Ελληνικά κόκκινα κρασιά “value for money”

Είμαι σίγουρος ότι ακούτε πολύ συχνά την φράση “value for money” που αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης της κάθε αγοράς που κάνουμε. Με λίγα λόγια η κάθε μας αγορά πρέπει να μας αποφέρει περισσότερα από αυτά που δαπανάμε. Αυτό συνήθως μεταφράζεται στο ύψος του ποσού που δαπανάμε σε σχέση με την ποιότητα του προϊόντος που αγοράζουμε.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί παράγοντες τους οποίους πρέπει να έχουμε υπ όψιν μας όταν πρόκειται για την εξεύρεση ενός κρασιού “value for money”.

Πχ  περιοχές ή ποικιλίες σχετικά άγνωστες που προσφέρουν κρασιά ισοδύναμης ποιότητας ή προφίλ γεύσης με αυτό που αναζητάμε, ανάμεσα στα οποία  πολλές φορές κρύβονται πραγματικά διαμάντια.

Η Ελλάδα κρύβει έναν τεράστιο πλούτο κρασιών με πολύ ψηλά ποιοτικά στάνταρ σε πολύ καλές τιμές. Ελληνικές αυτόχθονες ποικιλίες όπως Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο αλλά και λιγότερο γνωστές όπως Μούχταρο, Μαυρούδι, Λημνιώνα κ.α. προσφέρουν υπέροχα κρασιά τόσο σε μονοποικιλιακές εκδόσεις όσο και σε πετυχημένα χαρμάνια με κοσμοπολίτικες διεθνείς ποικιλίες. Και το καλύτερο –και αυτό που μας ενδιαφέρει- πουλιούνται σε εξαιρετικές για την ποιότητα τους τιμές.

Επίσης υπάρχουν και Ελληνικά κρασιά από ξενικές ποικιλίες που κοιτάνε αντίστοιχα διεθνή κρασιά στα μάτια, προσφέρονται δε σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μια ολόκληρη λίστα με Ελληνικά «blue chip» κρασιά αλλά αυτό ίσως να είναι το θέμα μιας επόμενης έκδοσης.

Στο πάνελ τυφλής δοκιμής Ελληνικών κόκκινων κρασιών “value for money” που έγινε στο Ble Vin, με όλα τα μέσα ασφάλειας που επιβάλλονται, δοκιμάσαμε συνολικά 35 ετικέτες. Στην ομάδα επαγγελματιών του κρασιού που δοκίμασε τα δείγματα, συμμετείχαν: Αλέξανδρος Μπουζίκας (ASI Diploma Sommelier / Wine Consultant -καλύτερος Έλληνας Οινοχόος 2017), Στέφανος Κόγιας (DipWSET, Owner Wine Style), Βασίλης Γαλανός (Certified Sommelier, Wine Consultant, Wine & Food editor), Ανέστης Χαιτίδης (Οινολόγος και Τεχνολόγος Ποτών, Co-Owner στην εταιρεία The Winehouse), Σάββας Κυριακίδης ( Δημοσιογράφος, Sommelier)

 

ΚΤΗΜΑ ΣΑΜΑΡΤΖΗ Μ.BARRIQUE MERLOT ΜΟΥΧΤΑΡΟ  2017

Κόκκινα φρούτα, φραγκοστάφυλο, πιπέρι αλλά και γλυκά μπαχαρικά από την φανερή επίδραση του βαρελιού στο οποίο έμεινε για 12 μήνες, είναι τα κύρια αρωματικά χαρακτηριστικά του σπάνιου αυτού χαρμανιού. Στο στόμα στρογγυλό με ήπιες τανίνες, τελειώνει με μια ευχάριστη φρουτώδη επίγευση.

 

NEMEA RESERVE SEMELI  ESTATE  2017

Aποκλειστικά από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος στo Κούτσι Νεμέας, ωρίμασε για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια και επιπλέον 12 μήνες στην φιάλη. Βατόμουρα, κράνο, δαμάσκηνα και νότες δρυός υποστηρίζονται επαρκώς από την άγρυπνη οξύτητα και περιβάλλονται από ώριμες πουδράτες τανίνες.

 

OREINOS HELIOS RED SEMELI  ESTATE  2018

Μια value for money πρόταση από τον συνδυασμό του προσφιλούς Aγιωργίτικου και του κοσμοπολίτικου Syrah, προσφέρει στην μύτη όμορφα αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, δέρματος και βαρελιού που συνδράμονται στο στόμα από βελούδινες τανίνες και κατάλληλη οξύτητα.

 

KATOGI AVEROFF INIMA ΝΕΓΚΟΣΚΑ  2017

Στη βλάχικη τοπική διάλεκτο του Μετσόβου, ίνιμα θα πει καρδιά. Τα φρούτα έρχονται από ενήλικα πρέμνα της Γουμένισσας, οινοποιούνται προσεκτικά και ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια 300lt. Εφηβικό τεμπεραμέντο με ξεκάθαρα φρέσκα φρούτα, ζωντανή οξύτητα και έντονα αντιληπτές τανίνες.

 

ΦΙΛΙΑ ΓΗ ΛΗΜΝΙΩΝΑ   2017

Η σχετικά άγνωστη πριν από μερικά χρόνια Λημνιώνα, εκπλήσσει με τον διακριτικό της χαρακτήρα σε ολοένα και περισσότερο προσεγμένες οινοποιήσεις. Ώριμα μαύρα κεράσια, μύρτιλο, βιολέτα και γλυκά μπαχαρικά έρχονται με κομψότητα στην μύτη. Φινετσάτο και ισορροπημένο και στην παλέτα τελειώνει με απαλή βοτανικά επίγευση.

 

 THEMA ΕΡΥΘΡΟ ΠΑΥΛΙΔΗΣ 2018

Ένα ασυνήθιστο χαρμάνι των ποικιλιών Syrah, Αγιωργίτικου, με  πλούσια αρώματα πικάντικων φρούτων, σοκολάτας, εξωτικών μπαχαρικών, δέρματος, και δρυός, διαθέτει μια πολύ τραγανή όξινη γραμμή, ιδιαίτερα συμπαγείς τανίνες, ισορροπημένη παλέτα και μια μακρά επίγευση γλυκών φρούτων.

 

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ  Single Vineyard ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ 2018

Ζουμερό με υπέροχο βάθος, αποκαλύπτει στη μύτη κεράσια, βατόμουρο, γλυκόριζα, kirsch, δαμάσκηνο, μενθόλη, λιαστή ντομάτα και γεύσεις γης, πλαισιωμένα από κομψή αίσθηση βελανιδιάς. Αυτό το εκλεπτυσμένο ξινόμαυρο, στον ουρανίσκο προσφέρει γλυκά μαύρα φρούτα, βότανα, μπαχαρικά και λεπτόκοκκες τανίνες που υποστηρίζονται από την χαρακτηριστική της ποικιλίας (και του υψομέτρου) οξύτητα.

 

APLA ΕΡΥΘΡΟΣ  OENOPS 2019

Ξινόμαυρο, Μαυρούδι και Λημνιώνα διαλεγμένα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος, ζυμώνουν σε δρύινα βαρέλια 500lt. δίνοντας ένα ιδιαίτερο κρασί με όμορφα αρώματα φρούτων του δάσους, δαμάσκηνου, κράνου και απαλές βοτανικές νότες. Καλοδομημένη παλέτα με καθαρό φρούτο χάρη και υποστηρικτική οξύτητα.

 

ΑΣΛΑΝΗΣ ΛΗΜΝΙΟ

Ένα Λημνιό βιολογικής καλλιέργειας από την Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης έχει σίγουρα ενδιαφέρον ιδιαίτερα όταν έχει τα χαρακτηριστικά και την εντυπωσιακή δομή ενός κρασιού όπως αυτό. Καθαρό, ώριμο φρούτο, λουλούδια και μπαχαρικά βρίσκονται εδώ σε ένα καλοδομημένο σύνολο με την τραγανή οξύτητα και τις μαλακές τανίνες.

 

EMPHASIS AGIORGITIKO 2016

Ένα Αγιωργίτικο από την Δράμα που δελεάζει την μύτη με αρώματα ώριμων φρούτων, βιολέτας και γλυκών μπαχαρικών. Γενναιόδωρο στο στόμα, όπου παρ όλο τον όγκο του διατηρεί μια εξαιρετική φινέτσα. Το υψηλό αλκοόλ του άριστα ενσωματωμένο, συντελεί στην εικόνα αυτού του συμπσγούς κρασιού που δηλώνει έτοιμο για κατανάλωση τώρα αλλά και διάθεση για μακρά παλάιωση.

 

LIMNIONA OENOPS 2020

Ένα κρασί περιορισμένης κυκλοφορίας με ιδιαίτερη οινοποίηση και φινετσάτο χαρακτήρα, αποτέλεσμα της πολύμηνης ωρίμανσης με τις οινολάσπες του, σε αμφορείς και μεγάλα δρύινα βαρέλια 500lt. Αρώματα δαμάσκηνου, βύσσινου, κράνου και βιολέτας ξεχωρίζουν στην μύτη ενώ στο στόμα είναι στρογγυλό με βελούδινες τανίνες.

 

KTHMA ΓΡΑΜΨΑ NEFELI 2018

Από σταφύλια της ποικιλίας Αυγουστιάτης που προέρχονται από τα τρία καλύτερα αμπελοτόπια του οινοποιείου. από διαφορετικά υψόμετρα. Ωρίμασε για 12 μήνες σε επιλεγμένα λεπτόκοκκα Γαλλικά δρύινα βαρέλια, δίνοντας ένα γεμάτο κρασί με αρώματα υπερώριμων μαύρων φρούτων, σοκολάτας, γλυκών μπαχαρικών και μια επιπλέον βοτανική διάσταση.

 

ΒΛΑΧΙΚΟ ZOINOS

Τρία πράγματα χαρακτηρίζουν αυτό το ξεχωριστό κρασί που ωρίμασε για 12 μήνες σε ένα συνδυασμό γαλλικών και αμερικάνικων βαρελιών: Ο χαμηλός αλκοολικός του βαθμός (12%), η σχετικά ψηλή του οξύτητα και η αίσθηση πιπεριού που συνοδεύει τα αρώματα κέδρου, δαμάσκηνου και κόκκινων φρούτων.

 

GIKAS WINERY VRADIANO / MERLOT 2017             

Από την σπάνια Ελληνική ποικιλία Βραδυανό και το κοσμοπολίτικο Merlot, το ασυνήθιστο αυτό χαρμάνι ωρίμασε σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια για 12 μήνες., Την μύτη υποδέχονται αρώματα κέδρου και μπαχαρικών που συνοδεύονται από κομψά αρώματα σκούρων φρούτων και αποξηραμένων βοτάνων.

 

AVATON ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 2018

Από τις Ελληνικές ποικιλίες, Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο, το κρασί αυτό τροφοδοτεί την μύτη με αρώματα ώριμων φρούτων του δάσους  μύρτιλου, φραγκοστάφυλου, αρώματα καπνού και μπαχαρικών. Πικάντικη βελανιδιά, βελούδινη τανικότητα, γεμάτο σώμα και φρουτώδης αίσθηση στην μακρά επίγευσή του.

 

AMETHYSTOS CAVA DOMAINE COSTA LAZARIDI  2018

Από την χαρισματική ποικιλία Cabernet Franc, ένα robust κρασί με αρώματα μαύρου φραγκοστάφυλου, μαρμελάδας δαμάσκηνου, cassis, μαύρων κερασιών, βιολέτας, μελανιού και γραφίτη που πλαισιώνονται από νότες καπνού, μέντας, κέδρου και μπαχαρικών Εμφανής η επιρροή του συμβούλου οινολόγου του κτήματος Michel Rolland, στο νεοκοσμίτικου στυλ αυτό κρασί με φανερή διάθεση για παλαίωση.

 

OENOTRIA LAND CABERNET SAUVIGNON AGIORGITIKO DOMAINE COSTA LAZARIDI  2018

Το όνομα του κρασιού είναι εμπνευσμένο από τον Έλληνα βασιλιά, Οίνοτρο που ίδρυσε αποικία στην κάτω Ιταλία όπου και καλλιέργησε την άμπελο. Αδιαπέραστο ρουμπινί χρώμα, στην μύτη εκπέμπει πλήθος σαγηνευτικών αρωμάτων μαύρου φραγκοστάφυλου, μύρτιλων, cassis, λικέρ βατόμουρου, κέδρου, καπνού, αποξηραμένων βοτάνων και άφθονων γλυκών μπαχαρικών.

 

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ SYRAH  2019

Παράγεται από τα πιο παλιά κλήματα του Κτήματος (Petit-Syrah) και παλαιώνει σε καινούρια δρύινα βαρέλια για 24 μήνες. Έχει χρώμα βαθύ πορφυρό και πολύπλοκα αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, δαμάσκηνου, δέρματος, γλυκόριζας, ασφάλτου και πιπεριού και μια μακρά μπαχαρώδη επίγευση.

 

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΕΡΥΘΡΟ SMX  2018

SMX είναι τα αρχικά των ποικιλιών Syrah, Merlot και Ξινόμαυρου. Το flagship κρασί του κτήματος Άλφα, διαθέτει ένα μπουκέτο υπέροχων μαύρων φρούτων, γλυκόριζας, ευκαλύπτου, βιολέτας κέδρου και μπαχαρικών. Στη γενναιόδωρη παλέτα, ώριμα φρούτα περιβάλλονται από ένα κομψό πέπλο βανίλιας και μπαχαρικών, με ώριμες σχεδόν γλυκές τανίνες καταλήγοντας σε μια αξέχαστη σε διάρκεια επίγευση.

 

MUSES ESTATE CABERNET SAUVIGNON 2018

Δαμάσκηνα, κεράσια, βατόμουρα, γλυκόριζα και γλυκά μπαχαρικά -επιρροή από την 12μηνη παραμονή σε δρύινα βαρέλια-, συνθέτουν ένα δελεαστικό μπουκέτο που έχει όμως και ανάλογη συνέχεια στο στόμα. Γεμάτο, εστιασμένο και απαράμιλλα κομψό, δεν προβληματίζει καθόλου ούτε με το 14% αλκοόλ του που προσφέρει μια απαλή αίσθηση γλύκας στην παλέτα.

 

FINE ΜΑΥΡΟΥΔΙ ANATOLIKOS VINEYARDS 2018

Χαμηλές αποδόσεις, ζύμωση σε δρύινα βαρέλια με γηγενείς ζύμες και πάτημα των σταφυλιών με το χέρι, ακολουθούνται από 18μηνη ωρίμανση με τις οινολάσπες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Εντυπωσιακό φρούτο, διακριτική βελανιδιά, βότανα και νότες μελιού στο πολύπλοκο μπουκέτο. Καθαρότητα φρούτου, sur mesure οξύτητα και απαλές τανίνες στην ισορροπημένη παλέτα.

 

 

Του Βασίλη Γαλανού

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Import που διανέμεται σε Ελληνικά εστιατόρια στην Ευρώπη

www.krasiagr.com

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο