Ανησυχητική αύξηση περιστατικών με αγριογούρουνα σε όλη την Ελλάδα

Με τα αγριογούρουνα της Κορώνης θα ασχοληθεί την Τετάρτη το Περιφερειακό Συμβούλιο και πιο συγκεκριμένα με το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η αύξησή τους. Εισηγήτρια ορίστηκε η κ. Μαργαριτα Σπυριδακου.

 

Σύγκρουση με αγριογούρουνο συνέβη το Σάββατο, μέρα μεσημέρι στο ύψος του χωριού Κονισκός.

Όπως είπε ο οδηγός του οχήματος, πήγαινε με κανονική ταχύτητα και βρισκόταν σ’ ένα σημείο όπου ο δρόμος ήταν ευθεία και δεν είχε καμία επικινδυνότητα.
Ξαφνικά ένας ευμεγέθης αγριόχοιρος περί 200 κιλά βάρος, πετάχτηκε μπροστά στο διερχόμενο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα η σύγκρουση να είναι αναπόφευκτη. Το συγκεκριμένο ζώο, γενικά διαθέτει πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση κι ακοή όμως η όρασή του είναι περιορισμένη. Το όχημα ακινητοποιήθηκε, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα το ζώο συνέχισε τον αγώνα διαφυγής του από τους κυνηγούς, κινούμενο προς το δάσος.

Οι ζημιές στο αυτοκίνητο είναι υπαρκτές, όμως το σημαντικότερο για τους επιβαίνοντες είναι ότι βγήκαν εντελώς σώοι, παρότι βρίσκονταν μέσα σ’ ένα συνηθισμένο ΙΧ.
Τα αγριογούρουνα, περιφέρονται αυτή την εποχή σε μεγάλα κοπάδια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους όσους κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ειδικά αυτό το διάστημα όπου είναι σε εξέλιξη η κυνηγετική περίοδος και πέφτουν πάρα πολλές τουφεκιές…!

(www.tameteora.gr)

 

Κατά κοπάδια μπαίνουν ανεξέλεγκτα τα αγριογούρουνα στα χωριά του Έβρου δημιουργώντας τεράστιες ζημίες στις καλλιέργειες.

Ο κ. Παναγιώτης Χατζηλούδης από το Κουφόβουνο περιγράφει την εμπειρία που έχει στις δικές του καλλιέργειες. «Τα αγριογούρουνα περνούν ανά κοπάδια από δίπλα μας, χωρίς φόβο. Μόνο που δεν μας λεν καλημέρα. Φέτος μου έφαγαν 10.000 φυτά μπρόκολα,  λάχανα και κουνουπίδια. Η καταστροφή είναι μεγάλη και το χειρότερο δεν προλαβαίνω να κάνω δεύτερη σπορά ώστε να είμαι έτοιμος να πουλήσω στην ώρα»

Τα ζώα πηγαίνουν στα σταγονίδια και ξεριζώνουν με ευκολία τα φυτά. Ανάλογες ζημιές έχουν γίνει σε άλλες καλλιέργειες.

Τώρα ο κ. Χατζηλουδης αποφάσισε να σπείρει σε χωριό που βρίσκεται σε άλλη κατεύθυνση από το δικό του ώστε να δοκιμάσει αν είναι καλύτερα.

Πάντως σε ερώτηση που έκανε στο ΕΛΓΑ για πάρει αποζημίωση, έμαθε με έκπληξη ότι η ζημιά στον  Έβρο δεν αποζημιώνεται σε αντίθεση με την Κομοτηνή. Γενικά για τα αγριογούρουνα δεν υπάρχει αποζημίωση.

Μόνη ελπίδα να αρχίσουν οι βροχές ώστε να σταματήσουν να τους ενοχλούν αφού θα δυσκολεύονται να περάσουν τον Έβρο ποταμό που τους φέρνει από την Τουρκία.

 

(www.evrosonline.gr)

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top