Εμβολιασμός σκύλων για το Καλααζάρ (Λεϊσμανίαση)

της Κλεονίκης Τόλα – Γιανέτσου. Κτηνίατρος ΑΠΘ DVM

 

Η χώρα μας όπως και όλη η Μεσόγειος έχει δυστυχώς υψηλό δείκτη εμφάνισης λεϊσμανίασης (καλααζάρ). Είναι κοινή νόσος του σκύλου και του ανθρώπου δηλαδή ζωοανθρωπονόσος. ΔΕΝ μεταδίδεται όμως από το σκύλο στον άνθρωπο. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου εβδομήντα κρούσματα ετησίως σε ανθρώπους, ενώ στους σκύλους περισσότερα από εκατό χιλιάδες (100.000)!

Όπως σε όλα τα νοσήματα η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία του σκύλου μας. Από τον Ιανουάριο του 2012 μετά από 20 χρόνια έρευνας   έχουμε ένα ακόμη αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της ύπουλης αυτής ασθένειας. Είναι το εμβόλιο του ΚΑΛΑ ΑΖΑΡ το οποίο κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία CaniLeish. Το εμβόλιο αυτό περιέχει πρωτεΐνες του παράσιτου για τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παράγει αντισώματα.

Οι ερωτήσεις και οι απορίες των ιδιοκτητών σκύλων είναι πολλές σε σχέση με το συγκεκριμένο εμβολιασμό. Το κόστος του πρώτου εμβολισμού είναι υψηλό και ο φόβος παρενεργειών ή και της αποτελεσματικότητας δυσκολεύει την απόφαση να εμβολιαστεί  ο σκύλος τους. Η εμπειρία μου στον εμβολιασμό πολλών σκύλων από διάφορες ράτσες τα τελευταία τρία χρόνια μου απέδειξε την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του Canileish εφόσον βέβαια τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

 • Το ζώο είναι μεγαλύτερο από έξι μηνών,
 • Έχει προηγηθεί αποπαρασίτωση για εξωτερικά και εσωτερικά παράσιτα,
 • Έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του κλασικού εμβολιασμού για τα λοιμώδη νοσήματα του σκύλου μας και τη λύσσα.
 • Το ζώο είναι κλινικά υγιές, σε καλή κατάσταση θρέψης και ζει σε περιβάλλον καλής υγιεινής.
 • Προηγείται αιματολογικός έλεγχος δηλαδή γενική αίματος, βιοχημικές εξετάσεις και ορολογικός τίτλος λεϊσμανίασης (που πρέπει να είναι αρνητικός δηλαδή να μην έχει νοσήσει).
 • Ο πρώτος εμβολιασμός γίνεται σε τρεις δόσεις με χρονική διαφορά τριών εβδομάδων η μία από την άλλη. Ακολουθεί επανάληψη κάθε χρόνο με μία μόνο δόση.

   Για τον άνθρωπο δεν υπάρχει παρά μόνο προφύλαξη από τη σκνίπα με τα ειδικά απωθητικά. Βεβαίως πρέπει πάντοτε να προστατεύουμε από τις σκνίπες και το σκύλο μας (εμβολιασμένο ή όχι).

Και να μην ξεχνάμε:

Τα κατοικίδιά μας νοιώθουν, πονάνε, φοβούνται, στενοχωριούνται, χαίρονται, έχουν ανάγκες και κυρίως εξαρτώνται από εμάς!!!

Ας δίνουμε λοιπόν πάντα την ανάλογη προσοχή και φροντίδα μας.

 

1 σκέψη για το “Εμβολιασμός σκύλων για το Καλααζάρ (Λεϊσμανίαση)”

 1. Kostis Loulakis

  Ποιό εμβόλιο να προτιμήσουμε από τα 2 που κυκλοφορούν στην αγορά;
  Το παλιό το canileish ή το καινούργιο το letifend που διαβάζω ότι παρέχει υψηλότερη προστασία?

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top