Δασαρχείο Πεντέλης: Αντιδράσεις για το κάλεσμα σε «δράση» για την μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης, με την οποία καλεί σε «υλοποίηση μέτρων μείωσης πληθυσμού αγριόχοιρων» στην περιοχή του Αγίου Διονύσου και στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους.

Στόχος είναι σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του δασάρχη, να μειωθεί ο πληθυσμός των ζώων στο δάσος έναντι της Εκάλης και δεξιά του Διονύσου, παρά το γεγονός ότι το κυνήγι απαγορεύεται μετά τις πυρκαγιές.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δασαρχείου, «εφαρμόζοντας το μέτρο αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, η Υπηρεσία μας θα προβεί σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου σε επαναληπτική έξοδο του συνεργείου, την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 και ώρες από 5π.μ. έως 12μ.μ. Το συνεργείο θα δράσει στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται στα ανάντη του οικισμού της Εκάλης προς το βουνό έως τη δασική θέση ¨ΑΛΟΥΛΑ¨ (Άγιος Λουκάς, Προφήτης Ηλίας) Διονύσου».

Μάλιστα το δασαρχείο προτείνει την παρουσία περιπολικού της Αστυνομίας για την απαγόρευση εισόδου οχημάτων και πεζών, στην συμβολή των οδών Λ. Αθηνών και Μεσσήνης Δήμου Διονύσου στην αρχή του χωματόδρομου που οδηγεί στο δάσος, ενώ θεωρεί χρήσιμη την παρουσία υπαλλήλων των Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου στην περιοχή της εκκλησίας του Αγ. Παντελεήμονα Κηφισιάς, για ενημέρωση των πολιτών και αποφυγή εισόδου τους στο δάσος.

Ωστόσο, λίγες μέρες νωρίτερα, με εγκύκλιο οδηγία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος που υπογράφει ο αρμόδιος Υφυπουργός ΠΕΝ κος Γ. Αμυράς, έγινε γνωστό προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι απαγορεύεται το κυνήγι σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές και έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δεν είναι λίγοι οι δημότες του δήμου Διονύσου που αντιδρούν στην απόφαση του δασαρχείου, ενώ ερωτήματα εγείρονται για το σκεπτικό του δασαρχείου για μια περιοχή που επλήγη από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική. 

Οι Φιλόζωοι Εθελοντές Εκάλης σε ανάρτησή τους στα social media ζητούν να ανακληθεί η απόφαση.

«Ζητούμε να ανακαλέσετε την προγραμματισμένη για τις 31/08/21 «δράση» σας για την μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, με Αρ.Πρωτ: 102251 & Ημ/νία 25/08/21, στο δάσος ανάντη της Εκάλης και δεξιά από τον Διόνυσο».

«Δεν είναι δυνατόν τώρα η λύση του Δασαρχείου Πεντέλης να είναι η θανάτωση των σχεδόν εξημερωμένων αγριόχοιρων/υβριδίων, αφού κυνηγηθούν ανηλεώς από κυνηγόσκυλα & κυνηγούς, σε περιαστικό δάσος όπου απαγορεύεται το κυνήγι και ακόμα υπάρχουν περιπολίες για την αποτροπή πυρκαγιάς, σε Δήμο που έχει κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη από την Πολιτική Προστασία, για τον οποίο υπάρχει απαγόρευση θήρας από το ΥΠΕΝ εξαιτίας των πυρκαγιών, χωρίς την προβλεπόμενη από τον νόμο συνεργασία με τους Δήμους Διονύσου και Κηφισιάς», επισημαίνουν.

 

 

www.lifo.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top