Η Κάλυμνος, ιδανικός προορισμός για αναρρίχηση…


Η Κάλυμνος, που βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Κω και Λέρο της Δωδεκανήσου, είναι πολύ λιγότερο γνωστή στους ξένους τουρίστες, αλλά για τους ορειβάτες είναι κάτι σαν «θρύλος», αν και το νησί δεν είναι ακόμα τόσο διάσημο στους κύκλους των ορειβατών.

Είναι ένα βραχονησάκι και από αισθητικής πλευράς δεν είναι το πιο όμορφο ελληνικό νησί. Αλλά για τους ορειβάτες είναι ένας παράδεισος, με βράχια και σπηλιές παντού. Πρέπει να έχει πάνω από 4.000 μεμονωμένες τοποθεσίες αναρρίχησης στους ασβεστολιθικούς βράχους που είναι διάσπαρτοι σε όλη την Κάλυμνο και τη γειτονική Τέλενδο.

Οι απόκρημνοι βράχοι έχουν μετατρέψει την Κάλυμνο σε must προορισμό της διεθνούς ορειβασίας. Πρόκειται για την μεγάλη αγάπη του Γάλλου αναρριχητή και εκπαιδευτή ορειβασίας Σιμόν Μοντμορί, που έγινε μόνιμος κάτοικος του νησιού. Και το σημαντικό είναι ότι διαθέτει ποιότητα στους βράχους της, αλλά και ποικιλία στα επίπεδα δυσκολίας, καθώς υπάρχουν διαδρομές για αρχάριους αλλά και απαιτητικά μονοπάτια για έμπειρους αναρριχητές.

Σήμερα ο ορειβατικός τουρισμός εκτόξευσε την επισκεψιμότητα του νησιού και έκανε την Κάλυμνο κομμάτι του Διεθνούς Ορειβατικού Φεστιβάλ. Χωριά όπως το Μασούρι και ο Αρμεός, που είχαν μόνο λίγα σπίτια και ένα μπακάλικο, έφτασαν σήμερα να διαθέτουν από ξενοδοχεία, μέχρι ιατρείο φυσικοθεραπείας και φυσικά, καταστήματα με είδη αναρρίχησης.

Όπως αναφέρει το BBC, η Τέλενδος βρίσκεται στα δυτικά της Καλύμνου (συγκεκριμένα απέναντι από το χωριό Mυρτιές) και σε απόσταση περίπου 900μ από τις ακτές της. Είναι ένα νησί άγονο και βραχώδες, εκτός από το πεδινό τμήμα στη βάση της χερσονήσου που σχηματίζεται στη νοτιοανατολική πλευρά της.

Η Τέλενδος ήταν κάποτε ενωμένη με την Κάλυμνο. Τα δυο νησιά χωρίστηκαν μετά από ισχυρό σεισμό το 535 μ.Χ., όποτε βυθίστηκε το ενδιάμεσο τμήμα, μαζί με ολόκληρη την πόλη της αρχαίας Ποθαίας (την πρωτεύουσα της τότε Τελένδου), όπως αναφέρεται από τους χρονογράφους.

Φτάνοντας στο λιμάνι κατά την άφιξή σου στο «νησί των σφουγγαράδων», οι τουρίστες διακρίνουν τις κορυφές των βουνών που έφεραν το νησί στην κορυφή της τουριστικής λίστας για δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση και η ορειβασία. Μπορεί κανείς να βρει πάνω από 60 πεδία και πάνω από 1.300 σηματοδοτημένες και ασφαλισμένες διαδρομές, ενώ πολύ συχνά, αθλητές αναρρίχησης παγκοσμίου φήμης κάνουν εκδηλώσεις στο νησί.

 

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top