Αναγνωρίζοντας τα αναρίθμητα οφέλη του αθλητισμού για το σώμα και το πνεύμα και αφού έχετε πάρει την απόφαση ότι θέλετε να κρατήσετε το παιδί σας μακριά από την τηλεόραση και τον καναπέ, έρχεται η ώρα που θα πρέπει να επιλέξετε από κοινού με το παιδί το άθλημα εκείνο με το οποίο θα ασχοληθεί. Όμως με ποιο κριτήριο να επιλέξετε ένα άθλημα; Το παρακάτω άρθρο έχει ως στόχο να διευκολύνει την αναζήτησή σας δίνοντας μια γενική εικόνα για τα χαρακτηριστικά ορισμένων από τα πιο δημοφιλή αθλήματα.
Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι τελεσίδικη. Το παιδί μπορεί, όποτε θέλει, να αλλάξει αθλητική δραστηριότητα προκειμένου να βρει εκείνη που του αρέσει και το γεμίζει. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μεγάλων αθλητών της ιστορίας που μεταπήδησαν σε άλλα αθλήματα μέχρι να βρουν εν τέλει αυτό που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία, στο ταλέντο και στις δεξιότητες τους. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό όμως να θυμάστε ότι στο τέλος εκείνο που θα αποφασίσει είναι το παιδί. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο άθλημα θα διαλέξει, αρκεί να μάθει ότι ο αθλητισμός είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και αν τo συνοδέψει σε όλη του τη ζωή τα οφέλη του θα είναι πολλά, τόσο για την σωματική όσο και τη πνευματική του υγεία.
Κολύμβηση
Μία από τις δημοφιλέστερες μορφές αερόβιας άσκησης που φτιάχνει την διάθεση, χαλαρώνει και γυμνάζει όλο το σώμα χωρίς να καταπονεί τα οστά και τις αρθρώσεις. Δίνει στο παιδί δύναμη, ευλυγισία, καλύτερη ισορροπία και μυϊκή αντοχή, πιο δυνατή καρδιά, καλή φυσική κατάσταση και …. κοφτερό μυαλό.
Και αν αυτό το τελευταίο σας φαίνεται λίγο υπερβολικό, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στα αποτελέσματα της έρευνας του Griffith Institute for Educational Research. Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν παιδιά ηλικίας μέχρι πέντε ετών από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ, εκείνα που ξεκινούν να κολυμπούν από μικρά γίνονται εξυπνότερα. Αποκτούν καλύτερη σωματική ανάπτυξη, οπτικές και κινητικές δεξιότητες, έκφραση και μαθηματική αντίληψη, δεξιότητες εξαιρετικά χρήσιμες για την ομαλή μετάβαση του παιδιού στο σχολείο, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του.
Επιπλέον δύο άλλα δυνατά “χαρτιά” της κολύμβησης είναι ότι αφενός πρόκειται για ένα άθλημα με πολύ μικρό κίνδυνο τραυματισμού και αφετέρου ότι ενδείκνυται για διάφορα προβλήματα υγείας. Δρα ευεργετικά στο παιδικό άσθμα ενισχύοντας την λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, ενώ παράλληλα είναι το καταλληλότερο άθλημα για την παιδική και νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς η άνωση μειώνει τις έντονες καταπονήσεις που υφίσταται το παιδικό σωματάκι.
Tips: Αν το παιδί σας είναι από 10 μηνών έως και 5 ετών περίπου, πριν ξεκινήσετε τα μαθήματα κολύμβησης βεβαιωθείτε ότι υπάρχει η αντιστοίχων διαστάσεων πισίνα, ιδανική για τους πιο μικρούς κολυμβητές. Επίσης για ηλικίες από 10 μηνών έως και 2 ετών θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον γονέα να παρακολουθήσει το μάθημα. Σε αυτές τις ηλικίες η συμμετοχή σας κρίνεται απαραίτητη.
Τένις
Ξεκίνησε την «σταδιοδρομία» του σαν άθλημα της αριστοκρατίας, όμως σήμερα πλέον το τένις είναι ένα παιχνίδι που μπορούν να παίξουν όλοι, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και ηλικίας. Εκατομμύρια μικροί και μεγάλοι σε όλο τον κόσμο έχουν «κολλήσει» με το χτύπημα της μικρής κίτρινης χνουδωτής μπαλίτσας, ένα από τα διασκεδαστικότερα παιχνίδια που είναι ταυτόχρονα και άσκηση με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Χαρίζει αντοχή, ελαστικότητα, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και τον γενικότερο συντονισμό του σώματος και συμβάλλει στην ενδυνάμωση των οστών μειώνοντας τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.
Τα οφέλη του τένις δεν σταματούν εδώ. Βοηθάει το παιδί να κοινωνικοποιηθεί, ενώ ως άθλημα στρατηγικής που έχει κατά καιρούς παραλληλιστεί με το σκάκι, μαθαίνει στο παιδί πώς να σκέφτεται και να δρα στρατηγικά. Του μαθαίνει τον τρόπο να παίρνει αποφάσεις γρήγορα, επί τόπου, να αυτοσυγκεντρώνεται ενώ είναι σε κατάσταση εγρήγορσης και να ατσαλώνεται με τόλμη και αποφασιστικότητα. Αν το παιδί σας θεωρείτε ότι χρειάζεται να ενισχύσει τα παραπάνω, τότε δεν χρειάζεται πολλή σκέψη. Το άθλημα του είναι το τένις.
Η ιδανικότερη ηλικία για να ξεκινήσει; Μπορεί ο κορυφαίος Αμερικανός τενίστας Αντρέ Αγκάσι να ξεκίνησε στα 2 του, αλλά γενικά η καλύτερη ηλικία θεωρείται αυτή των τεσσάρων ετών προκειμένου να έχει αναπτυχθεί λίγο σωματικά.
Tips: Μια από τις παροχές των περισσοτέρων συλλόγων τένις είναι και η ρακέτα, η οποία δίνεται στον μαθητή σε ένα πρώτο στάδιο, μέχρι να σιγουρευτεί ότι το τένις είναι το άθλημα με το οποίο θα ασχοληθεί. Αν δείτε ότι το παιδί σας είναι σταθερό στην απόφαση του, τότε μπορείτε να προβείτε στην αγορά της ρακέτας. Ένας εμπειρικός κανόνας για να βρείτε μαζί την σωστή ρακέτα είναι ο εξής: τοποθετήστε το παιδί σε τέτοια θέση ώστε να είναι όρθιο με τα χέρια κολλημένα στο σώμα του. Στη συνέχεια μετρήστε την έκταση από τις άκρες των δαχτύλων του παιδιού μέχρι και το έδαφος. Το μήκος αυτής της έκτασης θα πρέπει να είναι και το μήκος της ρακέτας.
Εναλλακτικά μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα με το μήκος που θα πρέπει να έχει μια ρακέτα τένις:
Ηλικία του παιδιού | Μήκος της ρακέτας |
4 – 5 ετών | 21 ίντσες/53,34 cm |
6 – 7 ετών | 23 ίντσες/58,42 cm |
8 – 10 ετών | 25 ίντσες/63,5 cm |
10 – 12 ετών | 26 ίντσες/66,04 cm |
12 ετών και άνω | ρακέτα για ενήλικες |
Σε κάθε περίπτωση παίζει ρόλο η σωματική διάπλαση του παιδιού. Αν είναι ψηλότερο και έχει μεγαλύτερη σωματική δύναμη από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και μια μεγαλύτερη ρακέτα.
Fu Jow Pai
Το όνομα αυτής της Κινέζικης πολεμικής τέχνης σημαίνει «Το Νύχι του Τίγρη». Ο λόγος που ονομάζεται έτσι; Δεν είναι καθόλου τυχαίος. Οι Κινέζοι μιμούμενοι την φύση και παίρνοντας ουσιαστικά και χρήσιμα μαθήματα από αυτήν, δημιούργησαν το Fu Jow Pai, μια πολεμική τέχνη Kung Fu, στην οποία οι κινήσεις θυμίζουν τίγρη που επιτίθεται στο θήραμα του με γρήγορα, δυνατά χτυπήματα.
Παρόλο που η περιγραφή ταιριάζει σε ένα σπορ επιθετικό και αιμοδιψές, στην πραγματικότητα το Fu Jow Pai είναι ένα άθλημα ευγενές και ειρηνικό που όχι μόνο βοηθάει το παιδί να εκτονώσει την ενέργεια του αλλά παράλληλα το βοηθάει να «χτίσει» μια υγιή προσωπικότητα. Το παιδί μαθαίνει να σέβεται τους άλλους και ενισχύεται η αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, συγκέντρωση, εσωτερική πειθαρχία και ο αυτοέλεγχος του. Ακριβώς επειδή βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση θεωρείται από τους επιστήμονες ιδανικό άθλημα για τα παιδιά που πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Εκτός από τα παραπάνω οφέλη για το πνεύμα, είναι και μια πολύ γυμναστική. Γυμνάζει όλο το σώμα και ενεργοποιεί ολόκληρο το μυϊκό σύστημα. Ο αθλητής αποκτά μεγαλύτερη δύναμη, ταχύτητα και ευλυγισία παίρνοντας βασικά μαθήματα αυτοάμυνας.
Tips: Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί το Fu Jow Pai είναι τα 5. Στο συγκεκριμένο άθλημα, περισσότερο σε σχέση με άλλα, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο προπονητής. Βεβαιωθείτε ότι δίνει έμφαση στη μη χρήση βίας και ότι την επιτρέπει μόνο στις περιπτώσεις εκείνες όπου η αυτοάμυνα είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Είναι πολύ σημαντικό να έχει εμφυσήσει τις σωστές αρχές στα παιδιά προκειμένου να γίνουν σωστοί αθλητές και όχι εκκολαπτόμενοι νταήδες.
Ξιφασκία
Στον μικρόκοσμο του παιδικού μυαλού το ξίφος, σύμβολο της αγωνιστικής μονομαχίας μέχρι τελικής πτώσεως, είναι φτιαγμένο για τα χέρια ενός Μεσαιωνικού ιππότη, ενός πειρατή, σαμουράι ή ακόμα και του … Ζορό. Στον κόσμο των μεγάλων το ξίφος της μοντέρνας ξιφασκίας, μη αιχμηρό και απολύτως ασφαλές για τον άνθρωπο, είναι φτιαγμένο για τον αθλητή που ασχολείται με το ιστορικό άθλημα της ξιφασκίας.
Για όσους δεν γνωρίζουν η ξιφασκία αποτελεί Ολυμπιακό άθλημα που δεν έχει καμία σχέση με τις αιματηρές μονομαχίες του παρελθόντος. Όχι μόνο δεν χύνεται η παραμικρή σταγόνα αίματος, αλλά είναι τόσο ενισχυμένος ο εξοπλισμός του ξιφομάχου και τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται, που η πιθανότητα τραυματισμού ελαχιστοποιείται. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το ξίφος δεν είναι κοφτερό και δεν τραυματίζει, η μάσκα που φοράει ο ξιφομάχος είναι φτιαγμένη από μεταλλικό πλέγμα που δεν σπάει, ενώ η στολή του είναι κατασκευασμένη από πολύ ανθεκτικό υλικό (κέβλαρ), το ίδιο υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Έχοντας διασφαλίσει την σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια του αθλούμενου, πάμε να δούμε ποια είναι τα οφέλη της ξιφασκίας για το σώμα και το πνεύμα του παιδιού. Γυμνάζει τα πόδια, βελτιώνει τη δύναμη, το συντονισμό χεριών – ματιών, την ευκινησία και τα αντανακλαστικά, ακονίζει το μυαλό, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην εκτόνωση της όποιας επιθετικότητας έχει το παιδί, η οποία έρχεται στην επιφάνεια σε ένα πλήρως ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.
Οπωσδήποτε η ξιφασκία δεν είναι ένα τυχαίο σπορ όπου απλά κουνάς το ξίφος στον αέρα πετυχαίνοντας χτυπήματα κατά του αντιπάλου και προστατεύοντας τον εαυτό σου. Είναι κάτι πέρα και πάνω από αυτό. Είναι ένα άθλημα ιπποτικό, ένα άθλημα στρατηγικής και οξύνοιας που χαρίζει στον ξιφομάχο το κοφτερό μυαλό ενός παίκτη σκακιού, την ευλυγισία ενός αθλητή ενόργανης γυμναστικής, τον συντονισμό χεριών – ματιών που έχει ένας «γκουρού» των video games και την αντοχή ενός δρομέα μεγάλων αποστάσεων. Παράλληλα όμως είναι ένα σπορ ατομικό, το οποίο συνήθως προτιμούν τα παιδιά στα οποία δεν αρέσουν τα ομαδικά αθλήματα.
Tips: Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί την ξιφασκία είναι τα 6. Για τα πρώτα μαθήματα δεν θα χρειαστεί εξοπλισμό. Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να προμηθευτεί τα απαραίτητα: επιστήθιο, παντελόνι, βέστα, γάντι, κάλτσες, ειδικά παπούτσια, μάσκα και ξίφος που διαφέρει ανάλογα με είδος του «όπλου» (ξίφος ασκήσεως, σπάθη, ξίφος μονομαχίας) που έχει επιλέξει.