Οι αγγελοκαρχαρίες είναι από τα πιο απειλούμενα είδη καρχαριών παγκοσμίως και στη Μεσόγειο συναντάμε τρία είδη από αυτούς; την Ακανθόρινα Squatina aculeata, τη Ματόρινα Squatina oculata και τον Αγγελοκαρχία ή Ρίνα Squatina squatina. Και τα τρία αυτά είδη αξιολογούνται ως Κρισίμως Κινδυνεύοντα σύμφωνα με τον κόκκινο κατάλογο απειλούμενων ειδών της IUCN, κυρίως ως αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης τους από την αλιεία.
Η iSea, συμβάλλοντας ενεργά στη διατήρηση των αγγελοκαρχαριών στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συνεργασία ειδικών από 15 διαφορετικούς οργανισμούς και με την υποστήριξη των Shark Conservation Fund και Save Our Seas, διεξήγε μελέτη με στόχο τον καθορισμό κρίσιμων περιοχών, σημαντικών για την προστασία τους, στο Αιγαίο πέλαγος μέσα από τις διαθέσιμες παρατηρήσεις αγγελοκαρχαριών στην περιοχή. Ως σημαντικές περιοχές για τους αγγελοκαρχαρίες προέκυψαν: η θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, η περιοχή μεταξύ της Χίου και των παράλιων της Τουρκίας, η θαλάσσια περιοχή των Δωδεκάνησων και τα αντίστοιχα Τουρκικά παράλια και τέλος οι βόρειες ακτές της Κρήτης.
Όπως αναλυτικά αναφέρει η iSea:
“Συγκρίνοντας το υφιστάμενου δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και των περιοχών όπου απαγορεύεται η αλιεία στην Ελλάδα και την Τουρκία, με τις σημαντικές περιοχές που εντοπίστηκαν, δυστυχώς μόνο πέντε προστατευόμενες περιοχές της Τουρκίας και καμία της Ελλάδας, συμπίπτουν με τις σημαντικές περιοχές για την προστασία των αγγελοκαρχαριών.
Η κατάσταση διατήρησης των αγγελοκαρχαριών και το γεγονός ότι η κατανομή τους δεν συμπίπτει με το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις που προέρχονται μόνο από νεκρά/αλιευμένα άτομα, αναδεικνύει την άμεση ανάγκη για τη λήψη μέτρων προστασίας τους.
Το υφιστάμενο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στη Μεσόγειο φαίνεται ότι δεν διασφαλίζει την προστασία των καρχαριών. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναπτυχθούν νέα εργαλεία, όπως σημαντικές περιοχές καρχαριών και βάτων, ή να τεθούν σε καθεστώς προστασίας αναγνωρισμένες σημαντικές περιοχές στη Μεσόγειο (π.χ. Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές Μεσογειακής Σημασίας).
Τέλος, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, προτείνονται μέτρα προστασίας των αγγελοκαρχαριών για την Ελλάδα και την Τουρκία.”
Βρείτε την επιστημονική δημοσίευση εδώ.