Aperitivo, το happy-hour στη Ρώμη

Όσοι  γνωρίζουν τα της Ιταλίας εκ των έσω, παραδέχονται ότι η ώρα για aperitivo για τους Ιταλούς είναι πολύ σπουδαία υπόθεση. Όπως η ώρα του τσαγιού για τους Άγγλους (Tea-time, dear!) ή το ουζάκι για τους Έλληνες. Στάση ζωής.

Για τους low-budget περιηγητές, όμως, το ιταλικό Prendiamo un aperitivo (“ας πάρουμε ένα απεριτίφ”) σηματοδοτεί happy-hour στην Ιταλία και, συνήθως, εξοικονόμηση χρημάτων για ένα γεύμα.

Στα περισσότερα μπαρ των πόλεων του ιταλικού βορρά (Μιλάνο, Τορίνο κ.λπ.)  αλλά και στις άλλες  πόλεις της Ιταλίας -τουλάχιστον μέχρι τη Νάπολη- κατά την ώρα του aperitivo  στήνεται μπουφές με έμφαση κυρίως στην τοπική κουζίνα. Οι μεζέδες προσφέρονται δωρεάν και χωρίς περιορισμό με το κοκτέιλ, τη μπύρα ή το λικέρ. Έτσι με ένα ποτό τρώτε όσο και ό,τι θέλετε δωρεάν από τον μπουφέ.

Το ιταλικό aperitivo (απεριτίφ) είναι μία, θεωρητικά, low-budget πρόταση-θεσμός για φαγητό που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία. Ξεκίνησε από τον βορρά και υιοθετήθηκε και από άλλες περιοχές της Ιταλίας, χωρίς να αλλοιώνονται τα στοιχεία της τοπικής κουζίνας κάθε περιφέρειας. 

Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, αν το aperitivo σας σερβιριστεί με ένα πιάτο που φιλοξενεί ένα σχεδόν μικρό βουνό από prosciutto, τυριά, ελιές, λιαστές ντομάτες, πιτσάκια, ψωμάκια και διάφορα άλλα prodotti tipici locali.  Είναι gratis (δωρεάν)! 

Ιncluded (σ.σ.περιλαμβάνονται)” θα εξηγήσει ο σερβιτόρος και θα σάς καλέσει στον μπουφέ.

Πάντως το εντυπωσιακό δεν είναι τόσο το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης όσο το πλούσιο στήσιμο του κάθε μπουφέ. Οι Ιταλοί δεν κάνουν εκπτώσεις στο φαγητό. Οι σεφ τους “τα δίνουν όλα” για το aperitivo και υπάρχει ανάμεσά τους μεγάλος ανταγωνισμός για την δημιουργική παρασκευή gourmet εδεσμάτων με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της χώρας.

Το aperitivo αρχίζει, συνήθως, νωρίς το απόγευμα, και αναγράφεται στο ωράριο.

 

 

www.greek-crossroads.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top