεί ορειβατικά μονοπάτια.
Για τους λάτρεις της ορειβασίας, το φαράγγι των Λουτρών εκπληρώνει τα όνειρά τους. Οι διαδρομές με σήμανση, έχουν όλες τα διακριτικά Μ2.
•    Η 1η ορειβατική διαδρομή με διακριτικό Μ2/1 μήκους 4,5 χμ. κατά μήκος του Θερμοποτάμου, οδηγεί στον καταρράκτη σε υψόμετρο 400 μ. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μικρός.
•    Η 2η ορειβατική διαδρομή με διακριτικό Μ2/3 μήκους 9 χμ. στην αριστερή πλευρά του φαραγγιού, συναντάει Μ2/1 ένα χιλιόμετρο πριν τον καταρράκτη. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγαλύτερος.
•    Η 3η διαδρομή μήκους 4,5 χμ. με διακριτικά Μ2/12 ξεκινάει από τα Λουτρά και καταλήγει στο Άνω Λουτράκι με μικρό βαθμό δυσκολίας.
•     Συνέχεια της διαδρομής Μ2/1, είναι η διαδρομή με διακριτικά Μ2/5 μήκους 4,5 χμ., που οδηγεί στο μεγάλο καταρράκτη σε υψόμετρο 960 μ. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος, εξαιτίας της μεγάλης κλίσης του εδάφους.

2) Αναρρίχηση
Ένα έργο το οποίο ολοκληρώνεται, είναι το αναρριχητικό πεδίο με 5 διαδρομές τις οποίες μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει. Οι βαθμοί δυσκολίας αυτών των διαδρομών είναι:
•    Η Γαλανομάτα με 3 βαθμούς δυσκολίας.
•    Η Καραμελίτσα με 3 βαθμούς δυσκολίας.
•    Το Βαλς με 5 βαθμούς δυσκολίας.
•    Το διθέσιο με 7 βαθμούς δυσκολίας.
•    Η Κόψη με 9 βαθμούς δυσκολίας.

Αναρριχητικά πεδία: Λουτρακίου, Αριδαίας, Λουτρών Αριδαίας, Πίνοβου και Τζένας.

Του Δημήτρη Μιλτιάδη
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top