Η Κρήτη στο νου μας είναι ένας θερινός προορισμός, είναι οι παραλίες της, το Φραγκοκάστελο, το Eλαφονήσι, τα Φαλάσαρνα, το Φοινικόδασος, η Πρέβελη, το Αγιοφάραγγο και πόσες ακόμα, είναι ο ήλιος της, τα υπέροχα παραθαλάσσια χωριά της, είναι οι γεύσεις της.
Είναι όμως και ένα νησί με μεγάλο ορεινό όγκο, με γραφικά χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Ψηλορείτη, των Λευκών Ορέων και της Δίκτης και ένας εξαιρετικός προορισμός για ορειβατικό σκι.
Διαθέτει τρία βουνά που ξεπερνούν τα 2.000 μ. τον Ψηλορείτη με ψηλότερη κορυφή τον Τίμιο Σταυρό στα 2.456 μ., τα Λευκά Όρη με τις Πάχνες στα 2.454 μ. και τη Δίκτη με την κορυφή Σπαθί στα 2.148 μ.
Το νησί έχει μακρά ιστορία στην ορειβασία, ο ΕΟΣ Χανίων για την ακρίβεια λειτουργεί ήδη από τη δεκαετία του 1930 ενώ υπάρχουν ορειβατικοί σύλλογοι σε όλη την Κρήτη.
Ωστόσο, το ορειβατικό σκι ήταν σχεδόν άγνωστο, παρέμενε ένα μικρό μυστικό μεταξύ των φανατικών της ορειβασίας. Mια παρέα ορειβατών με καταγωγή από την Κρήτη έκαναν κάτι που αρχικά φάνταζε μάταιο αν όχι τρελό: διοργάνωσαν τον πρώτο αγώνα ορειβατικού σκι στην Κρήτη αυτόν που σήμερα είναι γνωστός ως Pierra Creta και που πλέον αποτελεί θεσμό.
Μάλιστα το 2019 υπήρχαν πάνω από 50 συμμετοχές από 11 διαφορετικές χώρες ενώ και η φετινή διοργάνωση – που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαρτίου – παρά τους περιορισμούς της πανδημίας είχε εκτός από τις ελληνικές συμμετοχές, σκιέρ από τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Νορβηγία, την Ιταλία κ.α. (www.pierracreta.gr).
Το χιονοδρομικό πεδίο της Κρήτης όσο και να φαίνεται παράξενο, δεν είναι μικρό και η περίοδος χιονοκάλυψης μεγάλη -διαρκεί μέχρι τα μέσα Απριλίου ενώ μπορεί πολλές φορές να φτάσει μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Ιδανικός δηλαδή προορισμός για ανοιξιάτικο σκι καθώς μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με ρακές στην ακροθαλασσιά. Όσοι, λοιπόν, αγαπάτε το σκι και την ορειβασία, βάλτε μια ακόμα πινέζα στο χάρτη σας και ανεβείτε στον Ψηλορείτη, εκεί όπου μπορείτε να κάνετε σκι με το βλέμμα σας να χάνεται στο μπλε του Κρητικού πελάγους. Η πιο γνωστή «πίστα» είναι αυτή που κατεβαίνει από την κορυφή του Τιμίου Σταυρού προς τον Λάκκο Μυγερού, μκαλές επιλογές όμως είναι και οι διαδρομές που ξεκινούν από το καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος και από την κορυφή Στολίστρα.
Μπορείτε, όμως, να κάνετε σλάλομ και στα Λευκά Όρη, αν και εδώ καλό είναι να έχετε μαζί σας οδηγό καθώς το βουνό είναι δύσκολο και μπορείτε εύκολα να χαθείτε. Σκεφτείτε ότι διαθέτει πάνω από 50 κορφές που ξεπερνούν τα 2.000 μ. Η Δίκτη στο Λασίθι είναι επίσης μια ωραία επιλογή που όμως χάνει το χιόνι της πιο γρήγορα. Σημειώστε πως στα χωριά Λιβάδια και Ανώγεια Ρεθύμνου λειτουργούν καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού ορειβατικού σκι από τον «Αναβάτη του Ψηλορείτη», μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που εκτός των άλλων προωθεί το ορειβατικό σκι στο νησί (6971924300).
https://www.facebook.com/watch/?v=175226674355163&t=0
Η απόφαση για το πού θα κινηθείτε για σκι εξαρτάται φυσικά και από το après ski. Σκεφτείτε το πρωί να κάνετε σκι στις πλαγιές της Ίδης και το απόγευμα να πίνετε τον καφέ σας στο παλιό ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου, να δοκιμάζετε εξαιρετικά τυριά, μέλι και κρασί στα Λιβάδια στα 600 μέτρα υψόμετρο ή να κάνετε βόλτα στον παλιό οικισμό με τα καλντερίμια, τα πέτρινα σπίτια και τις παλιές τούρκικες φυλακές στο Γαράζο, στα στενά του χωριού Μαργαρίτες με τον βενετσιάνικο αέρα ή στα Ανώγεια, το πιο γνωστό ίσως χωριό του Ρεθύμνου με το πληθωρικό παραδοσιακό του ύφος και την αυθεντική κρητική κουζίνα.