Rope jumping στην Ελλάδα


Το rope jumping είναι ένα σύγχρονο extreme sport το οποίο έχει καθιερωθεί και στην Ελλάδα, με την μοναδική ελληνική ομάδα τους Meteorites να εκπροσωπεί αυτή τη δραστηριότητα στη χώρα μας.

Το rope jumping και το rope swing ξεκίνησαν στις Η.Π.Α. στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με τον ατρόμητο Dan Osman. Ο Αμερικανός έκανε εκπληκτικά άλματα και δεν άργησε να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, κάνοντας ευρέως γνωστό το νέο αυτό άθλημα. 

Τι ακριβώς είναι όμως το rope jumping; 

Πρόκειται για μεγάλα άλματα από σταθερό σημείο στα οποία την πτώση του αθλητή σταματούν σταθερά σχοινιά κατάλληλα τοποθετημένα. Rope Jumping μπορεί να γίνει από ψηλές ορθοπλαγιές, ψηλά κτήρια, γέφυρες, αλλά ακόμη και από αερόστατα.

 Από τότε που ξεκίνησε το σπορ αυτό έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά και ειδικά στον τομέα της ασφάλειας. Πλέον υπάρχει παγκόσμια ομοσπονδία, η I.R.J.F. (International Rope Jumping Federation) η οποία έχει θέσει και αυστηρούς κανόνες ασφάλειας με αποτέλεσμα να έχουν εκμηδενιστεί τα ατυχήματα. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι σε άλματα που διοργανώνονται από μέλη της παγκόσμιας ομοσπονδίας -στην οποία υπάγονται οι Meteorites- και σε άλματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα υπό την επίβλεψη του οργανισμού, δεν έχει σημειωθεί κανένα θανατηφόρο ατύχημα.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τους Meteorites και το rope jumping διάβασε την συνέντευξη με τον 26χρονο Ηλία Φωτεινό παρακάτω.

Και ποια είναι η διαφορά του bungy με το rope jumping και το rope swing;

H βασική διαφορά είναι ότι το rope jumping έχει μεγαλύτερο εύρος σε σημεία στησίματος. Ωστόσο η αίσθηση της πτώσης είναι η ίδια. Επίσης αλλάζει ο τρόπος δεσίματος, όπου στο rope jumping δένεσαι με ολόσωμη ζώνη και έχεις μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Άλλη μια βασική διαφορά είναι και στα σχοινιά όπου στο rope jumping χρησιμοποιείται ένα συνδυαστικό σύστημα σχοινιών, ενώ στο bungy ειδικό ελαστικό σχοινί από καουτσούκ.

Το rope swing έχει πιο απλό στήσιμο και ουσιαστικά κάνεις ένα μεγάλο εκκρεμές, μια τεράστια κούνια και όχι κάθετη πτώση όπως με το rope jumping και το bungy.

Πόσο extreme και πόσο ασφαλές είναι τελικά αυτό το σπορ;

Σίγουρα είναι ένα άθλημα που φαντάζει πολύ ακραίο και αυτή είναι η πρώτη αίσθηση. Βλέπεις είναι σα να πηδάς στο κενό χωρίς να έχεις την άμεση αίσθηση σύνδεσης των ποδιών με το σχοινί όπως έχεις στο bungy. Τώρα επειδή οι συγκεκριμένες δραστηριότητες εμπεριέχουν τον κίνδυνο εξ’ αρχής, υπάρχει εκ των προτέρων αυξημένη εγρήγορση και δημιουργία πολλαπλών δικλείδων ασφάλειας. Πάντως, εντός του κύκλου της ομοσπονδίας (I.R.J.F.) δεν έχουν γίνει ατυχήματα λόγω του αυστηρού πρωτοκόλλου ασφάλειας που έχουν θεσπίσει.

Είναι απαιτητικό άθλημα πάντως, καθώς καλείσαι να ξεπεράσεις το αίσθημα αυτοσυντήρησης και να πηδήξεις στο κενό. Όσο πιο μεγάλο είναι το ύψος τόσο μεγαλύτερη και η μέγιστη ταχύτητα του άλτη.

Ποιο πρέπει να είναι το mind set ενός rope jumper;

Αρχικά πρέπει να μελετήσει εξονυχιστικά και να αφουγκραστεί το εκάστοτε spot στο οποίο σκοπεύει να στήσει το σύστημα με το οποίο θα γίνουν τα άλματα. Στη συνέχεια πρέπει να είναι πολύ σχολαστικός με το στήσιμο, κάτι το οποίο έχει πολλές παραμέτρους και απαιτεί σύνθετες δεξιότητες και γνώσεις.

Όσο για τον άλτη, πρέπει να είναι ήρεμος, να έχει εμπιστοσύνη στον rigger (αυτόν που κάνει το στήσιμο) και να κατανοήσει ότι είναι ασφαλής, παρ’ όλο που στην άκρη του γκρεμού φαίνονται όλα πολύ διαφορετικά. Πριν το άλμα πάντως έρχεσαι αντιμέτωπος με τον πραγματικό σου εαυτό με το αίσθημα αυτοσυντήρησης σου να βαράει κόκκινα.

Ας μιλήσουμε και λίγο για αριθμούς. Ποια είναι τα μεγαλύτερα άλματα που έχουν γίνει στον πλανήτη μας και ποια στην Ελλάδα;

Πλέον το παγκόσμιο ρεκόρ στο rope jumping ξεπερνά τα 450 μέτρα καθαρής πτώσης! Επί ελληνικού εδάφους το μεγαλύτερο άλμα έχει γίνει στα Μετέωρα – 200 μέτρα ελεύθερης πτώσης- με στήσιμο από τους Rock n’ Rope, ενώ με ελληνικό στήσιμο από τους Meteorites το μεγαλύτερο άλμα είναι στα 55 μέτρα.

Το άλμα που διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα αποτελεί την ψυχική ικανοποίηση και είναι το αποτέλεσμα μιας πολυήμερης ακόμη και πολύμηνης προσπάθειας.

www.redbull.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top