BROWNING ULTRA XS

Ένα ιδανικό όπλο για sporting 

Η διάσηµη βιοµηχανία όπλων BROWNING έχει µια πολύ ενδιαφέρουσα γκάµα µοντέλων ειδικών για SPORTING από την οποία ξεχώρισα ένα µοντέλο που θεωρώ ιδανικό «εργαλείο» γι’ αυτό το άθληµα.

Προσφέρεται µάλιστα µε ρυθµιζόµενο κοντάκι για να ταιριάξει µε τα µέτρα του κατόχου του, έστω και αν εκείνος έχει ιδιότυπο σωµατότυπο ή είναι αριστερόχειρας. Χρησιµοποιώ προσωπικά ένα µοντέλο αυτής της σειράς για το SPORTING και σας παραθέτω τα τεχνικά του στοιχεία αναλυτικά ώστε να το γνωρίσετε καλύτερα.

Bάση

∆ιαθέτει το κλασικό προφίλ της BROWNING µε τον µεγάλο περαστό πίρο µπροστά όπου δένει το άγκιστρο της κάνης, µε µια διάµετρο οκτώ χιλιοστών, που είναι και το αρχέγονο χαρακτηριστικό των σούπερ ποζέ της βιοµηχανίας.

Το σύστηµα των κλειδιών του όπλου ολοκληρώνεται µε το µεγάλο συρτάρι που βγαίνει από την κάτω πλευρά του καθρέπτη και εισχωρεί στις δύο µεγάλες από τη κάτω πλευρά του καθρέπτη και εισχωρεί στις δύο µεγάλες υποδοχές (εγκοπές στο πίσω µέρος των κανών.

Εκεί σχηματίζοντας µια επιφάνεια συνολικής επαφής 36 τετραγωνικών χιλιοστών, το πλάτος 27,3 χιλιοστά συρτάρι εγγυάται ότι το όπλο όσο βαριά χρήση και αν του κάνουµε δεν πρόκειται να χαλαρώσει (να κουνήσει όπως λέµε) για περισσότερο από µία ζωή.

Εσωτερικά της βάσης ο µηχανισµός του όπλου είναι ο απλός και γνωστός βασισµένος στην ευρεσιτεχνία BROWNING µε τα µεγάλα σπειροειδή ελατήρια των σφυρών, το αντίβαρο αδρανείας και τη µονή επίχρυση, µε δυνατότητα επιλογής κάνης που θα ρίξει πρώτη σκανδάλη.

Επίσης, η σκανδάλη έχει το προσόν να µετακινείται σε τρεις διαφορετικές θέσεις, µπρος-πίσω. Η εξωτερική επιφάνεια της βάσης διαθέτει ελαφρύ σκάλισµα και χρυσό περίγραµµα µε το σήµα και το όνοµα της BROWNING επίσης σε χρυσό. Είναι µια εργασία που την έχει επιµεληθεί το custom shop της BROWNING στο Herstal του Βελγίου, ενώ το τελικό φινίρισµα στο χρώµα του παλαιού ασηµιού βασίζεται σε επεξεργασία αζώτοσης της βάσης.

15

Κάνες

Το όπλο διατίθεται βασικά σε τρία µήκη κανών 71, 76 και 81 εκ. µε θαλάµη µόνο 70 χιλ. και µόνο σε δωδεκάρι διαµέτρηµα. Η σύνδεση των κανών έχει γίνει µε τη σύγχρονη µέθοδο του µονοµπλόκ που δεν αφήνει ίχνη ραφής στη πάνω κάνη και τους έχει γίνει εσωτερική επιχρωµίωση για προστασία από τις οξειδώσεις.

Οι κάνες εσωτερικά είναι Back-Bore δηλ. διαθέτουν ένα διευρυµένο αυλό στα 18,84 χιλ. το οποίο παρέχει σηµαντικά πλεονεκτήµατα όπως: µείωση της ανάκρουσης, οµοιοµορφία στην κατανοµή των σκαγιών στο στόχο και αύξηση της ταχύτητος των σκαγιών κατά 2%.

Το όπλο διατίθεται µε σταθερά τσοκαρίσµατα 1/4 και 3/4 (έκδοση απλή Sporting). Με εσωτερικά βιδωτά τσοκάκια Invector Plus σε όλους τους συνδυασµούς των συσφίγξεων (εκδόσεις Sporter & Sporter Ported). Επιπλέον στον τύπο Ported συναντάµε στο µπροστινό µέρος της κάνης πριν από τα τσοκ, τις οπές εκτόνωσης αερίων (όπως το Compensator), σε διάταξη 28 οπών από τις δύο πλευρές της κάτω κάνης και 18 στην πάνω.

Αυτές συντελούν στη µείωση ακόµη περισσότερο της ανάκρουσης και της αναπήδησης του στοµίου τη στιγµή της βολής. Αυτές όµως οι οπές ενώ επιτρέπονται να υπάρχουν στο όπλο του Sporting και του Skeet, δεν επιτρέπονται στο όπλο του Trap και του Double Trap.

Στο πάνω µέρος των κανών του Ultra XS συναντάµε µια εξαεριζόµενη συρταρωτή ρίγα µε δύο λευκά στόχαστρα (ένα µικρό στη µέση 2 χιλ. και ένα µεγαλύτερο 3 χιλ. µπροστά). Το σφηνοειδές σχήµα της ρίγας ξεκινάει µε εύρος 13 χιλ. πίσω για να καταλήξει στο στόµιο 10 χιλ.

Η βαφή των κανών σε στιλπνό µαύρο είναι πολύ καλή και οι πλαϊνές εξαεριζόµενες ρίγες ανάµεσά τους τονίζουν την αγωνιστική χροιά του όπλου.  Η κατασκευή των κανών έχει γίνει µε το ειδικό ατσάλι κανών CR-MO (χρώµιο µολυβδαιονιούχο) όπως ακριβώς και η βάση του όπλου που εξετάσαµε πριν. Άλλωστε πάνω σε αυτό το όπλο δεν υπάρχει τίποτα το συνθετικό ή κάτι από κράµα αλουµινίου. Είναι κατασκευασµένο από ατσάλι και καρυδιά.

Κοντάκι – Πάπια

Τα ξύλινα µέρη του όπλου είναι κατασκευασµένα από ευρωπαϊκή καρυδιά µε αρκετά καλά νερά. Η πάπια είναι λεπτή τύπου Σνάµπελ ή αλλιώς Tulip όπως την ονοµάζει η BROWNING και στο εσωτερικό της διαθέτει τον µηχανισµό των αυτόµατων εξολκέων του όπλου.

Το κοντάκι διαθέτει πιστολοειδή λαβή µε ένα σηµαντικό και χρήσιµο προτέρηµα.  Είναι ρυθµιζόµενο καθ’ ύψος και κατά διεύθυνση, µε εύρος ρύθµισης κατά διεύθυνση µέχρι τα 12,5 χιλ. Προς τα δεξιά (Cast-Off) ή προς τα αριστερά (Cast-On), για χρήση από δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες σκοπευτές.

Η ρύθµιση καθ’ ύψος κυµαίνεται για τη µικρή κλίση (µπροστά) από 25 έως 38 χιλ. ενώ για τη πίσω από 48 έως 58 χιλ. Ενώ δεν µεταβάλλεται η µεγάλη κλίση στην πίσω άκρη του κοντακίου.

∆ιαθέτει θα έλεγα, ένα κοντάκι µε ρυθµιζόµενο Monte Carlo που του δίνει τη δυνατότητα να προσαρµόζεται σε οποιοδήποτε σκοπευτή αφού το µήκος του µπορεί να τροποποιηθεί από την ρυθµιζόµενη πίσω-εµπρός σκανδάλη. Όλες οι ρυθµίσεις γίνονται µε κλειδάκια τύπου Allen που συνοδεύουν το όπλο. Το φινίρισµα του κοντακίου και της πάπιας έχει γίνει µε λινέλαιο και οι ψάθες τους είναι χειροποίητες.

Σχόλια

Το Ultra XS προσφέρεται σε µια ανθεκτική βαλίτσα αλουµινίου για ασφαλή µεταφορά, αφού κλειδώνει και είναι ιδανική για αεροδρόµια κ.λπ.  Μέσα περιέχει όλα τα αξεσουάρ του όπλου ακόµη και δύο εφεδρικές, διαφορετικού σχήµατος σκανδάλες (φαρδιά λεία και Ολυµπιακού τύπου λεία).

Το βάρος του όπλου ανάλογα µε το µήκος των κανών, κυµαίνεται από 3,550 γραµ. έχω 3,650 γραµ. κάτι σύνηθες για σκοπευτικό όπλο.  Η κατασκευή του έχει γίνει στο εργοστάσιο της Ιαπωνίας και έχει δοκιµαστεί στα 1200 µονάδες Bars. Είναι ένα όπλο που θα δικαιώσει τον αγοραστή µια και προσφέρει σύγχρονη τεχνολογία, παραπάνω αντοχή, υψηλό βαθµό αξιοπιστίας και προέρχεται από ένα εργοστάσιο µε όνοµα βαρύ στη ιστορία.

Του Μπάµπη Αιγινήτη, προπονητή Κυνηγετικής Σκοποβολής

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο