Αυτά είναι τα 9 καλύτερα φαράγγια για να κάνεις καγιάκ

Θα βρεις κρυμμένα στα πιο δύσβατα μέρη του κόσμου, κοιλάδες με ορμητικά νερά που αφρίζουν και προσελκύουν μόνο τους πιο τολμηρούς αθλητές να κάνουν καγιάκ. Δες παρακάτω, τα καλύτερα φαράγγια.
Επειδή όποιος και να αναφερθεί στο extreme καγιάκ, είναι επόμενο ότι θα μας μιλήσει για ορμητικά νερά και απότομες πλαγιές, ζητήσαμε από τον έμπειρο κωπηλάτη, Aniol Serrasolses (θα τον δεις σε δράση στο παρακάνω βίντεο στο Valley Kern River της Καλιφόρνιας) να μας πει που θα βρούμε τα πιο συναρπαστικά φαράγγια για καγιάκ στον κόσμο.

Από τους πιο δημοφιλείς «Seven Teacups» στη Χιλή έως τους σχεδόν απροσπέλαστους «Kayak Everests» των Stikine και Tsang-Po φαραγγιών, δες παρακάτω τους οκτώ πιο καλούς αλλά και δύσκολους προορισμούς για καγιάκ και κωπηλασία στον πλανήτη. Προσοχή: μην πακετάρεις ακόμη τα πράγματά σου, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς είναι τόσο δύσβατοι που ακόμη και οι επαγγελματίες αθλητές δυσκολεύονται να κάνουν καγιάκ.

1. Κοιλάδα του ποταμού Kern, ΗΠΑ

Το Kern αποτελεί κορυφαίο προορισμό καγιάκ στις ΗΠΑ. Έχει νερά μόνο αφού έχει χιονίσει πολύ. Όταν μπει η άνοιξη, όλο το χιόνι λιώνει, γεμίζει η λίμνη Isabella και αρχίζει να ξεχειλίζει. Τα ορμητικά της νερά και η δυσκολία του συγκεκριμένου μέρους καθιστούν αυτό το σημείο, πραγματικό παράδεισο για τα σκάφη κατηγορίας V.
Είναι ξεχωριστό και μοναδικό επειδή λειτουργεί μόνο για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια των ετών ξηρασίας στην Καλιφόρνια, οι καταρράκτες ήταν ανενεργοί για έξι χρόνια. Εάν θεωρείς ότι είσαι έμπειρος στην τάξη V, τότε το Kern θα είναι το απόλυτο μέρος για σένα στη νότια Καλιφόρνια.

2. Το φαράγγι Rhondu, Πακιστάν

Η απότομη διαδρομή στο απέραντο φαράγγι Rhondu, είναι φημισμένο για το δύσκολο επίπεδο που απαιτεί και αυτό αποδεικνύεται καθώς μόνο τέσσερις ομάδες καγιά, έχουν καταφέρει να το βγάλουν εις πέρας (η μια είναι του Serrasolses).
Το φαράγγι βρίσκεται σε μια από τις πιο απομονωμένες περιοχές του Πακιστάν και διοχετεύει τον ποταμό Indus με έναν οργισμένο χείμαρρο που βγαίνει ανάμεσα από τεράστια βουνά και συντρίβεται σε γιγάντιους ογκόλιθους. Είναι τεχνικά δύσκολο και κατά περιόδους, η ροή είναι τόσο γρήγορη και ισχυρή που δημιουργεί μεγάλα ρεύματα στο ποτάμι.

3. Το μεγάλο φαράγγι του Stikine, Καναδάς

Η έκταση των 45 χλμ. του ποταμού είναι γεμάτη με βράχια της Βαθμίδας V και έχει επίσημα χαρακτηριστεί ως απροσπέλαστη. Η απομακρυσμένη του τοποθεσία και η άγριά του φύση σε συνδυασμό με τις κατακόρυφες πλευρές του βράχου, κάνουν το φαράγγι του Stikine πόλο έλξης για πολλούς γενναίους αθλητές που θέλουν να δοκιμαστούν στα νερά του κυρίως το φθινόπωρο όταν η στάθμη του νερού είναι χαμηλή.
6 min
Kayaking the Stikine

4. Το Βασιλικό Φαράγγι, «Roal Gorge», ΗΠΑ

Αυτή η συνεχής ροή νερού, που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, πέφτει κατακόρυφα μέσα από ένα πεσμένο πέτρωμα 25 χιλιομέτρων και γιγάντιους κέδρους. Περιέχει πολλούς καταρράκτες ενώ έξι από αυτούς είναι πάνω από 15μ.
Τροφοδοτείται από το λιώσιμο των παγετώνων στα χιονοδρομικά κέντρα του North Tahoe, αλλά μόνο από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Όσοι φτάνουν ως το τέλος, ακόμα και τότε, εξακολουθεί να υπάρχει το 16χλμ Class V Generation Gap και το 22χλμ. Giant Gap πριν από ένα συγκεκριμένο σημείο.

5. Φαράγγι του Putumayo, Κολομβία

Τα νερά αυτού του ποταμού, ρέουν πάρα πολύ γρήγορα στο απομακρυσμένο μέρος της κολομβιανής ζούγκλας και δημιουργούν τεράστια ρέματα που διοχετεύονται στον Αμαζόνιο.
Επίσης, το φαράγγι του Putumayo είναι οριοθετημένο από πολλά δέντρα και ογκόλιθους που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το καγιάκ εκεί. Ο Serrasolses, γνωρίζοντας καλά τους οδηγούς επιβίωσης, το διέσχισε σε δύο ημέρες.

6. Το Alseseca, Μεξικό

Το Alseseca, βαθιά χωμένο στη ζούγκλα, τρέχει μέσα από πολλές κοιλάδες που το καθιστούν πραγματικά κατάλληλο για πολλά επίπεδα καγιάκ.
Παρότι το Roadside τμήμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, η υψηλή στάθμη του νερού ξεκινάει από τους καταρράκτες Truchas, ύψους 20μ και συνεχίζει με τον περίφημο Big Banana Falls με στάθμη στα 30-40 μέτρα. Επιπλέον, τα φαράγγια κατηγορίας IV-V στη συνέχεια τροφοδοτούν τους γιγαντιαίους καταρράκτες Tomata I και II. Συνολικά, το Alseseca είναι πανέμορφο, δύσβατο και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να κάνεις κουπί χωρίς σταματημό.

7. Φαράγγι του Cherry Bomb, ΗΠΑ

Αυτό είναι ένα από τα πιο γνωστά φαράγγια για καγιάκ ανά τον κόσμο. Ένα αρκετά απαιτητικό φαράγγι γεμάτο με ρέματα και καταρράκτες κατηγορίας V, που βρίσκεται στα σύνορα του Εθνικού Πάρκου Yosemite. Για να φτάσεις εκεί, θα πρέπει να σου αρέσει πολύ η περιπέτεια, γιατί θα χρειαστεί να κάνεις πεζοπορία 18χλμ στην άγρια φύση.

8. Το φαράγγι του Rio Claro, Χιλή

Τα διάσημα «Seven Teacups», αποτελούν για δεκαετίες πόλο έλξης για πολλούς αθλητές καγιάκ και wakeboarders! Είναι πολύ περισσότερο από ένα πολύ απομακρυσμένο και αρκετά προσβάσιμο φαράγγι.
Το Twenty-Two Falls είναι ένα πολύ μεγάλο και απαιτητικό φαράγγι κατηγορίας IV που καταλήγει στο καταπληκτικό φαράγγι που ονομάζεται «Throat of the Devil» και αποτελεί ένα τραπεζοειδές σπείρωμα 180º. Το Teacups είναι ιδανικό για καγιάζ γιατί έχει επτά καταρράκτες και αντίστοιχα επτά επίπεδα σημεία.

9. Φαράγγι Tsang-Po, Θιβέτ

Αυτό το τεράστιο και απομακρυσμένο φαράγγι είναι από τα πιο δύσκολα στη κατηγορία V, με ρέματα πάνω από 2.500μ σε όλο το μήκος των 240χλμ. Στο Tsang-Po καταλήγει το μισό νερό του Θιβετιανού οροπεδίου που ρέει με ορμή στο θαυμάσιο τοπίο του.
Το 2002, μια ομάδα με επικεφαλή τον Scott Lindgren, κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς σε 30 ημέρες, την πρώτη κάθοδο στο «Upper Gorge». Μέχρι στιγμής, όμως, ολόκληρη η διαδρομή στο φαράγγι Tsang-Po, δεν έχει γίνει ποτέ και από καμία ομάδα.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο