Γεύμα με λαγοκέφαλο στο μενού; Θα μπορούσε, εάν το συγκεκριμένο ξενικό είδος ψαριού που μας έρχεται από τις νότιες θάλασσες – κυρίως μέσω της διώρυγας του Σουέζ – δεν εμπεριείχε μια επικίνδυνη για τον άνθρωπο νευροτοξίνη, την τετραοδοτοξίνη.
Μήπως όμως θα μπορούσαν τα ψάρια να γευματίσουν με λαγοκέφαλο; Αυτό ακριβώς σκέφτηκαν και οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ και του ΕΚΕΦΕ και μέσα από το ομώνυμο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ – προχώρησαν σε τριετή έρευνα για την παραγωγή ιχθυάλευρου από τον λαγοκέφαλο που θα διοχετευθεί στις ιχθυοκαλλιέργειες.
«Βασική προϋπόθεση ήταν εξ αρχής να δοκιμαστούν τα επεξεργασμένα ιχθυάλευρα στη διατροφή των ψαριών. Μόνο όταν θα είναι εντελώςελεύθερα από τοξίνες θα χρησιμοποιηθούν στα ιχθυοτροφεία ώστε να ενταχθούν στην διατροφικήαλυσίδα» απαντά ο επικεφαλής του προγράμματος Lagomeal Γιάννης Νέγκας.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.cnn.gr