Αγώνισμα σκοποβολής μεγάλης απόστασης – Long range shooting

Ένα από τα νέα αγωνίσματα του αθλήματος της σκοποβολής είναι και το Long  Range Shooting (Βολή σε μεγάλη απόσταση) το οποίο αναπτύσσεται σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και κυρίως στις  ΗΠΑ.

Η Ενωτική Κίνηση προτείνει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του αγωνίσματος της σκοποβολής μεγάλης απόστασης (long range shooting).

Οι αποστάσεις του αγωνίσματος  είναι από 400-500 έως τα 1000 μέτρα, το Extreme Long από 1000 έως τα 1600 μέτρα και το Ultra Long  από τα 1600 και πάνω.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που παράγουν τυφέκια  για το long range, νέες τεχνολογίες που δημιουργούν καλύτερα υλικά και η συνεχής μελέτη όλων των παραπάνω πληροφοριών είναι μία διαρκής πρόκληση.   Τα τυφέκια αυτά είναι η αιχμή της τεχνολογίας όσον αφορά τον ατομικό εξοπλισμό και για αυτό τον λόγο ανάλογη είναι και η τιμή σε σχέση με την ποιότητα και την αξιοπιστία.

Οι κλιματολογικές – τοπογραφικές  συνθήκες στο long range είναι μοναδικές σε κάθε βολή και επηρεάζουν την τροχιά της βολίδας κατά την πορεία της προς τον στόχο. Άνεμος, υγρασία, θερμοκρασία, υψόμετρο είναι  μερικές από τις κλιματολογικές – τοπογραφικές  παράμετροι που  επηρεάζουν την κάθε βολή. Όσο η απόσταση της βολής αυξάνεται και το εμβαδόν του στόχου μικραίνει τόσο πιο αξιόπιστα στοιχεία σε πραγματικό  χρόνο  πρέπει  να έχουμε για τις κλιματολογικές – τοπογραφικές  συνθήκες. Η τεχνολογία τα τελευταία 5 χρόνια έχει κάνει άλματα και κατόρθωσε να συνδιάσει μία συσκευή βαλλιστικού προγράμματος που δίνει σε πραγματικό χρόνο σχεδόν την λύση των παραμέτρων της βολής του Long Range.

Αξιοσημείωτη είναι η ομαδική συνεργασία που απαιτείται για το άθλημα του long range  όπως ο  σημαντικός ρόλος του Spotter. Είναι ο συνεργάτης  του σκοπευτή που τον κατευθύνει να διορθώσει την βολή του με εύστοχες παρατηρήσεις για να πετύχει  τον στόχο σε περίπτωση που η πρώτη βολή είναι άστοχη. Εργαλεία σημαντικά για να φέρει εις πέρας την αποστολή του ο Spotter είναι το spotting scope και το rangefinder.

Στην χώρα μας δεν έχει αναγνωριστεί το αγώνισμα του Long Range Shooting.   Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί περιορισμοί όσο αφορά το εύρος των διαμετρημάτων που επιτρέπονται στην αθλητική σκοποβολή των ραβδωτών τυφεκίων (βάση νόμου έως 8mm) με αποτέλεσμα να υστερούμε σε γνώσεις σε σχέση με αθλητές πολλών  άλλων χωρών.

Στο αγώνισμα του long range υπάρχει ένας απίστευτος όγκος γνώσεων και πληροφοριών που οι Έλληνες αθλητές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους διότι διαθέτουν τα καλύτερα  υλικά που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά και κατέχουν στον ύψιστο βαθμό την λειτουργία τους.

Συμπερασματικά οι Έλληνες σκοπευτές που έχουν την τεχνογνωσία και διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά και την γνώση  σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, θα πρέπει  να έχουν την ευκαιρία  να ενσωματώσουν το άθλημα του long range στην ΣΚΟΕ.

 

 

www.sportime.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top