ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΡΑΚΟΕΙΔΩΝ

Κάπου… κάποτε σε μια περιοχή όπου η πεδινή πέρδικα ήταν άφθονη, για έναν μυστηριώδη λόγο τα πουλιά άρχισαν σταδιακά να μειώνονται και με την πάροδο του χρόνου σχεδόν εξαφανίστηκαν σε μια επιφάνεια 3-4 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ομως έξω από αυτήν την περιοχή οι καμπίσιες διατηρούσαν τον πληθυσμό τους στα φυσιολογικά επίπεδα πυκνότητας. Θηραματολόγοι, θηροφύλακες και Κυνηγετικοί Σύλλογοι βάλθηκαν να βρουν την αιτία που είχε προκαλέσει αυτόν τον γεωγραφικό θύλακα εξαφάνισης της πέρδικας. Εψαξαν όλες τις πιθανές αιτίες, όπως χρήση φυτοφαρμάκων, αλλαγή καλλιεργειών, έλλειψη κάλυψης, έλλειψη τροφής, αύξηση του πληθυσμού των αρπακτικών και τελικά άκρη δεν βρέθηκε. Η εξαφάνιση ήταν αδικαιολόγητη. Ωσπου μια μέρα ένας θηροφύλακας τυχαία ανακάλυψε την αιτία.

Εξόρμηση για καρακάξες!
Κάτω από ένα ψηλό δέντρο παρατήρησε ότι υπήρχαν τσόφλια από αβγά. Αρχισε να παρακολουθεί το δέντρο από ακτίνα ασφαλείας και τότε ανακάλυψε την αιτία μείωσης της πέρδικας? Ενα ζευγάρι καρακάξες είχε αποκτήσει ειδίκευση στη λεηλασία των αβγών. Τα πονηρά πουλιά καθισμένα σε ψηλά δέντρα παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ζευγαριών της καμπίσιας.

Η πέρδικα την εποχή της επώασης των αβγών έχει ιδιαίτερη συμπεριφορά που προδίδει την παρουσία της φωλιάς και σιγά σιγά μια-δυο καρακάξες έμαθαν ότι την εποχή της αναπαραγωγής υπάρχουν κάπου κρυμμένα λαχταριστά αβγά. Ως πανέξυπνο και παρατηρητικό πουλί που είναι ήταν επόμενο να εξειδικευτεί στην λεηλασία των αβγών αλλά και των νεοσσών τα οποία έτρωγε ενώ παράλληλα τάιζε τους δικούς της νεοσσούς.

Να λοιπόν ποια ήταν η αιτία της μείωσης της πέρδικας στη συγκεκριμένη περιοχή. Η εξόντωση της? αβγοσυλλέκτριας καρακάξας έφερε την ισορροπία και σταδιακά οι πέρδικες αυξήθηκαν ώσπου έφτασαν στα φυσιολογικά επίπεδα πληθυσμιακής πυκνότητας.

Βέβαια αυτή είναι μία μόνο περίπτωση της ζημιάς που μπορεί να κάνει η καρακάξα και την οποία την αναφέρουν οι θηραματολόγοι ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.. Ανάλογες περιπτώσεις αναμφίβολα θα υπάρχουν πολλές αν κρίνουμε από την αφθονία και την πληθυσμιακή έξαρση που παρουσιάζει αυτό το κορακοειδές σε ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο.

Μήπως λοιπόν θα πρέπει να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια καταπολέμησής της που θα είναι μια πραγματική φιλοθηραματική ενέργεια με ουσιαστικά αποτελέσματα;

Καταπολέμηση κορακοειδών
Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες αντί να δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε άχρηστες απελευθερώσεις και πολυδάπανα εκτροφεία θα πρέπει να στραφούν στην καταπολέμηση των κορακοειδών όπως ήδη έχει κάνει στο παρελθόν και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμπελοκήπων. Και όπως προγραμματίζουν να κάνουν ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας (τηλ.: 25210.34461) και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τρίπολης (τηλ.: 2710.223905) που διοργανώνουν κυνήγι καρακάξας σε μια προσπάθεια περιορισμού του πλέον πολυπληθούς «επιβλαβούς» της ελληνικής υπαίθρου.

Οι δύο Κυνηγετικοί Σύλλογοι προσκαλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στις εξορμήσεις και για περισσότερες πληροφορίες οι κυνηγοί μπορούν να τηλεφωνούν για τις περισσότερες λεπτομέρειες. Εξορμήσεις για καρακάξες διοργανώνουν και ο Ομιλος Πόιντερ-Σέττερ σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λαγκαδά.
Ας συμμετάσχουμε λοιπόν όσοι μπορούμε και ας πάρουμε μαζί κάποιον φίλο μας. Το κυνήγι της καρακάξας χρειάζεται πολλά τουφέκια ενώ είναι μια καλή ευκαιρία να ξοδέψουμε τα?παλιοφύσιγγα που έχουμε (;) στην αποθήκη και έχουν σχεδόν σκουριάσει!

Η ταυτότητά της
Είναι είδος παμφάγο που παρουσιάζει έντονη αρπακτικότητα για τα υπόλοιπα είδη ενώ έχει πολύ καλή αναπαραγωγική ικανότητα γεννώντας 5-8 αυγά, ενώ δεν είναι σπάνια η περίπτωση να κάνει δεύτερη γέννα μέσα σε μία αναπαραγωγική περίοδο. Η κοινωνική δομή του βίου της, της εξασφαλίζει μεγάλα ποσοστά επιβίωσης σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που τα γηραιά άτομα δεν εγκαταλείπονται στην τύχη τους αλλά φροντίζονται και προστατεύονται με περίσσεια ευαισθησία από τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας.

Αντιμετωπίζει ελάχιστη θηρευτική πίεση τόσο από τους ελάχιστους φυσικούς εχθρούς όσο και από τον άνθρωπο ο οποίος σπάνια ασχολείται σοβαρά με το κυνήγι της όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Αντίθετα σε χώρες όπου ασκείται σοβαρή θηραματική πολιτική και οι πληθυσμοί της βρίσκονται σε διαρκή έλεγχο. Όλες αυτές οι ιδιότητες της βιολογίας της καρακάξας την κάνουν ένα πολύ πετυχημένο είδος, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πιο πετυχημένου βιολογικά είδος στον κόσμο.

 

πηγη : www.kskyparissias.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top