Εμπιστευθείτε τη μύτη του!

Του Γιάννη Αποστολόπουλου

 

Πολλοί κυνηγοί δεν ξέρουν πότε το σκυλί τους μπορεί να αποδώσει, πότε μπορεί να χρησιμοποιήσει επωφελώς την όσφρησή του και επιμένουν να το ταλαιπωρούν τόσο με την αφόρητη ζέστη όσο και το χειμώνα, όταν το έδαφος είναι πλημμυρισμένο και ξεπλυμένο από δυνατές συνεχόμενες βροχές ή με αφύσικες ζέστες που είναι χειρότερες από αυτές του καλοκαιριού. Κι όμως υπάρχουν λύσεις για να αποφύγετε εσείς αυτή την παγίδα και ο σκύλος σας την ταλαιπωρία…

 

Οι κυνηγοί από διαπιστώσεις μου, δυστυχώς δεν είναι σε θέση τις πιο πολλές φορές να εξακριβώσουν τη δύναμη της όσφρησης των σκυλιών τους.

Κάνουν το λάθος άλλοτε να θεωρούν το σκυλί τους χωρίς καλή όσφρηση, γιατί δεν καταφέρνει να βρει όσα πουλιά νομίζουν αυτοί ότι έπρεπε, κι άλλοτε από κάποιες τυχαίες φέρμες (συμπτώσεις) να τα θεοποιούν. Δεν ξέρουν όμως αυτό που πρέπει να ξέρουν: το πότε πρέπει να έχουν απαιτήσεις από το σκυλί τους και πότε όχι. Φυσικά οι απαιτήσεις μας εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες κατά κύριο και συνηθέστερο λόγο, όμως και από την κατάσταση των σκυλιών μας, την ποιότητά τους και ιδιαίτερα το συγκεκριμένο άτομο. Όσο πιο μακριά μπορεί να πιάσει μια μυρωδιά, μας τη γνωστοποιήσει με τη συμπεριφορά του και χωρίς χάσιμο χρόνου φερμάρει το θήραμα στη σωστή απόσταση, διακρίνοντας το φόβο του από τη μυρωδιά του, ανάλογη είναι και η βαθμολόγησή του. Πολλοί συνάδελφοι που έχουν μεγάλη παρατηρητικότητα, ξέρουν από μερικές χαρακτηριστικές κινήσεις των σκύλων τους ποιο είναι το θήραμα που έχει επισημάνει το σκυλί τους. Ο ξηρός κρύος καιρός είναι αυτός που βοηθάει εμάς, αλλά περισσότερο το σκύλο μας να εντοπίσει με ευχέρεια το θήραμα, την απόστασή του και το φόβο του και όλα αυτά εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από το ελαφρύ αεράκι που θα πρέπει, αν γίνεται, να είναι κόντρα στο σκύλο. Φυσικά λέμε πότε το σκυλί μπορεί να αποδώσει καλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με διαφορετικό καιρό δεν θα πρέπει να κυνηγήσουμε. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε πότε πρέπει να περιορίζουμε τις απαιτήσεις μας μέσα στα όρια του δυνατού και να κρίνουμε ανάλογα.

 

Και οι σκύλοι έχουν τα όριά τους

Έχουμε δει όλοι μας περιπτώσεις που το σκυλί μας είναι άχρηστο ή σχεδόν άχρηστο. Με μια μεγάλη ζέστη, που καμιά οσμή δεν μένει στο έδαφος για πολύ διάστημα, ένας χειμωνιάτικος νοτιάς που φέρνει κύματα καυτού αέρα ή με μια γερή παγωνιά χρειάζεται κατανόηση και ακόμα καλύτερα, αν το γνωρίζουμε από την προηγούμενη, να μην ξεκινάμε καθόλου, αποφεύγοντας στενοχώριες και λάθος συμπεράσματα για το σκύλο μας που με αυτές τις συνθήκες τον καταπονούμε, ιδίως το ρινικό σύστημά του που καίγεται ή αντίθετα παγώνει. Κατανόηση πρέπει ακόμα να δείχνουμε στη σωματική ή ψυχική κατάσταση του σκύλου μας και φυσικά στη νοημοσύνη του. Δεν μπορεί (εκτός ορισμένων περιπτώσεων) να κυνηγάμε από το πρωί ως το βράδυ, χωρίς σταματημό και να υπερηφανευόμαστε για το σκύλο μας ξεχνώντας ότι και αυτός είναι μια ψυχή, ένα ζωντανό που χρειάζεται την ξεκούρασή του, το νερό του, το φαγητό του κ.τ.λ. Όσοι δεν γνωρίζουν αυτές τις ανάγκες δεν πρέπει να έχουν σκυλιά γιατί οι αντιλήψεις τους για το κυνήγι και τα ζωντανά είναι εσφαλμένες.

Υπάρχει και η περίπτωση το σκυλί μας να είναι άρρωστο ή και αδιάθετο, οπότε ο αντίκτυπος στην όσφρηση είναι άμεσος. Το ευχαριστημένο σκυλί φαίνεται, ψάχνει με όρεξη, συγκεντρώνει την προσοχή του στη μύτη του, όταν αυτή το έλκει, σαν να βιδώνει στον αέρα επιζητώντας μια μυρωδιά. Για όλα αυτά πρέπει να έχει τη σιγουριά της αγάπης και κατανόησης από το αφεντικό του και να μη φοβάται ότι σε τυχόν λάθος θα ακολουθήσουν βρισιές, κλοτσιές κ.τ.λ.

 

Θείο δώρο

Έχω παρατηρήσει ένα άριστο σε όσφρηση σκυλί να υστερεί σε νοημοσύνη και να μην μπορεί να αξιοποιήσει την όσφρησή του, όπως και το αντίθετο όμως, ένας “κοπριτάκος” με εξαιρετική εξυπνάδα αλλά μέτρια όσφρηση να κάνει θαύματα.

Δεν πρέπει να είμαστε άδικοι και να θέλουμε να βγάλουμε το σκυλί μας ή τον άλλον χαζό, όταν δεν φροντίσαμε στην εκπαίδευσή του να του μάθουμε τι πρέπει να αποφεύγει. Ούτε είναι λίγοι εκείνοι που στις ψευτοφέρμες του σκυλιού τους αντί να το εμποδίσουν, το θαυμάζουν! Τότε, φυσικά, δεν είναι ούτε το σκυλί που φταίει, ούτε η νοημοσύνη του και περισσότερο η όσφρησή του, παρά μόνο εμείς.

Η όσφρηση στα σκυλιά είναι ένα πολύτιμο αγαθό δώρο του Θεού στο σκύλο για να το χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος. Όμως αξιοποιείται σωστά μόνο όταν εμείς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το πότε, το πώς και το πού θα μας αποδώσει.

Με τη λογική λοιπόν μπροστά, κυνηγήστε συνάδελφοι φέτος μπεκάτσα, που προβλέπεται να είναι σε επάρκεια στη χώρα μας, κατανοήστε το σκύλο που γνωρίζετε από προηγούμενα χρόνια και σας έχει χαροποιήσει τόσες φορές…

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top