Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας ήρθαν περίπου πριν 70.000- 75.000 έτη. Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχαν 400.000 περίπου αυτόχθονες, χωρισμένοι σε 500 περίπου διαφορετικές φυλές με διαφορετικές διαλέκτους, από τις οποίες 50 έχουν χαθεί. Αυτές οι φυλές ζούσαν νομαδική ζωή ως κυνηγοί τροφοσυλλέκτες και η επαφή τους με τους Ευρωπαίους αποίκους υπήρξε καταλυτική, καθώς έμαθαν την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και υπέστησαν μεταβολικές διαταραχές που επέβαλαν οι νέες διατροφικές συνήθειες. Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Γη είναι κατοικημένη από τα προγονικά πνεύματα.

Μόλις ολοκληρωθεί, το πολιτιστικό κέντρο 11.500 τετραγωνικών μέτρων θα φιλοξενήσει ένα συνδυασμό χώρων εκθέσεων και εκδηλώσεων για να γιορτάσει το «παρελθόν, το παρόν και το μέλλον» των Πρώτων Εθνών της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τους Diller Scofidio + Renfro και Woods Bagot, ολόκληρος ο σχεδιασμός του κτηρίου θα τιμήσει επίσης τις παραδόσεις των αυτόχθονων Αυστραλών.

Αναπτύχθηκε μαζί με μια ομάδα αυτόχθονων και περιλαμβάνει την πολυεπίπεδη πρόσοψη που μοιάζει με καλάθι που αναφέρεται σε ένα wurlie – ένα παραδοσιακό προσωρινό καταφύγιο που κατασκευάζουν οι αυτόχθονες. Πρόκειται για ένα έργο που τιμά αυθεντικά τους παλαιότερους πολιτισμούς που ζουν στον πλανήτη μέσα από ένα πρωτοποριακό όραμα.

«Το Κέντρο Αβορίγινων Τεχνών και Πολιτισμών θα είναι ένα μέρος για όλους τους Αυστραλούς για να θυμούνται τους εαυτούς μας, να μαθαίνουν την αλήθεια για το παρελθόν μας, να ξαναφανταζόμαστε τον εαυτό μας μαζί για να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις ως συνδεδεμένη κοινότητα», δήλωσε η διευθύντρια του Woods Bagot, Rosina Di Maria. «Θα είναι μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη της αυστραλιανής κουλτούρας – ενημερωμένη από το παρελθόν, διαμορφωμένη από το τώρα, για το μέλλον μας».

Μόλις ολοκληρωθεί, το κτίριο θα περιλαμβάνει 7.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακών χώρων σε διάφορα μεγέθη και στυλ.

Οι εικόνες των εσωτερικών χώρων δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά σύμφωνα με το στούντιο, κάθε γκαλερί θα προσφέρει θέα και συνδέσεις με το φυσικό περιβάλλον του κτηρίου ως νεύμα στη βαθιά σύνδεση των Αβορίγινων με τη χώρα και τον τόπο. Στα χαμηλότερα επίπεδα, το κέντρο θα περιλαμβάνει επίσης γκαλερί, υπαίθριους εκθεσιακούς χώρους και χώρους παραστάσεων που θα είναι αρμονικά λαξευμένες στο τοπίο. Αυτό περιλαμβάνει ένα αμφιθέατρο που έχει σχεδιαστεί για τελετές καλωσορίσματος στη χώρα, οι οποίες εκτελούνται από τους αυτόχθονες για να καλωσορίσουν τους επισκέπτες στην παραδοσιακή τους γη.